Grupul Wagner, grupare de mercenari condusă de un apropiat al lui Vladimir Putin, s-ar fi retras din Africa și ar fi acum pregătit să lupte în Ucraina

Grupul Wagner, grupare de mercenari condusă de un apropiat al lui Vladimir Putin, s-ar fi retras din Africa și ar fi acum pregătit să lupte în Ucraina
Sursa foto: Twitter/Pieter Van Ostaeyen
Publicat: 05/02/2022, 13:28

Grupul Wagner, o grupare de mercenari condusă de unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Rusiei, Vladimir Putin, transferă zeci de luptători din Africa în Europa de Est, unde forțele ruse amenință Ucraina.

Doi oficiali militari de rang înalt din Republica Centrafricană (RCA) au declarat, pentru Daily Beast, că un număr mare de mercenari Wagner au părăsit țara și s-au îndreptat către Europa de Est în ianuarie.

Aceștia spun că și mai mulți mercenari se pregătesc să plece spre Europa de Est în săptămânile următoare.

„De obicei, când auzim că unii au plecat, ne gândim că este vorba despre un număr mic, uneori cinci sau șase persoane într-o lună. Este prima dată când auzim că zeci de mercenari au plecat într-o singură lună”, a declarat unul dintre oficialii citați.

Un bărbat care a fost reținut recent de forțele Grupului Wagner a declarat pentru Daily Beast că, în tabăra în care a fost reținut, a auzit discuții între militarii din Republica Centrafricană despre un exod brusc al mercenarilor din această țară. El a adăugat că aceștia s-ar îndrepta spre Ucraina.

Mișcarea vine într-un moment în care autoritățile ucrainene susțin că Rusia aprovizionează cu muniții și echipamente militare regiunile separatiste din estul Ucrainei, în timp ce recrutează activ mercenari. Serviciul de informații militare de la Kiev a declarat săptămâna trecută că Moscova desfășoară o „recrutare activă de mercenari” care sunt trimiși în regiunile controlate de separatiștii pro-ruși din est.

Ce este Grupul Wagner

Unii au descris Grupul Wagner ca fiind „armata privată” a lui Vladimir Putin. Mercenarii din această grupare sunt adesea trimiși sub acoperire în regiuni în care Rusia neagă la nivel oficial că ar avea o prezență militară.

Nu este prima dată când Grupul Wagner transferă soldați privați din forțele speciale din Africa sau din alte zone de conflict, în conformitate cu obiectivele de politică externă în continuă evoluție ale lui Putin, în ciuda declarațiilor Kremlinului, care susține că gruparea nu are vreo legătură cu guvernul rus.

O investigație a Bellingcat publicată în noiembrie a arătat că peste 200 de mercenari au fost trimiși în Belarus pentru a destabiliza țara în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din august 2020. Și la acea vreme, aceștia au fost aduși din alte puncte fierbinți în care Grupul Wagner își desfășoară activitatea, inclusiv Republica Centrafricană.

Dacă Putin le-a cerut acestora să sporească destabilizarea în interiorul Ucrainei, este foarte probabil ca unii dintre acești mercenari să fie trimiși în Ucraina din Africa subsahariană, notează sursa citată.

Este prima dată când mercenarii pleacă în număr atât de mare de când aceștia au sosit în Republica Centrafricană, la cererea guvernului, în urmă cu mai bine de patru ani, potrivit unui oficial militar, care a spus că mercenarii plecați au venit din Rusia, Ucraina și Belarus și se întorc de unde au venit.

„Ni s-a spus (…) că aproximativ 20 de ruși au plecat în luna ianuarie în Europa de Est. Ceea ce înțelegem noi este că rușii care au plecat și cei care vor pleca ulterior fac acest lucru ca parte a politicii lor de rotație a misiunilor și că vor fi înlocuiți în timp util”, a declarat un alt oficial militar.

Peste 1.000 de ruși sunt desfășurați în Republica Centrafricană de către Grupul Wagner, care a câștigat pentru prima dată notorietate internațională la apogeul incursiunii din 2014 din Ucraina, când membrii grupului au fost acuzați de crime de război.

Fondatorul acestei armate private este Dmitry Valeryevich Utkin – fost locotenent colonel și comandant de brigadă al unei unități de forțe speciale (Spetsnaz GRU ). S-a retras din activitate în 2013 și a început să lucreze pentru compania privată Moran Security Group, fondată de veterani militari ruși. Grupul Wagner a apărut pentru prima dată în 2014, împreună cu Dmitry Valeryevich Utkin în regiunea Luhansk din Ucraina. În decembrie 2016, Dmitriy Utkin a fost fotografiat alături de președintele rus, Vladimir Putin, la o recepție organizată la Kremlin cu ocazia Zilei Eroilor Patriei.

Potrivit unor informații apărute în mass-media încă din 2018, Wagner Group folosește și o bază de instruire la Molkino, în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari