Apropiații unui antreprenor supranumit „Elon Musk al Rusiei” spun că bărbatul a murit torturat în închisoare. „I-au spus să-și aleagă un costum pentru când va ajunge în sicriu”

Apropiații unui antreprenor supranumit „Elon Musk al Rusiei spun că bărbatul a murit torturat în închisoare. „I-au spus să-și aleagă un costum pentru când va ajunge în sicriu
Publicat: 18/04/2018, 13:38

Coloana fracturată, semne de tortură prin electrocutare, asfixiere, răni cauzate de cuțit și viol – prin toate aceste chinuri a trecut un antreprenor considerat „Elon Musk al Rusiei”, în custodia autorităților.

Valery Pshenichny, în vârstă de 56 de ani, a fost încarcerat în ianuarie, în urma unei acuzații privind o schemă frauduloasă de 100 milioane ruble. Autoritățile l-au acuzat pe afacerist de implicarea într-un contract de apărare, care viza construcția unor modele tridimensionale de submarine, scrie independent.co.uk.

Trei săptămâni mai târziu, cadavrul său a fost găsit atârnând de o frânghie improvizată, în timp ce acesta se afla încarcerat în celula închisorii din St. Petersburg.

Autoritățile închisorii au insistat inițial că este vorba de o sinucidere, dar prietenii antreprenorului au susținut contrariul. În mod surprinzător, organele de stat au demarat o anchetă pentru moarte suspectă și au colectat probe ADN de la gardienii închisorii în care a murit Pshenichny.

Brutalitatea cazului i-a determinat pe unii critici ai Kremlinului să rememoreze decesul suspect al avocatului Sergei Magnitsky, survenit în noiembrie 2009. Avocatul a solicitat o reformă fiscală TVA, dar a sfârșit prin a fi încarcerat pentru „problemele cauzate”. Bărbatul a murit înaintea procesului, în timp ce se afla în custodia autorităților, după ce a acuzat o durere îngrozitoare și i s-a negat ajutorul medical.

Șeful lui Magnitsky, miliardarul Bill Bowder, aflat în exil, a acuzat mai mulți oficiali de rang înalt din guvernul rus că ar fi direct responsabili de moartea avocatului. Ca și în cazul lui Sergei Magnitsky, problemele lui Pshenichny au început când l-a acuzat pe un asociat de fraudă. Pshenichny a considerat că fostul său partenerul de business, Andrei Petrov, fură banii companiei. A urmat un proces și o arestare, dar Petrov a reușit să întoarcă situația în favoarea lui și Pshenichny a fost acuzat de fraudă și „umflarea” costurilor unui contract de apărare.

Prietenii l-au supranumit pe inventator un „Elon Musk al Rusiei”. Munca sa în domeniul modelării 3D a fost revoluționară și avea impact în reparațiile de la distanță asupra submarinelor.

Potrivit avocatului Larissa Fon-Arev, antreprenorul a primit semnale despre posibilul său deces în închisoare. Când anchetatorii guvernamentali au ajuns la casa sa, în data de 16 ianuarie, pentru o percheziție, au fost însoțiți de agenții serviciilor de securitate. „L-au rugat să se uite bine la costumele din șifonier. I s-a spus că nu va mai avea nevoie de ele și să păstreze unul pentru când va ajunge în sicriu”.

Înainte de moartea sa suspectă, Pshenichny i-a transmis o scrisoare soției sale, Natalya, indicând faptul că este victima unei înscenări de proporții. „Să nu plătești nimic”, a avertizat-o acesta pe femeie.

Fon-Arev a declarat că speră într-o clarificare din partea autorităților, care să ducă la eventuale condamnări, să se facă dreptate pentru familia lui Pshenichny. „Decesul său a survenit într-o instituție guvernamentală închisă, clientul meu fiind fără apărare în fața statului, care ar fi trebuit să-l protejeze. Nu vreau să
mă gândesc că nu va fi o investigație și un proces”, a mai spus avocata.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului