CIA vrea să-i recruteze pe rușii dezgustați de războiul din Ucraina

CIA vrea să-i recruteze pe rușii dezgustați de războiul din Ucraina
CIA vrea să-i recruteze pe rușii dezgustați de războiul din Ucraina / Sursa FOTO: pexels.com
Publicat: 24/11/2022, 17:23

Este război pe față între SUA și Rusia și nimeni nu se mai ascunde. Nici măcar temuta agenție de spionaj americană, care de obicei lucra în spatele cortinei, azi nu-și mai face niciun fel de griji și vorbește deschis despre racolarea cetățenilor ruși.

CIA anunță că vrea să-i recruteze pe rușii dezgustați de războiul din Ucraina, un mesaj care în mod cert va produce un mic cutremur la Kremlin.

CIA: „Suntem deschiși”

Central Inteligence Agency (CIA) transmite, prin vocea unuia dintre directori, că „Suntem deschiși pentru afaceri”. În traducere liberă, „ready for business” înseamnă că spionii SUA pregătesc terenul pentru racolarea cetățenilor ruși dispuși să ajute cauza americană.

David Marlowe, director adjunct de operațiuni al CIA, a făcut aceste afirmații în timpul unei dezbateri la Centrul Hayden al Universității „George Mason”, din statul Virginia. „Căutăm în întreaga lume ruși care sunt la fel de dezgustați de acest lucru ca și noi, pentru că suntem deschiși pentru afaceri”, a spus Marlowe. În comentariile sale, care au fost preluate și de The Wall Street Journal, oficialul CIA a mai spus că „Vladimir Putin se afla în cea mai bună poziție a sa cu o zi înainte de invazie, când încă mai avea posibilitatea de a constrânge Ucraina, de a influența NATO și de a demonstra că Rusia este o mare putere. El a irosit toate aceste oportunități”.

Numit în funcție anul trecut, Davis Marlowe și-a făcut o intrare „pe cinste” în sistem, notează Wall Street Journal, reușind să tulbure apele chiar de la prima sa apariție publică. Marlowe vorbește fluent araba și a condus „centralele” CIA din Orientul Mijlociu.

Pe de altă parte, șeful serviciului britanic MI6 declara în 2021 că expulzarea din Occident a sute de presupuși spioni ruși a redus forța operațiunilor Moscovei. „Aproximativ 400 de ofițeri de informații ruși care operau sub acoperire diplomatică au fost expulzați. Credem că, în Marea Britanie, acest lucru a înjumătățit probabil capacitatea lor de a-și desfășura activitatea și de a spiona pentru Rusia”, declara anul trecut Richard Moore, prezent la un forum de securitate desfășurat în stațiunea Aspen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase