Europa trebuie să primească refugiați afgani. Președintele Parlamentului European vorbește despre „repartizare proporțională” între statele membre

Europa trebuie să primească refugiați afgani. Președintele Parlamentului European vorbește despre „repartizare proporțională” între statele membre
Europa trebuie să primească refugiați afgani / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 18/08/2021, 16:02
Actualizat: 20/08/2021, 16:22

Uniunea Europeană are responsabilitatea de a accepta refugiaţi afgani. Mai mult de atât, Bruxellesul nu poate lăsa persoane care au lucrat pentru blocul comunitar în Afganistan „să se confrunte cu răzbunarea” talibanilor. Această poziție categorică îi aparține preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli.

Președintele PE a spus, miercuri, că refugiaţii care sosesc din Afganistan, țară controlată în prezent de talibani, ar trebui să fie repartizaţi proporţional între statele membre ale UE.

Afganii nu cred în promisiunile talibanilor

De când au preluat controlul asupra Afganistanului, pe fondul retragerii forţelor internaţionale conduse de SUA, talibanii au declarat că vor pace, că nu se vor răzbuna pe foştii lor inamici şi că vor respecta drepturile femeilor în cadrul legii islamice (Sharia). Dar mulţi afgani sunt sceptici faţă de aceste promisiuni. De aceea, mii de persoane încearcă cu disperare să plece din țară. Printre cei care își caută salvarea sunt și afgani ce au sprijinit forțele americane de-a lungul ultimelor două decenii.

„Noi trebuie să-i protejăm pe cei care au lucrat şi cooperat cu noi. Nu putem permite ca ei să fie lăsaţi să se confrunte cu răzbunarea”, a insistat David Sassoli într-o declaraţie făcută presei la Vilnius, capitala Lituaniei, unde se află în vizită.

Avem o responsabilitate. Comisia Europeană poate autoriza o repartizare egală a refugiaților afgani între statele membre pentru a păstra o paritate. Acest lucru se poate realiza rapid” – David Sassoli, președintele Parlamentului European.

Peste 2.200 de diplomaţi şi alţi civili au fost evacuaţi din Afganistan cu avioane militare, a declarat pentru Reuters un responsabil occidental de securitate, fără să precizeze câţi afgani au fost printre aceştia.