Biden sugerează că Israelul s-a conformat cerințelor sale /Washingtonul continuă eforturile pentru un ARMISTIȚIU în Fâșia Gaza

Publicat: 05/04/2024, 22:11

Președintele SUA, Joe Biden, a sugerat, vineri, că Guvernul Benjamin Netanyahu s-a conformat cerințelor sale, semnalând menținerea sprijinului militar pentru Israel în contextul ofensivei în Fâșia Gaza, iar zilele următoare sunt programate noi negocieri în Egipt în eforturile de obținere a unui armistițiu în schimbul eliberării ostaticilor israelieni.

Întrebat, înaintea unei vizite la Baltimore, dacă l-a amenințat pe premierul Benjamin Netanyahu cu oprirea asistenței militare, Biden a semnalat că a pus anumite condiții și că Israelul acționează în acest sens.

”Le-am cerut să facă ceea ce fac acum”, a afirmat președintele Biden.

Președintele SUA a vorbit joi cu premierul Israelului despre situația umanitară din Fâșia Gaza, pe fondul tensiunilor generate de atacul israelian soldat cu moartea a șapte angajați ai organizației World Central Kitchen (WCK).

”Președintele Biden a subliniat că atacurile asupra angajaților umanitari și situația umanitară generală sunt inacceptabile. A evidențiat clar necesitatea ca Israelul să anunțe și să implementeze o serie de acțiuni specifice, concrete și clare pentru protejarea civililor, pentru reducerea suferințelor umanitare și pentru protejarea angajaților umanitari. A transmis clar că politica SUA în privința Fâșiei Gaza va fi determinată în funcție de evaluările asupra acțiunilor imediate aplicate de Israel”, comunicat Președinția SUA.

Biden a insistat, în conversația cu Netanyahu, că este ”esențial” un ”armistițiu imediat” pentru ”stabilizarea și îmbunătățirea situației umanitare și pentru protejarea civililor nevinovați”, cerându-i premierului israelian să autorizeze echipa de negociere ”să finalizeze fără întârziere un acord de readucere acasă a ostaticilor”.

Vineri, Guvernul israelian a anunțat facilitarea transporturilor umanitare prin punctele de tranzit Erez, Kerem Shalom și prin Portul Ashdod.

Reuniune diplomatică pentru un acord între Israel și grupul Hamas

Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), William Burns, se va deplasa în următoarele zile la Cairo, pentru o reuniune cu șeful Serviciului israelian de informații Mossad, David Barnea, cu directorul Shin Bet, Ronen Bar, cu premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, și cu Abbas Kamel, șeful Serviciului egiptean de Informații, potrivit cotidianului The Times of Israel.

Eforturile diplomatice vizează un armistițiu în Fâșia Gaza în schimbul eliberării celor aproximativ 100 de ostatici israelieni deținuți de grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic.

”Trebuie să ajungem la un acord privind un armistițiu de câteva săptămâni, astfel încât să obținem mai ușor și angajamente de intensificare a asistenței umanitare”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică din cadrul Consiliului pentru Siguranță Națională din SUA.

John Kirby a precizat, potrivit agenției Reuters, că Statele Unite nu vor efectua o investigație proprie asupra atacului israelian care a vizat angajați umanitari în Fâșia Gaza. Însă secretarul de Stat, Antony Blinken, a afirmat că Washingtonul va analiza atent raportul de anchetă israelian privind atacul asupra convoiului organizației World Central Kitchen (WCK).

”Președintele Biden a fost informat că Israelul va aplica schimbări în proceduri pentru a asigura că cei care furnizează asistența de care oamenii au nevoie cu disperare în Gaza sunt protejați. Vom analiza foarte atent ce măsuri vor fi aplicate, cum este asigurată reducerea riscurilor militare, o mai bună coordonare, astfel încât să fie protejați angajații umanitari. În același timp, în contextul în care Israelul continuă orice operațiune militară împotriva Hamas, trebuie să aibă ca prioritate protejarea civililor”, a declarat Antony Blinken.

Cel puțin 54 de palestinieni au fost uciși în ultimele 24 de ore în Fâșia Gaza, iar alți 84 au fost răniți. Bilanțul ofensivei israeliene a ajuns la 33.091 de morți și 75.750 de răniți. Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste din octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.160 de morți în sudul Israelului.

Foto: Profimedia

Citește și:

Autoritățile separatiste din Transnistria anunță că o DRONĂ a atacat o bază militară

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Profețiile lui Traian Băsescu. Firea, scoasă din sărite
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb