Comisia Europeană a adoptat noi sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului

Comisia Europeană a adoptat noi sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09/03/2022, 21:26

Comisia Europeană a anunțat miercuri că va înăspri sancțiunile după invazia Ucrainei de către Rusia și va introduce noi măsuri împotriva unor entități din Rusia, dar și împotriva băncilor din Belarus, țară aliată Rusiei.

Astfel, Blocul comunitar va adăuga pe lista neagră încă 160 de parlamentari și oligarhi ruși, va interzice exporturile de tehnologie de navigație maritimă către Rusia și va viza și cripto-activele, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Reuters.

UE va viza și sectorul bancar din Belarus, țară aliată a Rusiei, de pe teritoriul căreia au fost lansate atacuri asupra Ucrainei.

Măsurile vor viza încă 14 oligarhi și oameni de afaceri, precum și 146 de membri ai Parlamentului Rusiei, care au susținut recunoașterea regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Printre cetățenii sancționați se numără:

  • Alexander Vinokurov, soțul fiicei ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov;
  • Dmitri Pumpyansky, președintele consiliului de administrație al celui mai mare furnizor de țevi de oțel din lume;
  • Mihail Poluboyarinov, directorul companiei aeriene de stat Aeroflot.

În total, aproximativ 862 de persoane și 53 de entități din Rusia au fost sancționate până acum de Blocul comunitar. Un număr de instituții din Belarus au fost, de asemenea, vizate de sancțiunile impuse de UE.

Oamenii de rând din Rusia au început să simtă efectele sancțiunilor

Rușii de rând au început deja să simtă efectele sancțiunilor impuse de statele occidentale asupra țării, în contextul în care Rusia a invadat Ucraina.

Astfel, sancțiunile impuse asupra băncilor au început să își facă simțită prezența în viețile cetățenilor ruși, acestora fiindu-le mult mai greu ca înainte să își acceseze banii din conturi.

Însă aceasta nu este singura problemă cu care se confruntă oamenii de rând din Rusia. Potrivit unor declarații obținute de reporterii BBC, mulți dintre ruși se plâng că nu își mai pot permite plata ratelor pentru creditele ipotecare, după ce rata dobânzii a crescut luni la 20%.

Mai mult, aceștia au pierdut cele mai importante metode de plată, de la Visa și Mastercard, până la Apple Pay și Google Pay.

Pentru a face față, mulți ruși încearcă să scoată dolari americani din bănci, ceea ce a dus la cozi uriașe în fața sucursalelor bancare.

Lanțul de restaurante fast food McDonald’s a anunțat că își va închide temporar toate restaurantele și va întrerupe toate operațiunile din Rusia.

Lanțul de fast-food este foarte popular în Rusia, cu aproximativ 850 de magazine și 62.000 de angajați, informează BBC. În același timp, compania va continua să plătească salarii celor 62.000 de angajați din Rusia.

McDonald’s s-a confruntat în ultima perioadă cu critici tot mai puternice pentru că nu a urmat exemplul altor companii din domeniu, care și-au suspendat operațiunile din Rusia, ca urmare a invadării Ucrainei.

Marți, și alți giganți din domeniu au anunțat decizii similare. Starbucks a declarat că va întrerupe toate activitățile comerciale din Rusia, inclusiv transporturile de produse.

Compania Coca-Cola a anunțat și ea că își suspendă operațiunile în Rusia.

„Inimile noastre sunt alături de oamenii care suferă efectele de neconceput ale acestor evenimente tragice din Ucraina”, se arată într-un comunicat al Coca-Cola.

Compania de băuturi carbogazoase s-a confruntat cu o presiune tot mai mare de a se retrage din Rusia, #BoycottCocaCola fiind în tendințe pe Twitter în ultimele zile.

Compania americană de telecomunicații Lumen Technologies încetează să mai lucreze în Rusia. Printre clienții ei s-au numărat Rostelecom și Transtelecom. Totodată, Rolex nu mai exporta mărfuri în Rusia, iar Amazon a încetat să accepte noi clienți de servicii cloud din Rusia și Belarus.

Producătorul de bunuri de larg consum Unilever (mărcile Dove, Axe, Rexona, Chistaya Liniya, Domestos și altele) a anunțat suspendarea exporturilor de produse în Rusia și a importurilor din această țară.

Visa și Mastercard și-au suspendat operațiunile din Rusia

Visa și Mastercard au anunțat că își vor suspenda toate operațiunile financiare din Rusia, ceea ce înseamnă că rușii nu vor mai putea face plăți online și nici măcar nu vor mai putea retrage bani de la bancomate atunci când merg în străinătate.

Visa a anunțat că întrerupe tranzacțiile „în zilele următoare” și a adăugat că, odată cu intrarea în vigoare a acestor restricții, cardurile emise în Rusia nu vor mai funcționa în străinătate și viceversa, cardurile emise în străinătate nu vor mai putea fi folosite pe teritoriul Federației Ruse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului