DRAMA femeilor desfigurate cu acid: „Îmi doresc să nu mă mai trezesc dimineața”

DRAMA femeilor desfigurate cu acid: Îmi doresc să nu mă mai trezesc dimineața
Publicat: 07/08/2012, 14:00
Actualizat: 22/08/2013, 12:56

Atacurile cu acid sunt un fenomen extrem de violent și din ce în ce mai răspândit, în special în țări precum Afganistan, Pakistan sau India, dar care a depășit granițele acestor țări, relatează Washington Post. Dincolo de faptul că victimele rămân mutilate pe viață, mărturiile legate de traumele sufletești și, mai ales, de motivația agresorului pentru gestul său sunt cutremurătoare.

Columbia este una dintre țările în care acest fenomen a luat amploare, potrivit procurorilor și a autorităților din domeniul sănătății, alarmați de rapiditatea cu care atacurile cu acid asupra femeilor au devenit o practică.

Sursa foto: Washington Post

Consuelo Cordoba locuiește în Bogota. Femeia mărturisește că o privire în oglindă o trimite în trecut, în momentul în care iubitul ei i-a stropit fața cu acid, desfigurând-o. Substanța i-a ars o ureche, i-a topit un ochi, i-a mușcat din față și i-a distrus dinții. Acum, Consuelo poartă permanent o mască din material elastic, respiră prin tuburi de plastic, introduse în nări, și se consideră „un monstru” în momentul în care iese pe stradă, purtând masca.

„Mi-aș dori să mă duc la culcare și să nu mă mai trezesc mâine dimineață”, mărturisește femeia.

Atacurile cu acid au devenit o metodă ieftină și rapidă de a distruge viața unei femei, iar amploarea fenomenului a intrat în atenția opiniei publice, în ultimii ani. Practica a fost și subiectul unui documentar despre victimele din Pakistan, producție premiată cu un premiu Oscar, anul acesta.

Motivele pe care atacatorii le invocă, pentru gestul lor, sunt dintre cele mai diverse și merg de la nesupunerea femeii în fața bărbatului, în Pakistan, până la pedepsirea independenței sau la faptul că un necunoscut se află în toane proaste, în Columbia, potrivit aceleași surse.

În 2004, Maria Cuervo a fost atacată cu acid de către un bărbat necunoscut, care i-a aruncat cu această substanță chimică în față, după ce i-a spus: „asta este pentru ca să nu te mai crezi atât de frumoasă”.

De obicei, atacatorul este un iubit părăsit sau un soț gelos. Este și cazul Ericăi Vanessa Vargas, o femeie de 20 de ani, pe care iubitul, pe care îl avea de patru ani, a stropit-o cu acid chiar în ziua în care s-au despărțit, spunându-i că „dacă nu ești a mea, nu vei fi a nimănui”. Erica mărturisește că întreaga viață i s-a schimbat din cea zi și că nu mai merge la școală, nu se poate angaja. Acum își ascunde chipul sub o eșarfă neagră, pe care o poartă mereu.

Cifre oficiale alarmante. Legislație precară

Statisticile referitoare la numărul atacurilor din Columbia nu sunt clare. Potrivit unei cosiliere din cadrul primăriei din Bogota, Olga Rubio, până în acest moment s-au înregistrat peste 100 de cazuri, însă numărul este în creștere și poate depăși cele 150 de situații similare, petrecute în 2011. Spre comparație, în Pakistan, anul trecut, s-au înregistrat 8.500 de atacuri cu acid sau alte forme similare de violență.

În realitate, însă, situația din Columbia poate fi mult mai îngrijorătoare. Conform procurorului general, Eduardo Montealegre, multe dintre situații nu sunt raportate, întrucât, de cele mai multe ori, victimele sunt atacate de rude, fiindu-le teamă să sesizeze autoritățile. El adaugă că legislația trebuie schimbată în ceea ce privește încadrarea unor astfel de fapte, luând în considerare creșterea numărului de atacuri cu acid. În prezent, autorii nu sunt pedepsiți cu închisoarea, pentru că, potrivit legii, aceste fapte sunt atacuri minore.

Astfel de inițiative legislative pot avea un impact major, după exemplul Bangladesh-ului, unde atacurile cu acid s-au redus de la 500 pe an, la 100, după înăsprirea pedepselor pentru atacatori.

Răzbunarea

Rutina atacurilor cu acid ale bărbaților asupra femeilor, în Pakistan, pare a avea și un revers al medaliei. În prezent, tot mai mulți pakistanezi cad victime ale unor astfel de acțiuni venite din partea femeilor. Un bărbat de 24 de ani, spre exemplu, a fost atacat cu acid de către soția sa, după ce a refuzat să semneze actele de divorț. Femeia va fi judecată anul viitor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu din 6 iulie! Dispozitivul pe care trebuie să-l aibă mașinile la bord
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete