Înșelătorie pe WhatsApp, în perioada sărbătorilor de iarnă: „Bună, ți-am trimis un cod din greșeală, ai putea să-l trimiți înapoi?”

Înșelătorie pe WhatsApp, în perioada sărbătorilor de iarnă: „Bună, ți-am trimis un cod din greșeală, ai putea să-l trimiți înapoi?”
Virusul „codului Whatsapp” lovește din nou
Publicat: 29/12/2020, 20:35
Actualizat: 29/12/2020, 20:51

Virusul „codului Whatsapp” lovește din nou, iar contul celui care îl accesează se blochează și livrează date, fotografii și videoclipuri hacker-ilor, scrie Mediafax. Redenumit deja „înșelătoria de Anul Nou”, este o modalitate rapidă și ușoară de a prelua controlul chat-urilor altor persoane.

Este descris ca un virus care blochează WhatsApp, dar este vorba despre un mesaj cu un cod din șase cifre pe care mulți îl primesc.

Potrivit Mediafax, care citează Corriere della Sera, sistemul este simplu, dar eficient. Victima primește un mesaj, cu un cod din șase cifre, care apare ca un mesaj autentic, de parcă ar veni de la asistența WhatsApp, însă l-a cerut un hacker în locul nostru.

Apoi, vine un mesaj de la un număr pe care nu îl cunoaștem, dar, pentru a face capcana mai credibilă, expeditorul are fotografia unui cunoscut de-al nostru.

Textul pare autentic: „Bună, ți-am trimis un cod din greșeală, ai putea să-l trimiți înapoi?”, iar prima noastră reacție este să ne gândim că expeditorul și-a schimbat numărul, putem avea încredere în el.

Aici începe faza a doua a înșelăciunii. Odată ce i-a fost trimis codul, hacker-ul se poate preface că suntem noi, exact ca atunci când schimbăm telefonul și instalăm Whatsapp-ul pe unul dintre dispozitive, introducând codul de autentificare. Rezultatul este că hacker-ul va putea folosi chat-ul nostru, iar noi nu.

Înșelătoria se bazează pe naivitatea oamenilor, deoarece nimeni nu ne va cere vreodată codul de autentificare. Odată preluat controlul profilului, începe reacția în lanț. Hackerul poate vedea contactele și grupurile noastre, ne poate contacta prietenii și rudele etc.

Înșelătoria a început de mult timp, dar a revenit în ultimele zile cu mesaje de abordare ascunse printre urările de bine. Conform Agenției ANSA, sute de persoane au căzut deja victimele acestei înșelăciuni, inclusiv senatorul Gianpietro Maffoni.

Ca măsură de prevenție, este suficient să nu dăm codul din șase cifre nimănui. Dacă, pe de altă parte, l-am dat deja, putem recâștiga controlul profilului cerând Whatsapp un nou cod.

Introducând numărul de telefon și codul, ar trebui să putem accesa din nou profilul nostru și să avem control deplin asupra acestuia.

În cazul în care hacker-ul a schimbat numărul de telefon al profilului, trebuie să contactăm Whatsapp și, în cazuri extreme, să dezactivăm contul.

Anunț important pentru utilizatorii WhatsApp. Acestea sunt telefoanele pe care aplicația nu va mai funcționa de la începutul anului 2021

Este considerată, fără rezerve, cea mai populară aplicație de chat la nivel mondial, însă utilizatorii Whatsapp trebuie să știe că începutul anului 2021 vine cu unele surprize.

Aplicația Whatsapp nu va mai funcționa pe mai multe modele de smartphone-uri cu sistem de operare iOS și Android, potrivit informațiilor furnizate de Statista și de Whatsapp.

Totuși, este vorba despre versiuni mai vechi ale celor două platforme.

În ceea ce privește Android, nu vor mai putea rula WhatsApp smartphone-urile cu sistem de operare Android 4.0.3 sau mai vechi, exemplele fiind HTC Desire, LG Optimus Black, Motorola Droid Razr sau Samsung Galaxy S2.

Modelele cu sistem de operare iOS  care vor pierde accesul la aplicația Whatsapp

Modelele cu sistem de operare iOS  care vor pierde accesul la aplicația Whatsapp sunt 4S, 5, 5S, 5C, 6, 6 Plus și 6S, 6S Plus, dar asta doar în cazul în care nu sunt actualizate la versiunea iOS 9 sau o versiune mai nouă.

Trebuie menționat că, în cazul iPhone 6S, 6S Plus și iPhone SE (n.red. – prima generație), actualizarea respectivă nu va reprezenta un impediment pentru utilizatori, fiindcă dispozitivele acestea au acces chiar și la iOS 14.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii