Bogdan Aurescu: România susține adoptarea de sancțiuni împotriva Belarusului, dar și o misiune OSCE în această țară

Redactor:
Andrei Vacaru
Bogdan Aurescu: România susține adoptarea de sancțiuni împotriva Belarusului, dar și o misiune OSCE în această țară
Statele Unite ale Americii își vor spori prezența militară în România! Anunțul lui Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis luni, la reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, că România susține adoptarea cât mai rapidă a unor sancțiuni împotriva Belarusului, dar și trimiterea în această țară a unei misiuni OSCE pentru medierea dialogului.

El a făcut aceste declarații în cadrul unui discurs în deschiderea reuniunii Consiliului Afacerilor Externe de la Bruxelles, notează Agerpres.

„Tocmai am finalizat un mic-dejun de lucru cu participarea liderului opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, şi am exprimat poziţia României cu privire la situaţia din Belarus, aprecierea pentru curajul cetăţenilor din Belarus şi al reprezentanţilor opoziţiei, care luptă în continuare pentru drepturile lor, în ciuda eforturilor regimului de a reprima aceste evoluţii. Credem că Belarus se află în prezent într-o etapă de tranziţie către modernizare şi democraţie, iar Uniunea Europeană are datoria de a susţine acest efort. Astfel, am exprimat susţinerea României pentru societatea civilă şi pentru o presă independentă în Belarus, am reamintit colegilor şi doamnei Tihanovskaia că România a transferat 100 de mii de euro prin European Endowment for Democracy pentru susţinerea unei prese independente şi a societăţii civile în Belarus”, a declarat Aurescu.

Acesta a adăugat că România susține adoptarea de sancțiuni împotriva autorităților bieloruse „cât mai curând posibil”.

„Am reiterat faptul ca România susţine adoptarea de sancţiuni şi am vrea ca acestea să fie adoptate cât mai curând posibil. De asemenea, am reamintit faptul că România a susţinut activarea Mecanismului Moscova al OSCE şi sprijină organizarea unei misiuni OSCE pentru medierea dialogului în Belarus”, a mai spus oficialul de la București.

Aurescu: Vom discuta și despre Rusia și Turcia

Bogdan Aurescu a amintit și de declarația comună a președinților din România, Polonia și Lituania, cu privire la acordarea de sprijin Belarusului.

„Această declaraţie comună conţine o propunere adresată comunităţii internaţionale şi Uniunii Europene pentru pregătirea unui pachet de asistenţă economică pentru un Belarus democratic. Printre altele, acest pachet ar putea include asistenţă pentru negocierile de aderare la OMC, asistenţă pentru dezvoltarea unei economii liberale, aplicarea unui regim fără vize atunci când condiţiile o vor permite, cât şi alte tipuri de asistenţă financiară din partea unor organizaţii financiare internaţionale”, a spus Aurescu.

Ministrul român a mai adăugat că pe agenda discuțiilor se va afla și situația din Rusia, în contextul otrăvirii disidentului Aleksei Navalnîi.

„Poziţia României este că Uniunea Europeană ar trebui să joace un rol mai activ în această chestiune. Ne-am alăturat colegilor din Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca şi Polonia şi am adresat o scrisoare Înaltului Reprezentant Borrell prin care solicităm această implicare activă a Uniunii pe acest subiect, întrucât credem că Rusia ar trebui să îşi îndeplinească responsabilităţile şi să demareze o investigaţie transparentă şi imparţială şi să coopereze pe deplin cu OIAC şi cred că trebuie, de asemenea, să examinăm posibilitatea unor eventuale sancţiuni, dacă este nevoie, în conexiune cu acest caz de otrăvire a domnului Navalnîi”, a spus ministrul.

Bogdan Aurescu a mai adăugat că în cadrul reuniunii vor fi discutate și tensiunile dintre Uniunea Europeană și Turcia. Oficialul a spus că România susține că rezolvarea acestei situații trebuie să aibă loc prin intermediul dialogului.

„Tot în cadrul agendei curente vom discuta despre Turcia şi voi reînnoi apelul, în numele României, pentru dezescaladare, pentru reducerea tensiunilor, pentru că ceea ce este absolut necesar acum sunt calmul şi reluarea negocierilor directe între părţile implicate. Vom asculta, de asemenea, prezentarea domnului Borrell despre eforturile recente pentru stabilirea unui cadru care să permită părţilor să revină la masa negocierilor. Apreciem eforturile Înaltului Reprezentant Borrell, ale Germaniei şi ale preşedintelui Consiliului European în această direcţie”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Râzi cu lacrimi! Ce a făcut Maricica, o prostituată dintr-un bordel din Vaslui, după ce...
S-a descoperit ce se întâmplă în corpul uman după lunile de izolare din cauza COVID-19!
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Obsesia dubioasă a lui Ceaușescu! Ce obliga oamenii de lângă el să-i facă zilnic. Doamne..
COVID-19 sau o simplă răceală? Medicul Cristian Oancea îţi spune când e cazul să te...
Un bărbat din Mediaș, infectat cu COVID-19, a murit așteptând să se elibereze un pat...
Râzi cu lacrimi! Ce a făcut Maricica, o prostituată dintr-un bordel din Vaslui, după ce...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
I se spunea AMAZOANA și dădea gata orice BĂRBAT. Niciunul nu rezista la așa „tehnică”
Veste genială pentru pensionari! Apare un nou tip de pensie în România. Cine va putea...
BOMBĂ! Explicația din spatele declarațiilor disperate ale lui Dan Bittman. Legătura cu părinții lui morți
Câtă sare se pune la varza murată la butoi pentru iarnă? Reţetă completă
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Care sunt cele 5 familii mult mai puternice decât masonii sau iluminatii, care s-ar putea...
Inchide