Gazprom ar putea majora tarifele pentru gazele naturale exportate către Europa. Compania face estimări prudente în ceea ce privește livrările

Gazprom ar putea majora tarifele pentru gazele naturale exportate către Europa. Compania face estimări prudente în ceea ce privește livrările
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12/10/2021, 08:34

Gazprom a majorat prețul orientativ în ceea ce privește exporturile de gaze naturale în 2021, ceea ce indică prudență față de volumele pe care Rusia le poate livra, în contextul crizei energetice care afectează Europa.

Gigantul rus a anunțat că prioritară este consolidarea stocurilor de gaze naturale din Rusia. Astfel, doar după reumplerea propriilor capacități de stocare, programată să aibă loc la finalul lui octombrie, Gazprom va analiza potențiala creștere a exporturilor către Europa, informează Digi24.

Prețul orientativ pentru gazele pe care Gazprom le exportă în Europa și Turcia a crescut anul acesta cu 295-330 de dolari pentru mia de metri cubi, potrivit lui Ildar Davletshin, șeful diviziei de cercetare din Rusia al Wood & Co.

Reprezentanții Wood & Co. şi Sova Capital au spus de asemenea că Gazprom îşi menţine estimarea sa conservatoare privind livrările anuale de gaze spre Europa şi Turcia, de 183 miliarde metri cubi.

Exporturile Gazprom către Europa ar putea atinge un nivel record anul acesta

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat de înțeles recent că exporturile de gaze rusești către Europa ar putea atinge anul acesta un nivel record.

Sursa citată notează că nu este neobișnuit ca Gazprom să ofere estimări prudente privind livrările, dat fiind faptul că vânzările sale sunt extrem de dependente de vreme, atât în Rusia, cât și în afara ei.

În ultimele zile, gigantul rus a subliniat în repetate rânduri că își îndeplinește toate obligațiile contractuale. Totodată, compania a mai anunțat că are ca obiectiv majorarea exporturilor ori de câte ori este posibil.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.