America, de neoprit! Noul bombardier invizibil a costat 750 de milioane de dolari!

America, de neoprit! Noul bombardier invizibil a costat 750 de milioane de dolari!
America, de neoprit! Noul bombardier invizibil a costat 750 de milioane de dolari! / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 03/12/2022, 15:27

Statele Unite ale Americii, prin US Air Force, și compania Northrop Grumman Corp. au prezentat noul bombardier invizibil B-21 Raider, care a costat 750 de milioane de dolari. SUA sunt de neoprit, titrează site-urile de specialitate, care remarcă faptul că Washingtonul duce lupta modernizării armate la un cu totul alt nivel.

B-21 Raider este primul avion dintr-o nouă flotă de bombardiere nucleare invizibile cu rază lungă de acțiune construită pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite.

B-21, fără rival în aer

Prezentarea bombardierului B-21 Raider a avut loc vineri, în cadrul unei ceremonii spectaculoase, la Uzina 42 a Northrop Grumman, din Palmdale, California.

Aeronava B-21 are o formă similară cu predecesorul B-2 și va fi capabilă să livreze atât arme convenționale, cât și nucleare. Totodată, acest bombardier poate fi alimentat cu combustibil în timpul zborului. Prețul unui avion B-21 Raider este de 750 de milioane de dolari, iar US Air Force are în plan să cumpere cel puțin 100 de modele, care vor înlocui vechile bombardiere B-1 și B-2. Șase „Raidere” vor efectua primele zboruri la jumătatea anului 2023. În viitor, se vrea ca B-21 Raider să fie coloana vertebrală a viitoarei forţe de bombardiere nucleare americane.

Pe de altă parte, trebuie remarcat că joi, la 9.600 de kilometri distanţă, avioane F-15C Eagle, produse de Boeing pentru Divizia a 18-a Aeropurtată a USAF, au zburat de la Baza Kadena, din Okinawa, Japonia. Toate cele 50 de modele F-15, cu o vechime mai mare de 40 de ani, vor părăsi Okinawa până în 2025; unele vor deveni escadroane ale Gărzii Naţionale Aeriene din SUA, iar altele vor fi scoase la vânzare, după cum susține presa americană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase