LIVE | Război în Ucraina, ziua 213:  Oamenii sunt forțați să voteze la „referendumurile” organizate în teritoriile ocupate. Soldați înarmați merg din ușă în ușă pentru a obține voturi, spune Kievul / Joe Biden avertizează că SUA „vor impune Rusiei măsuri economice suplimentare severe” dacă Moscova va anexa teritorii din Ucraina

LIVE | Război în Ucraina, ziua 213:  Oamenii sunt forțați să voteze la „referendumurile” organizate în teritoriile ocupate. Soldați înarmați merg din ușă în ușă pentru a obține voturi, spune Kievul / Joe Biden avertizează că SUA „vor impune Rusiei măsuri economice suplimentare severe dacă Moscova va anexa teritorii din Ucraina
Referendumuri organizate de Rusia în teritoriile ocupate în Ucraina / Sursa foto: AP / Mediafax Foto
Publicat: 24/09/2022, 14:00
Actualizat: 24/09/2022, 18:56

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri lumea întreagă să condamne pseudo-referendumurile organizate de Moscova, în curs de desfăşurare în patru teritorii pe care trupele ruse le-au cucerit în Ucraina de la începutul invaziei. La rândul lui, președintele Americii, Joe Bine, a avertizat că Statele Unite „vor lucra cu aliaţii şi partenerii pentru a impune Rusiei măsuri economice suplimentare rapide şi severe” dacă Moscova va anexa teritorii din Ucraina. În regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forţele ruse, a început vineri votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia. Votarea urmează să se încheie marţi. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că decizia ulterioară privind anexarea acestor regiuni va fi una rapidă. Regiunile vizate reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 18.55 – Președintele rus a promulgat sâmbătă amendamentele legislative ce prevăd pedepse pentru dezertori

În timp ce războiul ruso-ucrainean a ajuns în cea de-a 213 zi, Vladimir Putin își continuă strategiile și își pune în practică planurile care să-i servească scopurilor pe care le țintește. Astfel, președintele rus a promulgat sâmbătă amendamentele legislative ce prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru militarii care dezertează sau refuză să lupte în perioade de mobilizare, potrivit agenţiilor AFP şi EFE.

Ce se schimbă concret? -Astfel, articolul 333 din Codul Penal rus a fost completat cu un paragraf ce prevede că „lipsa de la locul serviciului militar fără permisiune, dezertarea cu arme, precum şi dezertarea unui grup în timpul mobilizării sau legii marţiale, în timp de război sau în condiţii de conflict armat va fi sancţionată cu pedeapsă privativă de libertate între 5 şi 15 ani“, potrivit informațiilor adevarul.ro.

Mai mult, potrivit amendamentului, militarii ruşi care se predau voluntar inamicului riscă între 3 şi 10 ani de închisoare, pedepse similare fiind prevăzute pentru refuzul de a îndeplini ordinele primite de comandanţi sau pentru refuzul de a participa la lupte. Pe de altă parte, amendamentele legislative prevăd că jafurile comise în timp de război sau de conflict armat sunt pasibile de pedepse până la 15 ani de închisoare.

UPDATE ora 14:00 – Coada de la granița dintre Rusia și Georgia se întinde pe 10 kilometri

După ce Kremlinul a șocat Rusia anunțând prima mobilizare a cel puțin 300.000 de soldați de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, bărbații se grăbesc să părăsească țara. Coada de la granița dintre Rusia și Georgia se întinde pe 10 kilometri.

Coada de la granița dintre Rusia și Georgia are o lungime de aproximativ 10 km, potrivit BBC, iar oamenii așteaptă mai mult de 20 de ore pentru a o trece.

Opțiunile de a fugi sunt limitate, au declarat anterior persoanele care au fugit pentru The Guardian, notează Mediafax.

„Voi trece granița cu mașina în această seară”, a declarat joi un sergent în vârstă de 29 de ani, Oleg. „Habar nu am când voi mai pune piciorul în Rusia”, a adăugat el, referindu-se la pedeapsa cu închisoarea la care sunt condamnați bărbații ruși care evită încorporarea.

La începutul acestei săptămâni, patru dintre cele cinci țări UE care se învecinează cu Rusia au anunțat că nu vor mai permite rușilor să intre cu vize turistice.

UPDATE. Ora 12.30Declarații dure făcute de Volodimir Zelenski la adresa Israelului.

Președintele Ucrainei s-a declarat șocat că, de la începutul invaziei ruse, Ucraina nu a primit nimic din partea Israelului. În interviul pentru „Ouest-France”, președintele Zelenski a vorbit și despre influența Rusiei asupra Israelului. Între timp, războiul din Ucraina a ajuns în ziua 213.

„Sunt șocat. Nu înțeleg. Israelul nu ne-a dat nimic, nimic, zero… Eu înțeleg că ei (israelienii, n.r.) trebuie să își apere propriul pământ, dar am primit informații că Israelul își exportă armele în alte țări” – a subliniat șeful statului, într-un interviu pentru cotidianul „Ouest-France”, citatde Rador.

UPDATE. Ora 11.00 – NATO, decizie cu privire la referendumurile Rusiei

Rusia a demarat referendumuri care urmăresc anexarea a patru provincii cucerite din Ucraina, iar această mutare pe tabla de șah geopolitic nu putea rămâne fără răspuns. În replică, NATO anunță că a găsit „cea mai bună cale de a pune capăt acestui război”. Nu are legătură cu startul unor negocieri pentru pace, dimpotrivă! Aliații susțin că trebuie să-i înarmeze și mai mult pe ucraineni!

Astfel, drept răspuns la referendumurile organizate de Federația Rusă, NATO anunță că îşi sporește ajutorul militar acordat Ucrainei.

UPDATE ora 10:00 – Referendum în Ucraina. Soldați înarmați merg din ușă în ușă pentru a obține voturi

Soldați înarmați merg din ușă în ușă în zonele ocupate ale Ucrainei pentru a strânge voturi în cadrul așa-ziselor „referendumuri” privind aderarea la Rusia, spun ucrainenii.

„Trebuie să le răspunzi verbal, iar soldatul marchează răspunsul pe foaie și o păstrează”, a declarat pentru BBC o femeie din Enerhodar, citată de Mediafax.

În sudul orașului Herson, gardienii ruși au stat cu o urnă în mijlocul orașului pentru a colecta voturile oamenilor.

Votul din ușă în ușă este pentru „securitate”, spune presa de stat rusă. „Votul în persoană va avea loc exclusiv pe 27 septembrie”, a relatat Tass: „În celelalte zile, votul va fi organizat în comunități și în modalitate door-to-door”.

O femeie din Melitopol a declarat pentru BBC că doi „colaboratori” locali au sosit împreună cu doi soldați ruși la apartamentul părinților ei, pentru a le da un buletin de vot pe care să-l semneze.

„Tatăl meu a pus [la aderarea la Rusia]”, a spus femeia. „Mama mea a stat în apropiere și a întrebat ce se va întâmpla pentru că a pus . Ei au spus: . Mama este acum îngrijorată că rușii îi vor persecuta”, a adăugat femeia.

Potrivit acesteia, există un singur buletin de vot pentru o întreagă familie.

Prezența unor soldați înarmați care au condus votul contrazice insistențele Moscovei că acesta este un proces liber sau corect.

UPDATE ora 09:00 – Imagini dramatice: Cum arată acum Mihail, luptătorul din Azovstal care a devenit simbol al rezistenței din Mariupol, după ce a fost eliberat de trupele ruse 

Imagini dramatice au fost făcute publice de Ministerul Apărării din Ucraina. Instituția a distribuit două fotografii în care apare celebrul soldat ucrainean, Mihail Dianov, înainte de a fi luat prizonier de ruși și după ce a fost eliberat.

Imagini șocante au arătat efectul îngrozitor pe care l-a avut ținerea în captivitate a soldaților ucraineni de către oamenii lui Vladimir Putin.

Mihail Dianov este unul dintre cei 205 prizonieri de război eliberați de trupele de la Kremlin. Imaginile devastatoare postate pe rețelele de socializare cu soldatul ucrainean dezvăluie adevăratul impact pe care l-a avut asupra luptătorului captivitatea rusă.

(Vezi aici cum arată după ce a fost eliberat…)

UPDATE ora 08:00 – Volodimir Zelenski cere întregii lumi să condamne pseudo-referendumurile organizate de Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri lumea întreagă să condamne pseudo-referendumurile organizate de Moscova, în curs de desfăşurare în patru teritorii pe care trupele ruse le-au cucerit în Ucraina de la începutul invaziei, informează AFP.

În discursul său zilnic adresat naţiunii, preşedintele Zelenski s-a declarat încrezător că „lumea va reacţiona cu cea mai mare rigoare la pseudo-referendumuri” şi că acestea „vor fi condamnate fără echivoc”.

În regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forţele ruse, a început vineri votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia. Votarea urmează să se încheie marţi. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că decizia ulterioară privind anexarea acestor regiuni va fi una rapidă, transmite Agerpres.

Regiunile vizate reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei.


UPDATE ora 07:00 – Joe Biden promite o reacţie rapidă şi dură în cazul anexării unor teritorii ucrainene de către Rusia

Statele Unite „vor lucra cu aliaţii şi partenerii pentru a impune Rusiei măsuri economice suplimentare rapide şi severe” dacă Moscova va anexa teritorii din Ucraina, a avertizat vineri preşedintele american Joe Biden într-un comunicat de presă, informează AFP.

„Referendumurile Rusiei sunt un simulacru, un pretext fals pentru a încerca să anexeze cu forţa părţi ale Ucrainei”, a denunţat preşedintele american, care a adoptat deja mai multe seturi de sancţiuni economice şi financiare împotriva regimului Putin.

În regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forţele ruse, a început vineri votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia, care va dura până marţi.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că decizia ulterioară privind anexarea acestor regiuni, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei, va fi una rapidă, scrie Agerpres.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?