Atac chimic în Siria. Cel puțin 70 de morți. Trump AMENINȚĂ deschis Rusia: „Un mare preț va fi plătit!”. UPDATE

Atac chimic în Siria. Cel puțin 70 de morți. Trump AMENINȚĂ deschis Rusia: „Un mare preț va fi plătit!. UPDATE
Publicat: 08/04/2018, 18:25

UPDATE 17:08:Președintele american Donald Trump a condamnat, duminică, presupusul atac chimic din orașul sirian Douma și a precizat că președintele rus Vladimir Putin și regimul iranian poartă o responsabilitate pentru uciderea unor civili nevinovați, întrucât susțin regimul Bashar al-Assad, relatează BBC News.

„Multe victime, inclusiv femei și copii, în urma unui atac chimic necugetate în Siria. Zona în care se petrec atrocitățile a fost închisă și înconjurată de armata siriană, astfel că este complet inaccesibilă pentru lumea exterioară. Președintele Putin, Rusia și Iranul sunt responsabile pentru sprijinirea animalului Assad. Un mare preț va fi plătit. Deschideți imediat zona pentru accesul asistenței medicale și pentru verificări! Un alt dezastru umanitar comis fără niciun motiv. Bolnav! Dacă președintele Obama ar fi depășit așa-zisa linie roșie declarată, dezastrul sirian s-ar fi încheiat cu mult timp în urmă! Animalul Assad ar fi fost istorie!”, a transmis Trump prin intermediul contului de Twitter.

UPDATE 15:43:O serie de organizații umanitare și mai mulți medici susțin că minimum 70 de persoane au murit prin asfixiere și alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii și salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanțe neurotoxice sau clor.

Presa de stat de la Damasc a anunțat că forțele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informațiile prezentate în presa occidentală sunt „invenții” generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.

„Teroriștii Jaish al-Islam sunt în pragul colapsului și apelează la media pentru a inventa atacuri chimice, în încercarea evidentă și nereușită de a împiedica avansarea armatei siriene”, a transmis agenția de știri SANA, citând un oficial guvernamental.

Anterior, presa siriană anunțase că gruparea insurgentă Jaish al-Islam și regimul Assad au ajuns la un acord pentru încetarea focului și reluarea dialogului pentru eliberarea orașului Douma, ultima redută a rebelilor din Ghuta de Est.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunțat că nu poate confirma dacă au fost folosite arme chimice în orașul Douma, adăugând că au fost efectuate bombardamente puternice în cursul nopții de sâmbătă spre duminică.

Generalul Iuri Evtușenko, șeful Centrului rus pentru reconcilierea părților aflate în conflict în Siria, a respins acuzațiile privind folosirea armelor chimice.

„Respingem categoric aceste informații și confirmăm disponibilitatea de a trimite, după ce orașul Douma va fi eliberat de militanți, specialiști ruși în domeniul radiației, precum și a protecției chimice și biologice, să colecteze date pentru a confirma că aceste rapoarte sunt fabricate”, a spus Evtușenko.

Ministerul rus al Apărării amintește că a avertizat în repetate rânduri despre posibile provocări privind utilizarea armelor chimice în Siria. Rusia susține că acuzarea forțelor guvernamentale siriene de către SUA are ca scop justificarea unei eventuale intervenții militare în Siria.

„Farsa privind atacuri cu clor sau alte substanțe otrăvitoare comise de forțele guvernamentale siriene continuă să apară. O nouă farsă este presupusul atac chimic din Douma. În același timp, au fost făcute referiri la ONG-ul , care a fost prins în mod repetat în timp ce acționa alături de teroriști, precum și la alte așa-zise organizații umanitare cu sediul în Marea Britanie și Statele Unite. Este necesar să avertizăm încă o dată că o intervenție militară în Siria, pe fondul unor pretexte fabricate și în zonele unde militarii ruși sunt dislocați la cererea guvernului legitim, este absolut inacceptabilă și ar putea avea consecințe foarte grave”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova.

Organizația pentru ajutor umanitar Căștile Albe a prezentat imagini cu mai multe victime ale atacului și a precizat că numărul deceselor ar putea să crească.

„Șaptezeci de persoane au murit prin asfixiere și alte câteva sute prezintă simptomele sufocării”, a spus Raed al-Saleh, directorul organizației.

Uniunea Organizațiilor de Asistență Medicală, o structură caritabilă cu sediul în SUA și care lucrează cu spitalele siriene, a confirmat că sunt cel puțin 70 de persoane decedate. Medicii au precizat că au tratat localnici cu simptome precum convulsii și salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanțe neurotoxice sau clor.

Potrivit unor surse de la fața locului, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter.

Departamentul de Stat al SUA a catalogat drept terifiante aceste informații și a cerut tragerea la răspundere a regimului condus de către Bashar al-Assad.

„Urmărim îndeaproape informațiile îngrijorătoare privind un alt presupus atac cu arme chimice, de data aceasta care a vizat un spital din Douma, Siria. Rapoartele din partea mai multor contacte și a personalului medical de la fața locului indică un număr mare de victime, inclusiv în rândul familiilor care se ascund în adăposturi. Aceste informații, dacă sunt confirmate, sunt îngrozitoare și necesită un răspuns imediat al comunității internaționale. Regimul Assad și susținătorii acestuia trebuie să fie trași la răspundere și trebuie prevenite noi atacuri. Rusia, cu sprijinul neclintit pentru regim, poartă răspunderea pentru aceste atacuri brutale, care vizează nenumărați civili prin sufocarea celor mai vulnerabile comunități din Siria cu arme chimice. Prin protejarea Siriei, Rusia și-a încălcat angajamentele față de Națiunile Unite ca garant. A încălcat Convenția privind Armele Chimice și Rezoluția 2118 a Consiliului de Securitate al ONU. Protejarea regimului Assad de către Rusia și incapacitatea de a opri folosirea armelor chimice în Siria pun sub semnul întrebării angajamentul Rusiei de a soluționa criza globală și prioritățile pentru neproliferare. Statele Unite cer Rusiei să înceteze imediat acest sprijin și să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a preveni alte atacuri chimice barbare”, a transmis Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Lacul din România, cu apa cea mai pură. Are proprietăți miraculoase
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu