Hamas se apropie de un acord cu Israelul /NYT: DOCTRINA lui Biden pentru Orientul Mijlociu va include crearea unui stat palestinian

Hamas se apropie de un acord cu Israelul /NYT: DOCTRINA lui Biden pentru Orientul Mijlociu va include crearea unui stat palestinian
Publicat: 01/02/2024, 22:19

Grupul islamist Hamas a aprobat în mod preliminar un potențial acord cu Israelul, anunță Guvernul Qatarului, în timp ce Statele Unite au aplicat sancțiuni împotriva unor coloniști israelieni implicați în atacuri asupra palestinienilor din Cisiordania, iar președintele Joe Biden își pregătește noua doctrină pentru Orientul Mijlociu, care prevede crearea unui stat palestinian.

”Reuniunea de la Paris a reușit să consolideze pozițiile comune privind propunerile. Partea israeliană a aprobat propunerea unui acord, iar acum avem confirmarea favorabilă inițială din partea reprezentanților mișcării Hamas”, a comunicat joi seară Ministerul de Externe din Qatar, referindu-se la întâlnirea oficialilor din SUA, Israel, Egipt și Qatar.

Însă un oficial guvernamental israelian citat de postul Channel 13 a negat că Israelul ar fi aprobat vreun proiect de acord în mod definitiv.

La rândul său, un reprezentant al organizației islamiste palestiniene a declarat, potrivit agenției Reuters, că negocierile au avansat, subliniind că, deocamdată, nu există niciun acord clar.

”Nu putem spune că actuala etapă a negocierilor este nulă, dar nici nu putem spune că am ajuns la un acord”, a subliniat reprezentantul grupului militant palestinian.

Negocierile vizează un armistițiu durabil și eliberarea celor aproximativ 130 de ostatici israelieni din Fâșia Gaza.

Bilanțul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza a ajuns la 27.019 morți și 66.139 de răniți, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului Hamas. Israel a lansat ofensiva ca ripostă la atacurile teroriste produse pe 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți și peste 5.400 de răniți.

Washingtonul sancționează coloniști israelieni

Departamentul de Stat american a anunțat, miercuri, sancționarea a patru cetățeni israelieni acuzați de implicare în atacuri împotriva palestinienilor din Cisiordania.

În replică, Guvernul Benjamin Netanyahu a transmis că ”cei mai mulți locuitori” ai coloniilor evreiești din Cisiordania ”respectă legile”.

NYT: Biden își pregătește doctrina pentru Orientul Mijlociu, care va include crearea unui stat palestinian

Președintele Joe Biden își elaborează doctrina pentru stabilizarea Orientului Mijlociu, iar planul include crearea unui stat palestinian, conform cotidianului The New York Times.

”Doctrina Biden va avea trei direcții. În primul rând, va exista poziție puternică și determinată față de Iran, inclusiv o ripostă militară puternică față de atacurile lansate de grupurile regionale afiliate Iranului (…)”, conform editorialistului Thomas Friedman.

”A doua direcție vizează o inițiativă diplomatică fără precedent a Statelor Unite de promovare a unui stat palestinian, acum. Ar implica o anumită formă de recunoaștere a unui stat palestinian demilitarizat în Cisiordania și Fâșia Gaza, dar doar după ce palestinienii vor dezvolta instituții definite și credibile, precum și capabilități de securitate care să garanteze că acest stat este viabil și că nu ar amenința niciodată Israelul. A treia direcție ar aborda alianța de securitate a SUA cu Arabia Saudită, care ar implica și normalizarea relațiilor Arabiei Saudite cu Israelul (…)”, subliniază editorialistul cotidianului The New York Times.

Foto: Profimedia

Citește și:

Lloyd Austin consideră PERICULOASĂ situația din Orientul Mijlociu, în contextul atacurilor grupurilor islamiste susținute de Iran

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto