America, mesaj categoric transmis Rusiei. Moscova trebuie să facă asta dacă vrea relații bune cu Washingtonul

America, mesaj categoric transmis Rusiei. Moscova trebuie să facă asta dacă vrea relații bune cu Washingtonul
America, mesaj categoric transmis Rusiei. Moscova trebuie să facă asta dacă vrea relații bune cu Washingtonul / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 24/05/2021, 09:32

Posibilitatea de a dezvolta relaţii bune cu Federația Rusă este o opţiune care depinde integral de Moscova, a susţinut duminică, 23 mai, secretarul de stat american Antony Blinken. Într-un interviu acordat CNN, șeful diplomației americane a explicat de ce este nevoie pentru ca SUA să se înțeleagă cu marele său dușman: „În cele din urmă, depinde de Rusia”.

Recent, Antony Blinken s-a văzut cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Cele două părți au discutat despre principalele subiecte de interes comun, de la criza din lumea arabă și până la pretențiile Rusiei asupra Arcticii, recent apărută pe tapet.

Cine are de câștigat

Demnitarul american a adăugat că, în numele preşedintelui Joe Biden, a afirmat în mod clar că SUA vor să coopereze cu guvernul rus în chestiuni stringente, precum situaţia din Afganistan. „O relaţie mai stabilă şi mai predictibilă cu ruşii va fi bună pentru noi, bună pentru ei şi aş susţine chiar bună pentru lume”, a explicat Blinken.

Totuși, șeful diplomaţiei americane a atenţionat că administraţia de la Washington nu are ezitări în a apăra interesele americane dacă Rusia continuă „acţiunile agresive şi nechibzuite” care destabilizează lumea. Între acestea, Antony Blinken a amintit de acţiunile militare ruse în Ucraina, de acuzaţiile privind amestecul Moscovei în alegerile din SUA şi de situația opozantului Aleksei Navalnîi.

Preşedintele Biden  este foarte hotărât în această privinţă”, a întărit Blinken.