ANCHETĂ. Cazinoul Marina Bay Sands din Singapore, deținut de miliardarul american Sheldon Adelson, se confruntă cu acuzații de spălare de bani

ANCHETĂ. Cazinoul Marina Bay Sands din Singapore, deținut de miliardarul american Sheldon Adelson, se confruntă cu acuzații de spălare de bani
Stațiunea Marina Bay Sands și cazinoul din Singapore.
Publicat: 05/06/2020, 09:34
Actualizat: 05/06/2020, 09:39

Cazinoul din Singapore al miliardarului Sheldon Adelson, Las Vegas Sands, a fost examinat de Departamentul de Justiție al SUA cu privire la  reglementările anti-spălare de bani și  modul în care a gestionat conturile jucătorilor de top.

În ianuarie, Departamentul de Justiție a emis o citație, solicitând un interviu sau documente privind „facilitarea spălării banilor” și orice abuz de control financiar intern, notează SCMP.

Au fost solicitate verificări legate de jocuri de noroc și împrumuturi de la terțe părți, folosind creditul cazinoului

Procurorii au cerut fostului șef de conformitate, ca persoană care cunoaște operațiunile cazinoului, să producă înregistrări legate de astfel de încălcări, inclusiv prin junket-uri de jocuri de noroc și împrumuturi de la terțe părți, folosind creditul cazinoului.

Ancheta americană, despre care oamenii care sunt familiarizați cu chestiunea a spus este probabil în primele etape, încearcă, de asemenea, să stabilească dacă a existat represalii împotriva denunțătorilor.

Marina Bay Sands este  unul dintre cele mai profitabile cazinouri din lume. Operațiunile  din Las Vegas Sands, care includ și Macau, au contribuit cu aproximativ 85% la veniturile totale ale companiei de 13,7 miliarde USD, pentru anul trecut, și au contribuit la transformarea lui Adelson în unul dintre cei mai bogați bărbați din SUA.

Sheldon Adelson, președinte și director executiv al Las Vegas Sands Corporation. Foto: AFP

O purtătoare de cuvânt a Procuraturii SUA din Las Vegas a declarat că nu poate confirma sau infirma investigațiile în curs.
Într-un răspuns scris, cazinoul din Singapore a spus că orice sugestie de activitate necorespunzătoare este luată în serios și a investigat orice afirmație a infracțiunilor aduse în atenție. Marina Bay Sands și compania sa mamă nu au primit nicio solicitare de la Departamentul de Justiție, potrivit oamenilor familiarizați cu această problemă.

În 2013, compania Las Vegas  Sands a plătit 47,4 milioane USD pentru a pune capăt unei investigații federale privind nerecunoscutul său raport de depozite suspecte de către un jucător de pariuri mari din Las Vegas.

În 2017, a plătit 6,96 milioane USD pentru a rezolva presupuse încălcări ale legislației americane în legătură cu mita plătită oficialilor guvernamentali din China și Macao. Sands a recunoscut-o în cunoștință de cauză și nu a reușit să asigure legitimitatea de aproximativ 5,8 milioane USD în plăți către un consultant de afaceri.

Cazinourile Macau vor fi vizate în războiul comercial SUA-China?

Marina Bay Sands se confruntă, de asemenea, cu politicile sale de transfer de bani. Un purtător de cuvânt al agenției a refuzat să comenteze în continuare, deoarece ancheta este în desfășurare, adăugând că nu a primit o solicitare din partea Departamentului de Justiție în legătură cu Marina Bay Sands.

Autoritatea de reglementare a declarat, de asemenea, că „s-a angajat să se asigure că cazinourile din Singapore, inclusiv Marina Bay Sands, să rămână ferite de influență sau exploatare criminală și consideră în mod serios orice acuzație de transferuri de bani neautorizate”.

Afirmațiile cu privire la aceste transferuri au apărut într-o acțiune intentată anul trecut de Wang Xi, care a dat în judecată Marina Bay Sands pentru a căuta să recupereze 9,1 milioane USD (6,5 milioane USD) despre care a spus că a fost trimis altor patroni de cazino în 2015, fără aprobarea lui. Forța de poliție din Singapore anchetează și plângerea lui Wang. Cazinoul a refuzat să comenteze.

Unul dintre oameni a spus că regulatorul din Singapore i-a cerut Marina Bay Sands să-și revizuiască procesul de transfer al terților. Aceste transferuri, atunci când sunt autorizate, sunt legale și utilizate de grupuri de jucători pentru a partaja câștigurile și pierderile la diferite cazinouri străine.

Aceste transferuri sunt efectuate uneori prin intermediul așa-numitelor operatoare de joncțiuni, care asigură transportul, hotelurile și creditarea rolelor mari. În Macau, acești operatori permit jucătorilor chinezi să obțină controale de capital stricte, angajând active pe continent, în schimbul creditului la cazinouri. Junket-urile sunt controlate mai strict în Singapore.
Donatorul miliardarului republican, Sheldon Adelson, a avertizat Trump pe războiul comercial

Mecanismul de verificare intern al Marina Bay a găsit cazuri de angajați ai grupului său care încalcă procedurile de transfer acceptate prin completarea detaliilor de plată pe formularele de autorizare semnate sau pre-semnate, potrivit unei persoane cunoscute. Acesta a descoperit, de asemenea, cazuri în care au fost distruse documente originale.

Astfel de practici par să se fi oprit din aprilie 2018, când cazinoul – care a avut cel puțin șase ofițeri de conformitate în ultimul deceniu – și-a modificat procedurile, potrivit persoanei cunoscute.

„Când au fost făcute acuzații legate de manipularea greșită a„ scrisorilor de autorizare ”, compania a analizat în detaliu problema”, a declarat un purtător de cuvânt al Marina Bay Sands. „Revizuirea a concluzionat că nu s-au transferat fonduri patronale într-o manieră care contravine intenției patronului.”

Compania a distribuit aceste informații cu autoritățile din Singapore și va coopera cu orice solicitări guvernamentale pe care le poate primi, potrivit declarației.

Autoritățile din Singapore solicită cazinourilor să pună în aplicare controale interne și să verifice autorizarea transferurilor de fonduri, precum și să respecte cerințele pentru a preveni spălarea de bani și finanțarea terorismului, a spus autoritatea de reglementare.

Marina Bay Sands este una dintre cele două firme care au acordat licențe pentru a opera cazinouri pe insulă. Anul trecut, guvernul din Singapore a acceptat să extindă licențele deținute de Genting Singapore și Las Vegas Sands până în 2030, în schimbul promisiunilor de a investi un total de 9 miliarde de dolari în proiecte turistice.
Cu o marjă de profit cuprinsă între 53% și 56% în cei trei ani care se încheie în 2019, Marina Bay Sands este printre cele mai profitabile stațiuni de jocuri integrate din lume.

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței