Câteva zeci de lucrători români, în izolare după apariția unui focar de COVID-19 la o fermă din Spania

Câteva zeci de lucrători români, în izolare după apariția unui focar de COVID-19 la o fermă din Spania
Spania, unul dintre statele europene grav afectate de pandemie
Publicat: 18/08/2020, 18:29
Actualizat: 18/08/2020, 18:29

Mai mulți cetățeni români lucrători la o fermă din zona vest-centrală a Spaniei au fost diagnosticați pozitiv cu COVID-19 și au fost plasați în autoizolare, măsură luată și în cazul contacților direcți, a transmis Ministerul Afacerilor Extene, marți, printr-un comunicat de presă.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Ambasada României la Madrid a fost notificată, la data de 17 august a.c., cu privire la testarea pozitivă pentru infecția cu COVID-19 a unor cetățeni români, lucrători la o fermă din localitatea Madrigal de las Altas Torres, provincia Avila, Comunitatea autonomă Castilla y Leon și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a obține informații suplimentare referitoare la identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate, iar un reprezentant al misiunii a mers, luni, la ferma respectivă pentru a discuta cu angajatorul, autoritățile locale, precum și cu cetățenii români în cauză.

Angajatorii plătește drepturile salariale pe perioada autoizolării

„Potrivit informațiilor obținute de către Ambasada României la Madrid de la reprezentantul fermei, în total 16 cetățeni români de la ferma în cauză au fost depistați pozitiv cu COVID-19, aceștia aflându-se, în momentul de față, în autoizolare în locuințe puse la dispoziție de angajator. Starea de sănătatea a persoanelor infectate este bună, acestea fiind asimptomatice sau prezentând simptome ușoare. De asemenea, alți 24 de cetățeni români, contacți direcți ai persoanelor infectate, au fost plasați în autoizolare. Compania va acoperi drepturile salariale pe perioada autoizolării. Totodată, compania oferă persoanelor infectate și celor aflate în autoizolare sprijinul necesar în vederea achiziționării alimentelor și altor produse de bază bisăptămânal, existând un serviciu de furnizare de astfel de produse”, se arată în comunicatul MAE.

Conform documentului citat, reprezentanții fermei au menționat faptul că se efectuează testări săptămânale aleatorii în rândul lucrătorilor, iar activitatea va continua cu respectarea condițiilor sanitare. De asemenea, ferma dispune de un centru medical intern care oferă asistență medicală angajaților. Din contactul cu autoritățile locale, a reieșit că focarul se află în atenția Direcției teritoriale sanitare Avila, care monitorizează evoluția epidemiologică din cadrul fermei.

Câți români au fost infectați, oficial, în Spania

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Madrid: 0034 642.525.590; 0034 642.525.490; 0034 91 734 4004, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluat de către operatorii Call Center în regim de urgență sau la numărul de telefon de urgență al ambasadei: 0034 669.362.202.

Conform informării de marți a Grupului de Comunicare Strategică, care include datele cenrralizate obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, de la debutul pandemiei, 588 de români au fost confirmați cu COVID-19 în Spania, iar 9 și-au pierdut viața în lupta cu noul coronavirus.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, luni, adoptarea măsurii carantinării pentru persoanele care vin din șase regiuni ale Regatului Spaniei, fără însă a impune suspendarea zborurilor spre sau dispre România. Este vorba de regiunile în care rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori este mai mare decât cea înregistrată în România, aceasta fiind de 115.7. Zonele care au fost incluse pe „lista galbenă” sunt:

  • a) Regiunea Aragon;
  • b) Regiunea Cataluna;
  • c) Regiunea Comunidad de Madrid;
  • d) Insulele Baleare;
  • e) Țara Bascilor;
  • f) Regiunea Navarra.

Conform datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, preluate de GCS, în Spania au fost confirmate aproape 343.000 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, iar peste 28.600 de persoane au decedat din această cauză.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu