Irlanda: Bărbat arestat după ce a intrat cu camionul în poarta Ambasadei Rusiei la Dublin | VIDEO

Irlanda: Bărbat arestat după ce a intrat cu camionul în poarta Ambasadei Rusiei la Dublin | VIDEO
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07/03/2022, 21:06

Un bărbat a fost arestat, luni, în Irlanda, după ce a intrat cu un camion în poarta Ambasadei Rusiei de la Dublin.

Martorii oculari au declarat că au văzut un bărbat care a trecut cu un camion prin porțile instituției, informează RTE.

Martorii au spus că după ce a distrus porțile ambasadei, bărbatul a coborât din camion și a început să distribuie fotografii cu victime ale conflictului din Ucraina.

Bărbatul a fost arestat de către forțele de ordine sosite la fața locului.

Imagini difuzate pe reţelele sociale arată cum un camion mare, având pe el logo-ul unei întreprinderi de obiecte religioase, accelerează în marşarier spre porţile ambasadei ruse, spărgându-le. Niciun rănit nu a fost înregistrat.

Bărbatul ar fi lovit poarta în mod intenționat cu spatele camionului, spunând că vrea ca ambasadorul rus și colegii săi „să plece din această țară liberă”.

Mai multe persoane aflate în zonă l-ar fi aplaudat pe bărbat, înainte ca acesta să fie reținut.

Ambasada Rusiei în Irlanda a descris incidentul ca fiind „un act criminal”

Printr-un comunicat, Ambasada Rusiei a condamnat gestul, pe care l-a descris drept „un act criminal de nebunie îndreptat împotriva unei misiuni diplomatice pașnice”.

Ambasada a adăugat că incidentul „a avut loc în prezența ofițerilor de Poliție, care au rămas pasivi”. Instituția susține că incidentul reprezintă „o încălcare clară și flagrantă a articolului 22 din Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.

Ambasada cere autorităților irlandeze „să ia măsuri” pentru a garanta siguranța personalului ambasadei și spune că este în contact permanent cu Ministerul de Externe.

„Incidentul este un motiv de îngrijorare extremă. Credem că niciun om sănătos nu ar putea sprijini astfel de acțiuni fără sens și barbare”, a informat instituția.

Într-o declarație ulterioară, Ambasada Rusiei a declarat că „Poliția a luat măsuri suplimentare pentru a asigura securitatea Ambasadei și a personalului său. Ambasada apreciază cooperarea autorităților irlandeze în această problemă”.

Săptămâna trecută, ambasadorul Rusiei în Irlanda, Iuri Filatov, a susținut că au fost înregistrate amenințări cu moartea împotriva personalului Ambasadei.

Într-un interviu acordat pentru televiziunea rusă, Filatov a spus că protestele din fața Ambasadei Rusiei de la Dublin au devenit violente și că personalul instituției a depus plângeri la Poliție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase