CORONAVIRUS. Cum afectează pandemia piața energiei verzi. Prima scădere din ultimii 20 de ani

Redactor:
Andrei Vacaru
CORONAVIRUS. Cum afectează pandemia piața energiei verzi. Prima scădere din ultimii 20 de ani
CORONAVIRUS. Cum afectează pandemia piața energiei verzi. Prima scădere din ultimii 20 de ani. Sursa foto: Shutterstock

Piața mondială a echipamentelor de producere a energiei regenerabile se va confrunta cu prima sa scădere din ultimii 20 de ani în 2020, pe fondul pandemiei de COVID-19, dar specialiștii se așteaptă la o revenire anul viitor, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

Astfel, potrivit informațiilor publicate de această instituție, la nivel mondial vor fi instalate mai puține centrale eoliene, panouri solare sau alte instalații de producere a energiei electrice regenerabile, în condițiile în care cererea de energie electrică a scăzut în sectoarele industrial și comercial, informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Țările continuă să construiască noi centrale eoliene sau solare, dar într-un ritm mult mai redus. Chiar și înaintea pandemiei de COVID-19, era deja nevoie de o creștere a ponderii energiei regenerabile, pentru atingerea țintelor climatice în domeniul energetic”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al IEA.

Anul acesta, capacitatea de producție a energiei regenerabile ar urma să crească cu 167 GW, cu 13% mai puțin decât anul trecut, potrivit unui raport al IEA.

Dar, la nivel mondial, capacitatea de generare a energiei verzi încă se extinde, pe fondul achizițiilor anterioare pandemiei.

Piața ar urma să crească anul viitor

O creștere mai redusă anul acesta este cauzată de o încetinire a construcției de noi facilități, ca urmare a problemelor cu care se confruntă lanțul de aprovizionare cu echipamente, de restricțiile impuse de statele lumii pentru a limita răspândirea infecțiilor, dar și de probleme de ordin financiar cauzate de pandemie.

Anul viitor, construirea de noi facilități de producție ar urma să revină la nivelul atins în 2019, în condițiile în care proiectele amânate vor fi reluate.

Creșterea așteptată pentru 2020 și 2021 ar urma să fie cu 10% mai mică decât a estimat Agenția Internațională pentru Energie înaintea declanșării pandemiei generate de noul tip de coronavirus.

Potrivit raportului organizației, aproape toate piețele de acest tip existente vor înregistra scăderi, cu excepția pieței din Statele Unite, unde investitorii s-au grăbit să finalizeze proiectele aflate în desfășurare.

Inchide