Erdoğan, atac fără precedent: „Complexul Holocaust” face ca Germania să sprijine Israel. Acuzația i-a fost aruncată Cancelarului Scholz la Berlin

Erdoğan, atac fără precedent: Complexul Holocaust face ca Germania să sprijine Israel. Acuzația i-a fost aruncată Cancelarului Scholz la Berlin
Publicat: 18/11/2023, 18:28
Actualizat: 18/11/2023, 20:48

Președintele turc Recep Erdoğan a comis un atac fără precedent în diplomație. Aflat la Berlin într-o vizită oficială, „Sultanul” de la Istanbul l-a acuzat fățiș pe Cancelarul german Olaf Scholz, în conferința de presă comună, că Germania sprijină statul evreu condiționată de complexul Holocaust. Reamintim că Erdogan a câștigat ultimele alegeri, și schimbarea Constituției democrate inspirată de Kemal Ataturk, cu aportul covârșitor al compatrioților din Germania, țara care găzduiește cea mai importantă comunitate turcă din lume.

Mai mult, lui Erdogan i s-a permis să își facă campanie electorală mascată în Germania sub pretextul întâlnirii cu minoritatea de peste 10 milioane de turci cu dublă cetățenie

Erdogan, ale cărui critici sunt din ce în ce mai violente la adresa Israelului, a ajuns în vizită în Germania, țara și-a exprimat și manifestat suportul față de Israel în conflictul cu teroriștii Hamas din Fâșia Gaza, într-o vizită programată înainte de începerea războiului. Calendarul și temele întâlnirii era cu totul altele – Ucraina, Rusia, aderarea la UE, livrarea Eurofighter etc – dar liderul turc a profitat de ocazie pentru a-i reproșa cancelarului german Olaf Scholz că susține Israelul doar pentru că Germania se simte vinovată din cauza istoriei sale legate de Holocaust.

„Noi n-avem nici o datorie față de Israel”

Potrivit Politico, între cei doi oficiali de stat au avut loc replici acide în cadrul conferinței de presă de vineri seara.

Din moment ce ne aflăm într-un fel de psihologie a vinovăției aici, nu puteți judeca în acest fel. Noi nu avem nicio datorie față de Israel. Dacă ar fi așa, atunci poate că nu am putea vorbi atât de ușor. Nici nu am trecut prin istoria Holocaustului…, a declarat președintele turc prin intermediul unui traducător oficial german.

Erdoğan a lansat din nou acuzații la adresa Israelului pentru atacurile sale aeriene zilnice și operațiunea terestră din Gaza. „Abia dacă mai există un loc pe care să-l numim Gaza. Totul a fost ras de pe fața pământului”, a comentat Erdoğan, sugerând că Israelul ar lovi în mod deliberat spitale, moschei și copii.

Erdogan nu a mai acuzat Israel de fascism

Totuși, potrivit Politico, Erdoğan s-ar fi abținut de la repetarea unora dintre cele mai șocante remarci recente ale sale, cum ar fi numirea Israelului „stat al terorii” și acuzarea acestuia de îmbrățișarea „fascismului”. În schimb, el și-a exprimat dorința de a contribui la încheierea războiului din Orientul Mijlociu, spunând că este necesar să „salvăm zona din această situație dificilă, din acest foc”.

Scholz condamnă terorismul

Scholz a încercat, de asemenea, să detensioneze conferința, spunându-i liderului turc că „nu este un secret că avem perspective foarte diferite asupra conflictului – de aceea conversațiile noastre sunt importante. Mai ales în momentele dificile, trebuie să vorbim direct unul cu celălalt.”

Scholz n-a ezitat însă să repete că Germania sprijină Israelul, ripostându-i lui Erdoğan cu argumentul că: „Israelul trebuie să fie capabil să se protejeze și să se apere” în urma „atacului teribil și brutal pe care l-a comis Hamas”.

Scholz a recunoscut că Israelul trebuie „să folosească orice oportunitate pentru a reduce numărul victimelor civile și să țină cont de acest lucru în tot ceea ce face”. De asemenea, el a aprobat pauzele umanitare pentru a permite eliberarea ostaticilor sau furnizarea de ajutor umanitar – subliniind în același timp că acest lucru „nu schimbă faptul că este necesar să se facă posibilă autoapărarea Israelului și să nu o punem sub semnul întrebării”.

Erdoğan a adăugat că țara sa are obligația morală de a exprima critici la adresa acțiunilor Israelului: „Dacă nu ne ridicăm vocea, dacă nu facem nimic, cum vom plăti prețul în istorie când se va privi înapoi?”.

Turcia susține nu depinde de Eurofighter

Întrebat despre o potențială blocare germană a vânzării a 40 de avioane Eurofighter către Turcia, Erdoğan a adoptat un ton sfidător – spunând că „sunt multe țări care produc avioane de luptă, nu doar Germania” – pentru ca apoi să îl atace pe jurnalistul care l-a întrebat pe Scholz despre o astfel de potențială interdicție a exporturilor. „În calitate de reprezentanți ai presei, nu ar trebui să ne amenințați cu asta”, a spus Erdoğan. „Puneți-ne întrebări care sunt conștiincioase, care sunt umane și la care putem apoi să dăm răspunsuri adecvate”. Scholz nu a răspuns dacă va interzice exportul de arme către Turcia a avionului Eurofighter, care a fost dezvoltat în comun de Germania, Franța, Marea Britanie și Italia.

Citiți și: VIDEO | Președintele Erdoğan s-a dezlănțuit la un uriaș miting pro-palestinian. „Israelul este un ocupant. Vom declara Israelul criminal de război”

Olaf Scholz reafirmă susținerea Germaniei pentru Israel / Recep Erdogan condamnă atacurile israeliene asupra civililor palestinieni

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar