Avertizare de călătorie. Ministerul de Externe recomandă evitarea deplasărilor în Mexic

Avertizare de călătorie. Ministerul de Externe recomandă evitarea deplasărilor în Mexic
Avertizare de călătorie. Ministerul de Externe recomandă evitarea deplasărilor în Mexic. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03/02/2021, 17:39

Ministerul Afacerilor Externe de la București avertizează cetățenii români că autoritățile din Mexic au intensificat controalele la punctele de frontieră și, în contextul problemelor cu care s-au confruntat mai mulți români care au călătorit în această țară în scop turistic, le recomandă cetățenilor români să amâne sau să evite călătoriile în Mexic, până la clarificarea situației.

De asemenea, MAE mai atrage atenția cu privire la faptul că zona capitalei Ciudad de Mexico și a stațiunii Cancun sunt clasificate ca fiind zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit Agerpres.

Cu privire la Aeroportul Internaţional din Cancun, autorităţile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres etc) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic.

În acelaşi timp, MAE subliniază importanţa informării temeinice anterior călătoriei în străinătate, inclusiv prin consultarea informaţiilor disponibile pe site-ul ministerului, la secţiunile „Sfaturi şi alerte de călătorie” şi „Atenţionări de călătorie în context COVID-19”.

MAE: Autoritățile mexicane nu consideră deplasările în scop turistic ca fiind esențiale

Ministerul de Externe de la București reamintește că pe Aeroportul Internaţional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea persoanelor care demonstrează, cu documente justificative, că efectuează o călătorie esenţială, turismul nefiind inclus în această categorie.

Persoanelor care nu pot demonstra caracterul esenţial al călătoriei le poate fi refuzată intrarea, dispunându-se returnarea în statul de domiciliu/reşedinţă cu primul zbor disponibil.

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români care se confruntă cu situaţii dificile pe teritoriul Statelor Unite Mexicane pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 şi 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.

Autoritățile române cer clarificarea situației românilor blocați în Mexic

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat miercuri că 114 cetățeni români se află în acest moment blocați pe aeroportul din Cancun, în timp ce 102 s-au întors deja în România.

Oficialul a calificat situația ca fiind „inadmisibilă” și a declarat că atitudinea autorităților mexicane față de cetățenii români este una „neprietenoasă”. Aurescu a adăugat că a solicitat lămuriri urgente în legătură cu incidentele de la aeroportul din Cancun.

„Suntem profund preocupaţi de situaţia cu care s-au confruntat cetăţenii care planificau vacanţa în Mexic şi care sunt afectaţi de deciziile recente ale autorităţilor mexicane. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităţilor mexicane faţă de cetăţenii români. Este o situaţie care riscă să ducă, în ceea ce priveşte Mexicul, la pierderea de turişti, bani şi credibilitate ca destinaţie de călătorie prin astfel de acţiuni”, a declarat Bogdan Aurescu.

Aurescu a mai adăugat că autoritățile de la București au făcut demersuri pe lângă compania Lufthansa pentru trimiterea unei aeronave mai mari care să îi aducă în Europa pe cei 114 cetăţeni români.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
ASOCIAȚIA Corinei MARTIN și-a dat SFÂRȘITUL OBȘTESC, îngropată în DATORII!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Veste cumplită pentru toată România. Un ministru din noul Guvern a recunoscut chiar acum
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...