Bashar al-Assad avertizează față de riscul unui „război regional” în caz de atacuri străine

Bashar al-Assad avertizează față de riscul unui război regional în caz de atacuri străine
Publicat: 03/09/2013, 00:00
Actualizat: 29/07/2014, 17:59

Președintele sirian Bashar al-Assad a avertizat, luni, față de riscul unui „război regional” în caz de acțiune militară occidentală, în timp ce Washington și Paris susțin necesitatea unui atac asupra regimului sirian acuzat că a utilizat arme chimice, relatează AFP.

„Orientul Mijlociu este un butoi cu pulbere iar focul se apropie astăzi (…) Toată lumea va pierde controlul situației și butoiul cu pulbere va exploda. Haosul și extremismul se vor răspândi. Riscul unui război regional există”, a declarat președintele sirian pentru jurnalul Le Figaro.

În timp ce Parisul este în prima linie alături de Washington pentru a conduce o ripostă, președintele Assad a avertizat față de o „politică ostilă poporului sirian”.

„Poporul francez nu este inamicul nostru, însă (…) în măsura în care politica statului francez este ostilă poporului sirian, acest stat va fi inamicul nostru”.

„Vor exista repercusiuni, negative bineînțeles, asupra intereselor Franței”, a amenințat acesta.

Președintele Francois Hollande s-a declarat săptămâna trecută „determinat” să atace regimul de la Damasc, acuzat că a utilizat arme chimice la 21 august, un atac care s-a soldat cu „cel puțin 281 de morți” conform Parisului care a difuzat luni seară pe Internet o „notă de sinteză națională de informații” conform căreia, în acea zi, regimul sirian a lansat un atac asupra cartierelor din suburbiile Damascului controlate de opoziție, „asociind mijloace convenționale și utilizarea masivă a agenților chimici”.

Însă pentru Bashar al-Assad, „dacă americanii, francezii sau britanicii ar fi dispus de o singură probă, ar fi arătat-o din prima zi”.

Președintele sirian a refuzat să admită că regimul său deține stocuri de astfel de arme. „Nu am spus niciodată că deținem astfel de arme chimice”. a spus acesta jurnalistului care l-a întrebat dacă decizia de a le utiliza ar fi putut fi luată fără aprobarea sa.

„Oricine acuză trebuie să aducă dovezi. Am provocat Statele Unite și Franța să avanseze o singură probă. Obama și Hollande au fost incapabili, inclusiv în fața propriilor popoare”, adaugă acesta.

„Între 80 și 90 la sută din cei cu care ne luptăm aparțin Al-Qaida”, mai declară președintele sirian care afirmă că și-a avertizat vecinii, Iordania și Turcia, față de riscurile propagării „terorismului”.

„Le-am trimis mesaje directe și indirecte. Iordania este conștientă, în pofida presiunilor la care este supusă pentru a deveni un loc de trecere pentru teroriști. În ceea ce îl privește pe Erdogan, (Recep Erdogan, premierul turc), nu cred că este conștient de ceea ce face”, a ironizat acesta.

În sfârșit, cu privire la Coaliția națională siriană (opoziția), acesta a afirmat că „este fabricată în străinătate. Nu dispune de nicio bază populară în Siria. Ea este fabricată în Franța, fabricată în Qatar însă în niciun caz nu este formată în Siria. Ea urmează ordinele celor care au fabricat-o. Nu le-a fost astfel permis membrilor acestei opoziții de a răspunde favorabil apelului nostru, nici soluțiilor politice pentru a ieși din criză”, adaugă acesta.

În Statele Unite, Barack Obama, care s-a declarat pregătit sâmbătă să atace regimul sirian însă a solicitat un vot al Congresului, a multiplicat apelurile telefonice către membri ai Camerei Reprezentanților și Senatului pentru a încerca să convingă aleșii, care trebuie să se pronunțe după 9 septembrie.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...