Greta Thunberg, rivala lui Trump: Lupta pentru Premiul Nobel

Greta Thunberg, rivala lui Trump: Lupta pentru Premiul Nobel
Greta Thunberg, rivala lui Trump: Lupta pentru Premiul Nobel / sursă FOTO (colaj): Shutterstock
Publicat: 17/09/2020, 15:50
Actualizat: 17/09/2020, 15:53

Premiul Nobel pentru Pace din acest an ar putea fi câștigat de Greta Thunberg și de mișcarea „Vineri pentru viitor”, astfel încât legătura dintre daunele aduse mediului și amenințarea la adresa păcii și securității să fie evidențiată, spun unii experți. Însă și Donald Trump, președintele SUA, a fost nominalizat pentru câștigarea prestigiosului premiu.

Tânăra suedeză de 17 ani a fost nominalizată de trei parlamentari norvegieni și doi parlamentari suedezi și, dacă va câștiga, o va primi premiul la aceeași vârstă cu pakistaneza Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată a premiului de până acum.

Asle Sveen, istoric și autor al mai multor cărți despre acest premiu, a declarat că Thunberg va fi un candidat puternic la premiul din acest an, a doua nominalizare a ei în tot atâția ani. Militanta pentru protejarea mediului ar avea șanse reale de a câștiga premiul în condițiile în care incediile de vegetație din SUA, Australia, dar nu numai, precum și încălzirea temperaturii din zona Arctică arată cât de importantă pentru salvarea mediului este mișcarea pe care o reprezintă aceasta.

Greta Thunberg, nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace

„Nicio altă persoană nu a făcut mai mult pentru ca lumea să se concentreze asupra schimbărilor climatice decât ea”, a declarat Asle Sveen pentru Reuters.

Comitetul a mai acordat premiul unor ecologiștilor de-a lungul timpului, începând cu Wangari Maathai, din Kenia, în 2004 pentru campania sa de plantare a 30 de milioane de copaci în toată Africa și continuând cu Al Gore și Grupul interguvernamental pentru schimbări climatice.

În era crizei provocate de coronavirus, comitetul ar putea alege, de asemenea, să evidențieze ce amenințare reprezenintă pandemiile pentru pace și securitate, a declarat Dan Smith, directorul Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm.

„Există o relație între daunele aduse mediului și problema noastră tot mai mare cu pandemiile și mă întreb dacă Comitetul Premiului Nobel pentru Pace ar putea dori să evidențieze acest lucru”, a explicat acesta pentru Reuters.

Mișcarea „Vineri pentru viitor” a început în 2018, când Thunberg a început o grevă școlară în Suedia pentru a promova acțiunile pentru protejarea climatului. De atunci a devenit un protest global.

Greta Thunberg și tatăl ei, Svante, care uneori se ocupă de întrebările media pentru ea, nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Mulți au fost sceptici când Greta, așa cum este adesea menționată, a devenit favorita casei de pariuri pentru a câștiga anul trecut Premiul Nobel pentru Pace, mai ales în ceea ce privește vârsta ei, dar a doua nominalizare ar putea să-i întărească șansele.

Alți candidați cunoscuți sunt „poporul din Hong Kong”, NATO, Julian Assange, Chelsea Manning și Edward Snowden și activistul saudit Loujain al-Hathloul. Alte opțiuni posibile sunt Reporterii fără frontiere, Angela Merkel și OMS, au anunțat experții, deși nu se știe momentan dacă sunt nominalizați.

Nominalizările sunt secrete timp de 50 de ani, dar cei care nominalizează pot alege să-și facă publice alegerile. Mii de oameni sunt eligibili să nominalizeze, inclusiv membri ai parlamentelor și guvernelor, profesori universitari și laureați.

Donald Trump, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace

Nu se știe dacă Donald Trump este nominalizat la premiul din acest an, deși este candidat la premiul de anul viitor după ce un parlamentar norvegian a  l-a nominalizat pe președintele SUA pentru că a ajutat la intermedierea unui acord între Israel și Emiratele Arabe Unite.

„El este divizator și pare să nu ia o poziție clară împotriva violenței pe care partidul de dreapta o comite în SUA”, a explicat Smith.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase