Apropiații unui antreprenor supranumit „Elon Musk al Rusiei” spun că bărbatul a murit torturat în închisoare. „I-au spus să-și aleagă un costum pentru când va ajunge în sicriu”

Apropiații unui antreprenor supranumit „Elon Musk al Rusiei spun că bărbatul a murit torturat în închisoare. „I-au spus să-și aleagă un costum pentru când va ajunge în sicriu
Publicat: 18/04/2018, 13:38

Coloana fracturată, semne de tortură prin electrocutare, asfixiere, răni cauzate de cuțit și viol – prin toate aceste chinuri a trecut un antreprenor considerat „Elon Musk al Rusiei”, în custodia autorităților.

Valery Pshenichny, în vârstă de 56 de ani, a fost încarcerat în ianuarie, în urma unei acuzații privind o schemă frauduloasă de 100 milioane ruble. Autoritățile l-au acuzat pe afacerist de implicarea într-un contract de apărare, care viza construcția unor modele tridimensionale de submarine, scrie independent.co.uk.

Trei săptămâni mai târziu, cadavrul său a fost găsit atârnând de o frânghie improvizată, în timp ce acesta se afla încarcerat în celula închisorii din St. Petersburg.

Autoritățile închisorii au insistat inițial că este vorba de o sinucidere, dar prietenii antreprenorului au susținut contrariul. În mod surprinzător, organele de stat au demarat o anchetă pentru moarte suspectă și au colectat probe ADN de la gardienii închisorii în care a murit Pshenichny.

Brutalitatea cazului i-a determinat pe unii critici ai Kremlinului să rememoreze decesul suspect al avocatului Sergei Magnitsky, survenit în noiembrie 2009. Avocatul a solicitat o reformă fiscală TVA, dar a sfârșit prin a fi încarcerat pentru „problemele cauzate”. Bărbatul a murit înaintea procesului, în timp ce se afla în custodia autorităților, după ce a acuzat o durere îngrozitoare și i s-a negat ajutorul medical.

Șeful lui Magnitsky, miliardarul Bill Bowder, aflat în exil, a acuzat mai mulți oficiali de rang înalt din guvernul rus că ar fi direct responsabili de moartea avocatului. Ca și în cazul lui Sergei Magnitsky, problemele lui Pshenichny au început când l-a acuzat pe un asociat de fraudă. Pshenichny a considerat că fostul său partenerul de business, Andrei Petrov, fură banii companiei. A urmat un proces și o arestare, dar Petrov a reușit să întoarcă situația în favoarea lui și Pshenichny a fost acuzat de fraudă și „umflarea” costurilor unui contract de apărare.

Prietenii l-au supranumit pe inventator un „Elon Musk al Rusiei”. Munca sa în domeniul modelării 3D a fost revoluționară și avea impact în reparațiile de la distanță asupra submarinelor.

Potrivit avocatului Larissa Fon-Arev, antreprenorul a primit semnale despre posibilul său deces în închisoare. Când anchetatorii guvernamentali au ajuns la casa sa, în data de 16 ianuarie, pentru o percheziție, au fost însoțiți de agenții serviciilor de securitate. „L-au rugat să se uite bine la costumele din șifonier. I s-a spus că nu va mai avea nevoie de ele și să păstreze unul pentru când va ajunge în sicriu”.

Înainte de moartea sa suspectă, Pshenichny i-a transmis o scrisoare soției sale, Natalya, indicând faptul că este victima unei înscenări de proporții. „Să nu plătești nimic”, a avertizat-o acesta pe femeie.

Fon-Arev a declarat că speră într-o clarificare din partea autorităților, care să ducă la eventuale condamnări, să se facă dreptate pentru familia lui Pshenichny. „Decesul său a survenit într-o instituție guvernamentală închisă, clientul meu fiind fără apărare în fața statului, care ar fi trebuit să-l protejeze. Nu vreau să
mă gândesc că nu va fi o investigație și un proces”, a mai spus avocata.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Crima din Brăila, mascată în jaf. Detaliile care complică ancheta în cazul dentistei omorâte la...
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! Când ar fi murit Andrei Versace, de fapt. Detalii șocante ies la...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de...
BREAKING | Ce a apărut pe pagina de Facebook a lui Andrei Versace, după ce...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
"I-a dat bună ziua, el a crezut că se dă la ea". Şi-ar fi ucis...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere...
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Un aliat de top al lui Joe Biden spune că preşedintele cântăreşte opţiunile pentru alegerile...
Descoperire FĂRĂ PRECEDENT la Pompeii! Nu a știut nimeni până acum
SE VERIFICĂ buletinele de identitate. Legea care este deja OBLIGATORIE în România
Cine era, de fapt, Kristof Lajos. Dezvăluiri incredibile despre antrenorul geniilor
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Ies la iveală detalii revoltătoare despre incidentul din Leeds. Românii care s-au bătut cu polițiștii...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
A fost descoperit un hormon care ajută la vindecarea mai rapidă a oaselor