Fost angajat al Facebook, dezvăluiri șocante! Gigantul tehnologic ar fi ignorat manipularea politică: Am fost forțată să iau decizii care au afectat țări și președinți

Fost angajat al Facebook, dezvăluiri șocante! Gigantul tehnologic ar fi ignorat manipularea politică: Am fost forțată să iau decizii care au afectat țări și președinți
Fost angajat al Facebook, dezvăluiri șocante! Gigantul tehnologic ar fi ignorat manipularea politică: Am fost forțată să iau decizii care au afectat țări și președinți / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 15/09/2020, 21:05
Actualizat: 15/09/2020, 21:08

Un fost angajat al Facebook a dezvăluit că gigantul tehnologic ar fi ignorat sau deprioritizat campaniile de interferență electorală din afara Statelor Unite și ale Europei, lăsând „angajații juniori” să ia decizii care ar fi putut afecta soarta națiunilor. Sophie Zhang susține că are „mâinile murdare de sânge” după ce a luat decizii care probabil au dus la organizarea de proteste și decese. 

Sophie Zhang, un om de știință specializat în informații, care a fost demisă din echipa Facebook Integrity Site, a făcut dezvăluirea într-o scrisoarea internă de 6.600 de cuvinte după ce a refuzat un acord de despăgubire de 64.000 de dolari prin care nu ar fi putut publica informații despre Facebook, potrivit Buzzfeed.

În scrisoare, aceasta a descris rețelele de conturi false care aparent erau folosite pentru a se amesteca în politica din Ecuador, Azerbaidjan, Brazilia și în alte părți, dar care au fost retrogradate de Facebook, fiind considerate de prioritate redusă.

Gigantul tehnologic ar fi ignorat manipularea politică

Sophie Zhang susține că are „mâinile murdare de sânge” după protestele și decesele din țări în care a fost forțată să ignore dezinformarea.

De cealaltă parte, Facebook a transmis sursei citate că analizează cu atenție fiecare problemă.

Fosta angajată a publicat o scrisoare în ultima zi de muncă pentru Facebook, la începutul acestei luni. În document, aceasta preciza că a fost concediată după ce a cerut mai multe resurse pentru a rezolva problemele politice și manipularea civică. Se pare că șefii i-ar fi spus că nu se mai concentreze pe probleme civice, iar Sophie Zhang a refuzat, ceea ce a condus la concedierea sa.

În scrisoare, pe care a distribuit-o pe sistemul de mesagerie al angajaților Facebook, fosta angajată Facebook a scris că a detectat campanii coordonate de dimensiuni diferite menită să stimuleze sau să împiedice candidați politici sau rezultatele a alegeri.

„Am fost forțată să iau decizii care au afectat țări și președinți”

„În cei trei ani petrecuți pe Facebook, am găsit mai multe încercări flagrante ale guvernelor naționale străine de a abuza de platforma noastră la scară largă pentru a-și induce în eroare proprii cetățeni și pentru a determina știri internaționale (…) Personal, am luat decizii fără să fiu supravegheată care au afectat președinți naționali și am luat măsuri împotriva multor politicieni proeminenți la nivel global, încât le-am pierdut numărul”, a scris ea.

Despre Bolivia, Sophie Zhang a spus că a găsit „o activitate neautentică  în sprijinul candidatului opoziției la alegerile prezidențiale din 2019” și a ales să nu-i acorde prioritate din cauza volumului ei de muncă.

La câteva luni mai târziu, demisia președintelui bolivian Evo Morales a fost urmată de „proteste în masă care au dus la zeci de morți”, a mai notat aceasta.

De asemenea, fosta angajată a identificat o situație asemănătoare și în Ecuador.

„Acum știu că am mâinile murdare de sânge”

„Am luat nenumărate decizii în acest sens – din Irak în Indonezia, din Italia în El Salvador. În mod individual, impactul a fost probabil mic în fiecare caz, dar lumea este un loc vast. (…) Deși am luat cea mai bună decizie pe care am putut bazându-mă pe cunoștințele disponibile la acea vreme, în cele din urmă eu am fost cea care a luat decizia de a nu face mai mult sau de a nu prioritiza și acum știu că am mâinile murdare de sânge”, a mai scris Sophie Zhang.

Aceasta a vorbit și despre Honduras, unde a indetifiat o campanie coornată de creare a unor conturi false pentru a mări prestigiul președintelui Juan Orlando Hernandez.

În iulie, Facebook a anunțat că a șters 181 de conturi și 1.488 de pagini legate de campania menționată de fosta angajată. Chiar și echipa de marketing a președintelui Juan Carlos Hernandez a confirmat faptul că a desfășurat această activitate în favoarea lui.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Surpriză maximă! Cătălin Bordea, escapadă în doi! Cu cine a plecat comediantul la Paris
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
De pe patul de moarte, un bărbat i-a mărturisit fiicei sale un secret teribil. Cine...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Ninsori în aproape toată țara, inclusiv în București. ANM anunță strat de zăpadă la munte...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
2023: Ce salariu are un polițist de la Rutieră? Cât poate câștiga un șef
Un copilaș din Satu Mare a rămas orfan, după ce mama și-a pus capăt zilelor!...
Epidemie de rujeolă în România: ”Se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național” Anunțul...
Accident rutier grav în județul Suceava. O tânără a murit, iar soțul său se află...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
ADIO program de lucru de 8 ore! Tehnologia prin care muncești chiar ȘI ÎN SOMN
PUTIN zguduie toată OMENIREA! E fără precedent. Ce vrea să facă de urgenţă
A murit Denny Laine, o legendă a muzicii rock care a cântat cu Paul McCartney
Tradiții și superstiții de Moș Nicolae. La ce trebuie să fie atenți românii în data...
BANCUL ZILEI. Bulă: Iubito, uită-te ce vreme frumoasă este afară și tu stai în bucătărie...