Înalt oficial german, prezent ca observator la referendumul de anexare a provinciei ucrainene Zaporojie!

Înalt oficial german, prezent ca observator la referendumul de anexare a provinciei ucrainene Zaporojie!
Înalt oficial german, prezent ca observator la referendumul de anexare a provinciei ucrainene Zaporojie! / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 25/09/2022, 09:22

Directorul unei companii energetice germane cu acţionariat majoritar de stat participă ca observator la referendumul organizat de ruși de anexare a provinciei ucrainene Zaporojie.

Informația a fost dezvăluită chiar de presa germană.

Cine este Stefan Schaller

Director general al companiei EWF, Stefan Schaller a confirmat presei că efectuează această călătorie pentru „a obţine informaţii obiective despre situaţia de pe teren” în Zaporojie, provincie ucraineană ocupată parţial de trupele ruse. El a spus că se află acolo „cu titlu personal”, fără vreo legătură cu funcţia sa din Germania.

Culmea e că Schaller a participat ca observator şi la alegerile pentru Duma de Stat rusă în anul 2021. Atunci, ca şi acum, el a răspuns „prezent” la invitaţia autorităţilor ruse, care au suportat costurile deplasării.

Într-o declarație acordată agenţiei TASS, neamțul afirmă că referendumul pentru alipirea la Rusia este foarte bine organizat şi că populaţia vine cu entuziasm la vot. Cuvintele sale au provocat reacţii de indignare.

Scandal în Germania. Ce au făcut deputații nemți

În consecinţă, districtul german Waldeck-Frankenberg, acţionar majoritar al companiei EWF, s-a delimitat explicit de demersul lui Schaller şi a convocat pentru luni o reuniune a consiliului de administraţie pentru a decide dacă acesta mai poate rămâne director.

„Simpla vizită în regiune şi activitatea de a asista ca observator la falsul referendum pot fi intepretate drept o legitimare a unui proces contrar dreptului internaţional”, afirmă într-un comunicat administraţia acestui district din vestul Germaniei.

Interesant e că și un grup de deputaţi ai formaţiunii Alternativa pentru Germania (AfD) au efectuat săptămâna aceasta o călătorie în provinciile ucrainene pe care trupele ruse le-a preluat sub control după invazia începută pe 24 februarie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase