Fostul avocat al suspectului Cherif K.: „Mi-a dat impresia unui tânăr care nu știa ce să facă cu viața lui”

Fostul avocat al suspectului Cherif K.: Mi-a dat impresia unui tânăr care nu știa ce să facă cu viața lui
Publicat: 08/01/2015, 20:25

Întrebat ce amintiri are de la din prima întâlnire cu Cherif Kouachi, avocatulVincent Ollivier l-a descris pe acest drept „un copil confuz, speriat de moarte și aproape ușurat că a fost arestat”. „În plus, profilul de era acela al unui om ce livrează pizza, care lucrează pentru a-și cumpăra droguri”, a comentat Vincent Ollivier, citat de Le Figaro.

Întrebat cum își explicăradicalizarea acestuia, fostul său avocat spune că Cherif „i-a dat impresia unui tânăr care nu știa ce să facă cu viața lui”, adăugând că „peste noapte, el s-a întâlnit cu islamiști radicali, care i-au dat sentimentul că este important”.

La întrebarea cum s-a schimbat în timpul detenției, fostul său avocat a spus că Cherif Kouachi s-a schimbat în primul punct de vedere fizic, deoarece a practicat culturismul. „De asemenea, el a devenit mai discret, mai silențios. Dar n-am știut dacă acesta a fost rezultatul detenției sau al întăririi angajamentului său”, a spus Vincent Ollivier pentru Le Figaro.

Le Figaro a prezentat și un reportaj difuzat în 2005 de France 3 în care apare Cherif Kouachi, cel mai tânăr dintre cei doi frați suspectați de atacul asupra săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo.

În imagini descoperim un tânăr banal, locuind în suburbii, căruia îi place muzica rap, gata să se bucure mai degrabă de viață și de fete frumoase decât să meargă la moschee, arată comentariul jurnalistului care însoțește imaginile. În câteva luni tânărul trecea la islamul radical sub autoritatea unui „emir”, Farid Benyettou.

Publicația scrie că tânărul făcea jogging într-un parc parizian pentru a se antrena, iar de la un specialist în arme a învațat cum să mânuiască un Kalachnikov.

Tânărul este prezentat ca un „elev sârguincios” al lui Farid Benyettou, un predicator din al XIX-lea arondisment al Parisului, care pregătea voluntari dispuși să plece pentru a lupta în Irak, înainte ca filiera sa să fie destructurată. În cursul audierilor, Kouachi a rezumat conținutul acestor „învățături”: „Farid mi-a spus că scrierile religioase oferă dovezi ale binefacerii atentatelor sinucigașe. Este scris că este bine să mori ca martir”.

Francezul Cherif Kouachi, în vârstă de 32 de ani, căutat împreună cu fratele său, Said, în vârstă de 34 de ani, în ancheta privind atacul comis împotriva săptămânalului Charlie Hebdo, este un islamist cunoscut de serviciile franceze antiterorism, condamnat pentru prima dată în 2008, relatează AFP.

Născut la 28 noiembrie 1982 la Paris, de naționalitate franceză și supranumit Abu Issen, Cherif Kouachi a făcut parte din „filiera Buttes-Chaumont”. Sub autoritatea „emirului”, Farid Benyettou, această filieră permitea trimiterea de combatanți în Irak pentru a se alătura aripii irakiene a Al-Qaida care era condusă în perioada respectivă de Abu Mussab al-Zarqawi.

Reținut chiar înainte de a pleca spre Siria, apoi Irak, el a fost judecat în 2008 și condamnat la trei ani de închisoare, dintre care 18 luni cu suspendare.

După doi ani, numele lui a fost citat într-un poiect de tentativă de evadare din închisoare a unui islamist, Smain Ait Ali Belkacem, fost membru al Grupului islamic armat algerian (GIA), condamnat în 2002 la închisoare pe viață pentru că a comis un atentat într-o stație de metrou din Paris (stația Musée d’Orsay) în octombrie 1995 (30 de răniți).

Cherif Kouachi era suspectat că ar fi apropiat de o altă figură a islamului radical francez, Djamel Beghal, care a ispășit zece ani de închisoare pentru pregătire de atentate. Cherif Kouachi este suspectat de participare la antrenamente cu Djamel Beghal.

După ce a fost inculpat în acest caz, el a beneficiat totuși de neurmărire penală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene