Analist: Netanyahu este supus unor presiuni imense pentru prelungirea armistițiului / Armata israeliană a comis o ”eroare strategică”

Analist: Netanyahu este supus unor presiuni imense pentru prelungirea armistițiului / Armata israeliană a comis o ”eroare strategică”
Publicat: 27/11/2023, 15:05

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, este supus unor presiuni interne imense pentru prelungirea armistițiului cu grupul islamist Hamas, afirmă analistul Michael Clarke, profesor la Colegiul Regal din Londra (King’s College London), apreciind că armata israeliană a comis o ”eroare strategică” prin decizia de mutare a populației spre sudul Fâșiei Gaza, ceea ce generează dezavantaje în atingerea obiectivelor militare.

Analistul pe probleme de securitate și apărare Michael Clarke, profesor la Colegiul Regal din Londra (King’s College London), apreciază că atât grupul islamist Hamas, cât și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, au interesul de a prelungi armistițiul, subliniind însă că armata israeliană va pierde avantajul tactic.

”Suntem în ultima zi a acestui aranjament, început să se aplice vineri dimineață, și este inevitabil ca ambele părți să înceapă să impună clauze suplimentare, pentru a extinde puțin aranjamentul. Practic, ambele părți se tocmesc acum, vor să extindă acordul, Hamas vrea eliberarea mai multor palestinieni din închisorile israeliene, dar vrea și mai mult timp pentru a se reorganiza și a bloca o doua etapă a ofensivei militare israeliene. Acest lucru este foarte important. Și Israelul vrea extinderea aranjamentului, întrucât Netanyahu este expus unor presiuni intense din partea familiilor ostaticilor, este profund nepopular în Israel și încearcă să obțină pârghii pentru a disipa o anumită parte a presiunilor interne, prin demonstrarea faptului că poate obține eliberarea unor noi ostatici. Iar dacă acest aranjament se extinde încă cinci zile, o clauză prevăzută de la început prin eliberarea a câte zece ostatici pe zi, ar fi peste 100 de ostatici din cei peste 200, iar acest lucru nu va fi nesemnificativ, va conta mult pentru familii”, afirmă Michael Clarke, într-un interviu acordat postului de televiziune britanic Sky News.

”Hamas ar organiza această pauză în confruntări pentru a se reorganiza, obținând și asistență umanitară suplimentară, inclusiv sustrăgând o parte din aceasta, mai ales combustibil, (…) organizațiile umanitare încearcă să evite acest lucru, dar de fiecare dată Hamas obține combustibil, iar acest lucru se va întâmpla, ceea ce le va oferi un avantaj. Dar principala problemă este că Israelul pierde impulsul ofensiv, dacă mai pierd cinci zile devine mai greu să reinițieze ofensiva, mai ales că au multe de făcut în nord, iar apoi vor mutarea ofensivei în sud, iar aceasta este esența problemei. Cred că israelienii au făcut o eroare strategică uriașă de la început, au mutat populația spre sud pentru a ataca în nord, iar acum ce vor face, în condițiile în care au două milioane de oameni în sud? Cum vor ataca în sud, căci vor provoca victime masive, și cum își vor atinge obiectivele?”, a subliniat analistul.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, a cerut luni prelungirea armistițiului dintre Israel și grupul islamist Hamas. ”Acest armistițiu, care este un prim pas important, trebuie să devină durabil, pentru a permite o soluție politică”, a afirmat Josep Borrell, potrivit cotidianului Le Monde, cu ocazia Forumului privind Zona Mediteranei, organizat de Uniunea Europeană în orașul spaniol Barcelona.

Prezent la reuniune, Ayman Safadi, ministrul de Externe al Iordaniei, a declarat că o soluție politică va putea fi căutată abia după ce ”se va încheia actuala agresiune brutală” a Israelului.

Foto: Profimedia

Citește și:

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas: Israelul afirmă că a primit lista ostaticilor care urmează să fie eliberați

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Permis suspendat pentru 10 ani. Legea care va intra în vigoare în România
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
O țară din Europa ar putea reduce impozitul pe profit pentru a atrage investitorii
×