Elveția a decis să-i blocheze conturile președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko

Elveția a decis să-i blocheze conturile președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko
Președintele statului Belarus, Aleksandr Lukașenko / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12/12/2020, 17:22

Guvernul de la Berna a dispus blocarea tuturor activelor financiare de pe teritoriul Elveției ale președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko.

Decizia a fost luată în contextul acțiunilor de reprimare a protestelor izbucnite în Belarus după alegerile prezidențiale câștigate de Lukașenko, informează Digi24.

Mai mult decât atât, președintele bielorus, fiul său, Viktor Lukașenko, dar și alți 13 demnitari din această țară au interdicții de a intra pe teritoriul Elveției, ca urmare a responsabilității acestora în violențele împotriva opoziției și protestatarilor.

„Elveţia este profund preocupată de tensiunile din Belarus şi cere iniţierea dialogului între Administraţia de la Misnk şi societatea civilă”, a informat Guvernul de la Berna.

Comisia Europeană, avertisment la adresa Belarusului

Comisia Europeană a denunțat recent decesul artistului plastic bielorus Roman Bondarenko și a amenințat că va impune noi sancțiuni împotriva autorilor represiunii din Belarus.

Pictorul Roman Bondarenko, în vârstă de 31 de ani, a murit din cauza rănilor provocate în timp ce se afla în arestul Poliției, iar moartea acestuia este descrisă de către purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell, ca fiind „rezultatul scandalos și rușinos al acțiunilor autorităților bieloruse”

Comisia Europeană nu a dorit să precizeze tipul de sancțiuni pe care le-ar putea adopta statele membre ale Uniunii împotriva Belarusului.

UE a instituit deja sancțiuni împotriva președintelui bielorus, Aleksandr Lukașenko, a fiului acestuia, Viktor, dar și împotriva a 53 de membri ai anturajului acestora, printre care mai mulți miniștri și șefi din Poliție, considerați responsabili pentru represiunea violentă a protestelor organizate de cetățenii care contestă rezultatul alegerilor prezidențiale din 9 august. De altfel, Uniunea Europeană a descris scrutinul, câștigat de Lukașenko, ca fiind fraudat.

Toate persoanele vizate de sancțiuni au interdicție de intrare pe teritoriul statelor membre, iar conturile și activele acestora din UE au fost înghețate.

Președintele Aleksandr Lukașenko a fost declarat câștigătorul scrutinului prezidențial din 9 august, dar opoziția l-a acuzat în mod public pe acesta că ar fi fraudat alegerile.

De la alegeri, sute de mii de oameni au ieșit pe străzile din Belarus pentru a cere demisia lui Lukașenko.

Acesta se află la putere în Belarus din 1994 și și-a preluat miercuri cel de-al șaselea mandat consecutiv de președinte, după ce a depus jurământul.