Iran bombardează ISRAEL cu peste 150 de rachete și 200 de drone înarmate. 99% din loviturile Iranului sunt interceptate

Iran bombardează ISRAEL cu peste 150 de rachete și 200 de drone înarmate. 99% din loviturile Iranului sunt interceptate
Drone iraniene. Sursa Foto: Mediafax Foto
Publicat: 13/04/2024, 23:43
Actualizat: 15/04/2024, 16:38

Iran a atacat Israel cu peste 200 de drone și rachete sâmbătă seară, 13 aprilie 2024, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului. Loviturile iraniene au fost interceptate în primele ore ale zilei 14 aprilie. 

Atacul a fost confirmat și de presa iraniană de stat.  Iranul, care a declanșat operațiunea „Promisiunea Adevărului”, a anunțat că vor fi represalii ca urmare a atacului israelian asupra consulatului iranian de la Damasc.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, declară că Israel va riposta dur. O reuniune a cabinetului de război este convocată la sediul Forțelor de Apărare Israelului de la baza militară Kirya din Tel Aviv.

UPDATE: Atacul a durat 5 ore

Două surse israeliene spun pentru New York Times că Iranul a lansat 185 de drone și 36 de rachete de croazieră, cele mai multe dintre ele au fost lansate din Iran, iar o mică parte dintre ele au fost lansate din Irak și Yemen. Atacul a durat 5 ore.

Armata israeliană a declarat duminică că 99% din cele peste 300 de proiectile trase spre Israel de Iran au fost interceptate.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a transmis că „99% dintre amenințările aeriene iraniene au fost doborâte”, conform presei israeliene.

Hagari a adăugat că zero dintre cele aproape 200 de drone și zero dintre cele 30 de rachete de croazieră au ajuns deloc pe teritoriul israelian.

UPDATE: Biden și Netanyahu discută la telefon

Președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu vorbesc acum la telefon. Cabinetul de război format din trei oameni (prim-ministrul Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant și Benny Gantz, general în retragere) vor decide asupra răspunsului Israelului la atacul iranian, spune un oficial israelian pentru CNN.

UPDATE: Zeci de rachete balistice au fost doborâte

Deși oficialii au negat, armata israeliană a declarat că zeci de rachete balistice iraniene trase asupra Israelului au fost interceptate datorită sistemului Arrow de apărare antiaeriană.

Atac cu drone și rachete la Tel Aviv/Foto: Profimedia

„Au fost identificate câteva impacturi, printre care una la o bază militară din sudul țării, cu daune minore la infrastructură”, se arată în comunicat.

Multe zeci de drone și rachete de croazieră lansate din Iran au fost, de asemenea, doborâte de avioane de luptă.

„Zeci de avioane ale Forțelor Aeriene continuă la această oră să intercepteze toate amenințările aeriene care se îndreaptă spre teritoriul statului Israel”. 

Comandamentul Frontului Intern spune că israelienii din întreaga țară nu mai trebuie să stea în apropierea adăposturilor antiaeriene, dar restricțiile privind adunările și anularea tuturor activităților educaționale și excursii școlare rămân în vigoare așa cum a fost anunțat mai devreme.

UPDATE: Fostul președinte al SUA Donald Trump face declarații: „Nu s-ar fi întâmplat dacă eram președinte”

Donald Trump, aflat la mitingul său pentru realegere din Pennsylvania pentru a observa atacul Iranului asupra Israelului, a declarat:

„Sunt atacați chiar acum, asta pentru că noi [SUA] dăm dovadă de o mare slăbiciune. Asta nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi fost în funcție. America se roagă pentru Israel, trimitem sprijinul nostru absolut tuturor celor aflați în pericol”, spune Trump.

UPDATE: Reprezentantul israelian solicită convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, scrie o scrisoare către omologul său maltez, care conduce în prezent Consiliul de Securitate al ONU.

El solicită  „să fie convocat imediat o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a condamna fără echivoc Iranul pentru grave încălcări și a acționa imediat pentru a desemna Corpul Gărzii Revoluționare Islamice ca organizație teroristă”.

UPDATE: Ambasadorul Israelului în România: „Oricine ne atacă, vom ataca înapoi”

Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, a vorbit în direct la Antena 3 CNN despre atacul Iranului asupra Israelului. El a declarat că Israelul s-a mai confruntat cu situații similare în trecut când a mai fost atacat de Iran în mod indirect și că sistemul de apărare antiaeriană funcționează.

„Sunt informații că sunt zeci de drone care vin dispre Liban, trase de Iran spre Israel. Suntem într-o stare de alertă. Toate sistemele de apărare funcționează. Așa cum știți, nu e prima oară când suntem atacați. Și în trecut, Iranul a atacat Israelul direct. Noi suntem pregătiți pentru orice scenariu. Știți foarte bine că Iranul are și arme balistice, nu doar drone. Au capacitatea să tragă spre noi din Yemen, din Liban. Am văzut deja sute- mii de rachete trase spre Israel. Iranul ne atacă masiv în acest moment din propriul teritoriu. Premierul Netanyahu a spus în această seară că vom intercepta orice dronă. Avem cel mai bun sistem de apărare. Am neutralizat posibilitatea ca Hamas să ne atace și cea mai semnificativă amenințare vine dinspre Iran unde sunt sute sau mii de rachete care pot fi trase.  Distanța dintre Liban și Israel este mult mai mică”. 

UPDATE: Joe Biden face primele declarații

„Tocmai m-am întâlnit cu echipa mea națională de securitate pentru o actualizare despre atacurile Iranului împotriva Israelului. Angajamentul nostru față de securitatea Israelului împotriva amenințărilor din partea Iranului și a aliaților săi este ferm”, a scris președintele Statelor Unite pe X.

UPDATE : Un copil de 10 ani a fost rănit grav

Serviciul de ambulanță Magen David Adom spune că medicii săi tratează un copil de 10 ani din sudul Israelului.

Acesta a fost rănit de schije în urma interceptării unei drone iraniene în zonă. Băiatul este în stare gravă.

El a fost dus la Spitalul Soroka din Beersheba. Nu există rapoarte despre alte persoane rănite ca urmare a atacului iranian. O bază militară israeliană a fost avariată ușor.

UPDATE: Iranul declară „operațiunea de răzbunare” încheiată. Israelul pregătește un răspuns „semnificativ”

Iranul susține că represaliile au fost justificate în „baza articolului 51 din Carta ONU referitor la apărarea legitimă”.

Israelul promite un răspuns semnificativ după declarațiile premierului israelian Benjamin Netanyahu. Guvernul israelian a acuzat în repetate rânduri Iranul pentru că a coordonat atacurile proxy comise de Hamas și Hezbollah împotriva Israelului.

Manifstație de susținere a atacului iranian împotriva Israelului, la Teheran / Foto: Profimedia

Între timp, Egiptul și Arabia Saudită refuză să condamne atacul iranian asupra Israelului. Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Germania au condamnat atacul iranian și susțin că vor sprijini Israelul în fața oricărei amenințări.

UPDATE: Borell și Guterres condamnă atacul iranian

Alături de reprezentanții țărilor aliate cu Israel, și Joseph Borell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, a condamnat pe X atacul iranian asupra Israelului ca un „act de escaladare fără precedent”:

„UE condamnă cu fermitate atacul inacceptabil al Iranului împotriva Israelului. Aceasta este o escaladare fără precedent și o amenințare gravă la adresa securității regionale”.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, condamnă atacul iranian:

„Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni. Îndemn toate părțile să exercite o reținere maximă pentru a evita orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”

UPDATE:  Avioanele iordaniene au interceptat dronele iraniene

„Aeronavele britanice de luptă vor intercepta orice atac aerian în raza misiunilor noastre” a declarat ministerul Apărării din Regatul Unit, care în prezent lucrează cu partenerii regionali să prevină escaladarea și alte viitoare atacuri. Potrivit Times of Israel, aeronave din Iordania au interceptat mai multe drone iraniene din nordul și centrul Iordaniei ce se îndreptau spre Israel.

Avioane britanice de luptă au fost dislocate în Orientul Mijlociu.

Armata americană care operează din baze nedezvăluite din regiune a doborât mai multe drone iraniene în provinciile Sweida și Deraa din sudul Siriei, lângă granița cu Iordania.

UPDATE: Sună sirenele la Ierusalim. Loviturile iraniene sunt interceptate

Times of Israel raportează că a început să sune sirenele de alarmă antiaeriană în Ierusalim, dar și în Beersheba, Dimona, Nevatim ca urmare al atacului iranian cu drone și rachete de croazieră.  Echipa de corespondenți CNN transmite că sunt auzite explozii și sirene. Sistemul israelian de apărare antiaeriană (precum Iron Dome) interceptează dronele și rachetele lansate de Iran cu rachete antibalistice Arrow 2 și Arrow 3, dar și cu rachete Tamir lansate de sistemul Iron Dome. Israelul operează și sisteme de apărare aeriană Patriot fabricate în SUA.

Nic Robertson de la CNN raportează că sunt auzite explozii multiple: „Am asistat la 20 până la 30 de interceptări”. Și un corespondent Forbes  din Tel Aviv a transmis în direct interceptarea rachetelor iraniene. Interceptările au putut fi filmate în preajma Domului Stâncii din Ierusalim.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, a emis o declarație video sâmbătă seara: „Vă reamintesc că indiferent de unde este lansată amenințarea, atunci când sună o alarmă, trebuie să intrați în adăpost și să aștepțați acolo nu mai puțin de zece minute”. Hagari a avertizat civilii că vor auzi explozii de la interceptări și că vor cădea resturi de proiectile. Numeroase aeronave israeliene F-15, F-16 și F-35 de fabricație americană sunt în aer în acest moment, gata să contracareze orice amenințare.

UPDATE: Iranul spune că atacul său asupra Israelului este o ripostă la atacul israelian asupra ambasadei sale

Odată cu atacul, „problema poate fi considerată încheiată. Cu toate acestea, dacă regimul israelian va mai face o altă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian necinstit, de care SUA trebuie să stea departe”,  transmite delegația, citată de Al-Jazeera.

UPDATE: Statele Unite intervin. Dronele iraniene sunt interceptate

Sistemele americane de apărare aeriană din Orientul Mijlociu au interceptat câteva drone iraniene, susțin doi oficiali americani citați de CNN.

Sursele nu au precizat cum au interceptat SUA dronele și în ce zone. Potrivit unor rapoarte neverificate, avioanele britanice de luptă ar fi implicate în interceptarea dronelor, susține Times of Israel.

Dar CNN transmite că Marea Britanie nu desfășoară aeronave în mod activ în scopul interceptării dronelor iraniene, dar asigură sprijin forțelor americane din regiune. AP trasmite o filmare în care se aud sirenele de alarmă antiaeriană și sunt vizibile proiectile iraniene care ajung să fie interceptate.

UPDATE: Ministrul francez de Externe condamnă atacul iranian asupra Israelului

Ministrul francez de Externe, Stephane Sejourne, a condamnat atacurile Iranului cu drone asupra Israelului pe platforma X. El susține că Iranul condus de Ayatollahul Khomeini este o amenințare la adresa securității regionale.

„Franța condamnă cu cea mai mare fermitate atacul lansat de Iran împotriva Israelului.  Hotărând să comită această acțiune fără precedent, Iranul a atins un nou nivel de destabilizare și riscă o escaladare militară”, adaugă el.

Franța s-a angajat să sprijine Israelul în fața oricărui pericol.

UPDATE: Liderul Suprem al Iranului amenință Israelul cu „dispariția”

Ayatollahul Khamenei, liderul regimului autoritar teocratic din Iran, a amenințat Israelul pe platforma de socializare X.

Acesta conduce Iranul din 1989, ca succesor al Ayatollahului Khomeini, cel care a condus Revoluția Islamică din 1979 care a dus la abdicarea Mohammad Reza Pahlavi.

„Regimul sionist malefic va fi pedepsit”, a scris liderul antisemit al Iranului.

UPDATE: Rebelii Houthi și Hezbollah atacă. Drone și rachete din Yemen și Liban sunt lansate spre Israel/ Oficialii israelieni neagă că au fost lansate rachete balistice

Rebelii Houthi din Yemen, aliați cu Iran,  au lansat mai multe drone asupra Israelului, a comunicat firma de securitate Ambrey. Între timp, și gruparea teroristă Hezbollah din Liban a tras cu zeci de rachete către o bază militară israeliană din Înălțimile Golan. Armata israeliană a îndemnat locuitorii din nordul Înălțimilor Golan, din zona Nevatim din sudul Israelului, Dimona și Eilat, să rămână în apropiere de adăposturile anti-aeriene până la noi ordine, potrivit Times of Israel.

Presa israeliană a negat afirmațiile că rachetele balistice ar fost lansate din Iran asupra Israelului, potrivit unor oficiali israelieni. Astfel de rachete ar fi trebuit să ajungă în spațiul israelian în aproximativ 11-12 minute. Mai multe surse media susțin că Iranul a lansat atacuri cu drone în patru valuri.

Apărarea antiaeriană a Egiptului este în alertă, susțin surse militare citate de Times of Israel. Purtătorul de cuvânt al guvernului Iordaniei neagă că regatul a anunțat declanșarea stării de urgență. El spune că rapoartele din presa internațională sunt lipsite de temei și că „nu există niciun motiv de îngrijorare în rândul cetățenilor din Iordania”.

UPDATE: Prințul moștenitor și fiul fostului Shah condamnă atacul iranian asupra Israelului

„Războiul lui Khamenei nu este războiul Iranului sau al națiunii iraniene”, declară Reza Pahlavi, prințul moștenitor și fiul lui Mohammad Reza Pahlavi, Shah al Iranului, detronat în 1979 în urma Revoluției Islamice condusă de Ayatollahul Khomeini.

Reza Pahlavi trăiește în exil în Statele Unite.  El a mai adăugat:

Khamenei și regimul său au transformat Iranul într-o țară înapoiată și izolată și, implicând națiunea și statul într-un alt război, nu fac decât să sporească situația mizerabilă prin care trec iranienii”, adaugă Pahlavi, care este deschis căii pentru „pace și securitate durabilă în Orientul Mijlociu”.

UPDATE: Iran a lansat rachete balistice și emite noi amenințări

Presa de stat iraniană a transmis că Iranul a lansat și rachete balistice spre Israel.

Ministrul Apărării din Iran, Generalul de Brigadă Mohammad Reza Ashtiani a emis un avertisment:

„Orice țară care își deschide spațiul aerian sau pământul Israelului pentru a ataca Iranul va primi răspunsul nostru decisiv”.

UPDATE: Președintele Joe Biden este în „Situation Room” de la Casa Albă

Președintele american Joe Biden, la întoarcerea sa din Rehoboth, Delaware, se întâlnește acum cu echipa sa națională de securitate pentru a evalua atacul Iranului asupra Israelului. Casa Albă a adăugat că vor participa secretarul Apărării Lloyd Austin, secretarul de stat Antony Blinken și președintele șefilor de stat major general Charles Q. Brown, alături de Sullivan și Finer.

Vicepreședintele Kamala Harris și șeful de cabinet al lui Biden, Jeff Zients, „vor participa în format video securizat”, potrivit comunicatului Casei Albe citat de CNN.

Între timp, grupul de atac naval condus de portavionul american Dwight D. Eisenhower rămâne în regiune după atacul iranian asupra Israelului.  Grupul de lovitură include 6.000 de pușcași marini, crucișătorul cu rachete ghidate din clasa Ticonderoga USS Philippine Sea (CG 58) și distrugătoarele cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke USS Mason (DDG 87) și USS Gravely (DDG 107).  Distrugătoarele au capacitatea de a intercepta rachete. Au interceptat în mod repetat lansări proxy de rachete de la milițiile pro-iraniene și rebelii houthi din Yemen.

UPDATE: Rishi Sunak condamnă atacul Iranului asupra Israelului

Premierul britanic Rishi Sunak a condamnat atacul Iranului asupra Israelului pe X: „Condamn în cei mai fermi termeni atacul nesăbuit al regimului iranian împotriva Israelului. Iranul a demonstrat încă o dată că intenționează să semene haos în propria curte”.

Premierul adaugă că Marea Britanie va continua să susțină securitatea Israelului și a tuturor partenerilor regionali, inclusiv Iordania și Irak.

Alături de aliații noștri, lucrăm urgent pentru a stabiliza situația și a preveni escaladarea ulterioară. Nimeni nu vrea să vadă mai multă vărsare de sânge”, a scris premierul.

Și David Cameron, fost premier și în prezent secretarul britanic de Externe, a condamnat atacul iranian pe X: „Atacurile nesăbuite ale Iranului asupra Israelului nu vor face decât să aprindă și mai mult tensiunile din Orientul Mijlociu. Marea Britanie cere regimului iranian să oprească această escaladare gravă, care nu este în interesul nimănui”. 

UPDATE: Siria și-a pus în alertă sistemele de apărare sol-aer

Siria și-a pus în alertă sistemele de apărare sol-aer Pantsir, fabricate în Rusia, în jurul capitalei Damasc și a bazelor militare în cazul unui atac israelian. Iordania declară stare de urgență

Potrivit unor surse citate de Times of Israel, regimul condus de dictatorul Bashar al-Assad se așteaptă ca Israelul să riposteze împotriva bazelor și instalațiilor milițiilor siriene pro-iraniene.

Libanul a anunat că-și va închide spațiul aerian. Pe 13 aprilie, Israelul a interceptat rachete lansate din Liban de către gruparea Hezbollah. În Irak, martori oculari au filmat dronele iraniene lansate spre Israel.

UPDATE: Israel interceptează dronele iraniene. Au fost identificate peste 100 drone iraniene

Până acum, armata israeliană a identificat peste 100 de drone lansate din Iran în Israel. Forțele aeriene israeliene le monitorizează. Sistemul antiraerian israelian este pregătit să intercepteze, de asemenea, rachetele balistice și rachetele de croazieră.Zeci de avioane de luptă israeliene au decolat și sunt și sunt pregătite să lovească oriunde este nevoie. Channel 12 relatează că Israelul a început să intercepteze drone iraniene peste Siria și Iordania.

Între timp, ministrul iranian al Apărării a emis o declarație prin care avertizează țările vecine că oricare dintre ele să-și deschidă spațiul aerian pentru ca Israelul să intercepteze dronele iraniene. Ministrul israelian de Externe face apel la unitate pe platforma de socializare X: „Toți trebuie să ne menținem unitatea ca popor și ca țară în fața marilor provocări cu care ne confruntăm. Numai împreună vom câștiga”.

UDPATE: Iran lansează  rachete de croazieră și drone kamikaze. Țările învecinate își închid spațiul aerian

Iranul a mai lansat zeci de rachete de croazieră și drone kamikaze asupra Israelului, susțin rapoartele presei israeliene.

Israel își va închide spațiul aerian de la ora locală 00:30, a declarat ministerul Transporturilor din Israel. Acesta a comunicat că programul de zbor din Tel Aviv va fi modificat. De asemenea, aeroportul Ramon va fi închis.

Irak și Iordania au anunțat că își vor închide spațiul aerian ca urmare a deciziei Iranului de a bombarda Israelul.

UPDATE:  Premierul Israelului: „Vom face rău oricui ne face rău”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că Israelul s-a pregătit pentru atacul iranian: „Am stabilit un principiu clar: vom face rău oricui ne face rău. Ne vom apăra împotriva oricărei ameninţări şi vom face acest lucru cu capul sus și cu hotărâre”.

„În ultimii ani, și mai ales în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru un atac direct al Iranului”, a spus premierul. El a adăugat că sistemele defensive sunt desfășurate, iar forțele armate sunt pregătire pentru orice scenariu.

Netanyahu a mulțumit Statelor Unite, Marii Britanii, Franței și celorlalți aliați ai săi pentru că „stau alături de Israel”.

UPDATE: Statele Unite vor alături de poporul Israelului

Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat că președintele american Joe Biden este ținut la curent cu situația conflictului iraniano-israelian.

„Președintele Biden este actualizat în mod regulat cu privire la situație de către echipa sa de securitate națională și se va întâlni cu ei în această după-amiază la Casa Albă”, a declarat oficialul.

Ea adaugă că  Statele Unite vor „susține poporul Israel și îi vor sprijini apărarea împotriva amenințărilor din partea Iranului”.

Iran atacă Israelul cu drone

Purtătorul de cuvânt al forțelor armate israeliene, Daniel Hagari, a declarat că monitorizează spațiul lor aerian. El estimează că dronelor kamikaze Sahed le vor lua câteva ore pentru a intra în spațiul aerian israelian.

Ca urmare, sistemul GPS nu va fi activ în Israel, a adăugat purtătorul de cuvânt Hagari, citat de Times of Israel.

Presa de stat din Iran și Corpul Gărzii Revoluținare Islamice au confirmat că a lansat atacurile pentru a răzbuna moartea personalului de la consulatul diplomatic iranian de la Damasc, bombardat de aeronave israeliene F-35.

Citește și: ALERTĂ: Israelul a lovit ținte din Liban, iar Iranul își pregătește rachetele. Biden își anulează planurile de weekend

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ziua în care Rusia l-a regăsit pe Ţareviciul Alexei, ucis de bolşevici la 14 ani