Bloomberg: Rusia și China pot fi singurii câștigători ai războiului din Fâșia Gaza

Bloomberg: Rusia și China pot fi singurii câștigători ai războiului din Fâșia Gaza
Publicat: 14/10/2023, 07:30

Rusia și China ar putea beneficia de pe urma implicării Statelor Unite în războiul Israelului cu organizațiile fundamentaliste din Fâșia Gaza, comentează agenția Bloomberg, subliniind că Moscova și Beijingul ar încerca să își intensifice influența în Orientul Mijlociu.

Guvernul Benjamin Netanyahu a lansat bombardamente intense asupra Fâșiei Gaza, după ce grupul Hamas a masacrat 1.200 de israelieni, un atac descris de unii analiști ca fiind asemănător cu atentatele produse în SUA pe 11 septembrie 2001.

”Războaiele lansate de SUA ca reacție la atentatele din 11 septembrie au afectat grav puterea și credibilitatea Occidentului, fără a mai menționa situația rasială și religioasă din întreaga lume. Iar o nouă invazie în Orientul Mijlociu ar putea avea consecințe chiar mai grave”, notează editoralistul Pankaj Mishra, într-un articol publicat de agenția Bloomberg, sub titlul ”Rusia și China pot fi singurii câștigători ai războiului din Gaza”.

Statele Unite au beneficiat de solidaritate internațională după atentatele din 11 septembrie 2001, dar, în prezent, națiunile din Sudul Global nu au anunțat imediat sprijin pentru Israel, singurul lider cu influență majoră care a exprimat susținere fiind premierul Indiei, Narendra Modi.

Editorialistul Pankaj Mishra atrage atenția că, în contextul confruntărilor dintre Israel și grupurile militante palestiniene, nu este amenințată doar încercarea Guvernului israelian de normalizare a relațiilor cu vecinii arabi.

”Un conflict de amploare și de durată în Orientul Mijlociu va afecta, cel puțin, resursele Occidentului acordate Ucrainei pentru războiul cu Rusia, resurse care oricum deveneau limitate și întâmpinau opoziție în Statele Unite și în alte țări. Va fi afectată și ambiția Administrației Biden de a contracara influența din ce în ce mai mare a Chinei în Orientul Mijlociu printr-un acord de pace israelo-palestinian sau prin propunerea unui coridor economic între India și Europa. Chiar dacă luptele se vor limita la Fâșia Gaza, atenția internațională se va concentra pe ceea ce organizația Amnesty Internațional a numit într-un raport de anul acesta drept «standardele duble» ale Occidentului în materie de drepturi ale omului”, subliniază editorialistul Bloomberg.

În opinia sa, China și Rusia nu s-au grăbit să condamne crimele comise de Hamas și ”speră să obțină o nouă victorie în războiul de propagandă globală care prezintă națiunile occidentale ca fiind ipocriți aroganți”. ”Din nefericire, aceste țări sunt ajutate de acțiuni pripite ale Occidentului, precum decizia Comisiei Europene, anulată aproape imediat, de a suspenda asistența acordată Autorității Palestiniene. Categoric, China și Rusia nu vor face decât să profite de imaginile morții și distrugerii din Fâșia Gaza, produse parțial cu bombe de fabricație americană”, a notat editorialistul Bloomberg.

Israelul probabil va încerca din nou să obțină pacea prin violențe militare spectaculoase, mai ales că, prin incursiunea pe teritoriul israelian, Hamas a generat ”un impuls psihologic extraordinar”, iar acțiunile musulmanilor din întreaga lume nu ar trebui subestimate, subliniază editorialistul, avertizând asupra riscurilor unor noi atacuri teroriste.

”În prezent, mulți musulmani, pe fondul politicilor cu tendințe tot mai de extremă-dreapta ale guvernelor din Europa, din Asia de Sud, America de Nord și Orientul Mijlociu, nu cred că au mai mult de pierdut decât locuitorii Fâșiei Gaza. La fel ca după atentatele din 11 septembrie 2001, un război îndepărtat văzut la televizoare și pe Internet ar putea izbucni pe străzile orașelor occidentale, în timp ce influența Chinei și Rusiei va crește”, atrage atenția editorialistul, pledând pentru relansarea negocierilor de pace israelo-palestiniene, prin ”oprirea ocupației israeliene și crearea unui stat palestinian suveran, în care organizații teroriste precum Hamas să nu se mai poată alimenta cu ură și lipsă de speranță”.

Citește și:

Raport al Congresului: Statele Unite trebuie să își modifice strategia militară, pentru scenariul unui conflict simultan cu Rusia și China

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Grădina Zoologică din Sibiu a primit noi locatari: o gazelă Oryx, un urs brun și...