Document confidențial dezvăluit de NBC. Cum justifică Statele Unite atacurile comise împotriva unor cetățeni americani

Document confidențial dezvăluit de NBC. Cum justifică Statele Unite atacurile comise împotriva unor cetățeni americani
Publicat: 06/02/2013, 13:10
Actualizat: 05/07/2013, 02:10

Statele Unite au dreptul să efectueze o operațiune de eliminare în străinătate a unui cetățean american, atunci când este vorba despre un lider al rețelei teroriste Al-Qaida, potrivit unui document confidențial aparținând Departamentului Justiției dezvăluit marți, relatează AFP.

Acest document de 16 pagini, dezvăluit de postul NBC, justifică, pentru prima dată, eliminarea unor cetățeni americani, în special în atacuri cu avioane fără pilot, contestată în justițe de către organizații de apărarea drepturilor omului.

Documentul subliniază că Statele Unite nu încalcă nici Constituția și nici legile federale ucigând un cetățean american, atunci când acesta reprezintă o amenințare iminentă de atac violent pentru țară, iar capturarea sa nu poate fi realizată.

Publicarea documentului are loc cu două zile înainte de audierea în Senat a lui John Brennan, însărcinat cu lupta împotriva teroismului la Casa Albă, în vederea confirmării sale în funcția de nou director al Agenției Centrale americane de Informații (CIA).

John Brennan a jucat un rol-cheie în campania de lovituri efectuate cu avioane americane fără pilot. Aceasta a fost lansată în 2004 și s-a intensificat în mandatul lui Obama.

Un grup de senatori republicani și democrați tocmai i-au scris lui Barack Obama pe tema audierii lui Brennan, reclamând publicarea unor documente juridice cu privire la autorizarea Washingtonului de a ucide cetățeni americani.

„Este vital ca Congresul și publicul american să înțeleagă pe deplin modul în care Executivul interpretează limitele autorității sale”, scriu congresmenii.

Documentul publicat marți, care rezumă un memoriu juridic de 50 de pagini ținut secret în continuare, este intitulat „Despre legalitatea unei operațiuni împotriva unui cetățean american care este un lider operațional de rang înalt în cadrul Al-Qaida sau uneia dintre filialele acesteia”. Departamentul Justiției a refuzat să facă vreun comentariu.

– „Lovituri etice”

Reacționând față de acest document, Casa Albă a luat apărarea loviturilor cu avioane fără pilot ca „necesare în vederea împiedicării unor amenințări în curs, stopării unor proiecte de atentate, prevenirii unor atacuri viitoare și salvării de vieți americane”.

„Aceste lovituri sunt legale, etice și înțelepte”, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Conform documentului, un lider „de rang înalt și informat” poate să decidă că individul luat ca țintă reprezintă „o amenințare iminentă de atentate violente împotriva Statelor Unite” doar dacă acesta este implicat „recent” în asemenea activități și dacă nu există probe porivit cărora a renunțat la acestea.

Documentul este publicat pe fondul unei contoverse asupra loviturilor efectuate cu avioane americane fără pilot în Pakistan și Yemen. Între atacurile cele mai criticate se află atât cel care a condus la uciderea imamului radical Anwar al-Awlaki, un cetățean american, cât și altor doi cetățeni americani, eliminați de un asemenea atac în Yemen, în 2011.

Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU), New York Times (NYT) și Centrul pentru apărarea drepturilor constituționale au atacat Administrația Obama în justiție în acest caz. Două recursuri sunt examinate, în prezent, în apel, la New York și Washington.

Acest document „este profund tulburător”, a declarat Hina Shamsi, directoarea ACLU în domeniul securității naționale. „Este dificil de crezut că a fost redactat într-o democrație construită pe un sistem de echilibru al puterilor. El rezumă în termeni reci întreaga putere stupefiantă a Executivului”, a subliniat ea.

Într-un interviu exclusiv acordat AFP, secretarul Apărării în exercițiu Leon Panetta a declarat, vineri, că atacurile cu avioane fără pilot constituie „o parte importantă” a operațiunilor americane împotriva Al-Qaida și vor „continua să fie un instrument”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Se CONFISCĂ tot. E ilegal oriunde în România. Anunțul venit azi, 18 mai
Cel mai mare pericol pentru șoferi. Nimeni nu s-a gândit la asta
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×