Israelul începe „represaliile” după ce Palestina și-a obținut calitatea de stat observator la ONU. Pentru început, mii de noi locuințe în Cisiordania

Israelul începe represaliile după ce Palestina și-a obținut calitatea de stat observator la ONU. Pentru început, mii de noi locuințe în Cisiordania
Publicat: 30/11/2012, 16:52
Actualizat: 26/03/2019, 06:40

Israelul a criticat vehement acordarea, de către ONU, a statutului de stat observator Palestinei, formațiunile israeliene de dreapta acuzându-i pe palestinieni că sabotează procesul de pace, în timp ce opoziția denunță pasivitatea premierului Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

De altfel, acuzele au început încă din noaptea de joi (ora României, n.red.), când a avut loc reuniunea de la New York. România a fost unul dintre cele 41 de state care s-au abținut de la vot, în încercarea de a supăra cât mai puține puteri mondiale.

Rezoluția privind noul statut al Palestinei a trecut, însă, cu 138 de voturi pentru.

Reacțiile politicienilor și analiștilor israelieni sunt polarizate în funcție de liniile ideologice stabilite în campania premergătoare alegerilor legislative din 22 ianuarie.

Cotidianul Israel Hayom, apropiat de premierul Benjamin Netanyahu, titrează pe prima pagină: „Națiunile Unite recompensează terorismul”.

Vicepremierul Sylvan Shalom a avertizat chiar că va recurge la sancțiuni după decizia Adunării Generale ONU de conferire a statutului de stat observator Palestinei.

„Mahmoud Abbas nu a rămas fidel angajamentelor asumate de predecesorul său, Yasser Arafat, prin Acordurile de la Oslo (1993), care interziceau inițiativele unilaterale. Încălcarea acestor acorduri oferă și Israelului dreptul la inițiative unilaterale precum aplicarea suveranității israeliene în teritorii”, a avertizat Shalom.

Chiar dacă o astfel de inițiativă este improbabilă, Israelul ar putea bloca sistemul de colectare a taxelor în numele Autorității Palestiniene.

Mii de locuințe suplimentare în Cisiordania

Cabinetul de securitate israelian a aprobat vineri construirea a 3.000 de locuințe suplimentare în Ierusalimul de Est și în coloniile din Cisiordania, în replică la acordarea statutului de stat observator Palestinei de către Adunarea Generală ONU, relatează site-ul Ynetnews.com.

De asemenea, Cabinetul israelian de securitate, format din principalii nouă miniștri, a decis construirea a încă 1.000 de locuințe în zona Maaleh Adumim, în apropiere de Ierusalimul de Est.

Conform unui oficial israelian, statul evreu își rezervă dreptul unor măsuri suplimentare, în conformitate cu „interesele strategice”.

Decizia a fost luată după ce Adunarea Generală ONU a acordat teritoriilor palestiniene statutul de stat observator.

Activitățile israeliene de colonizare constituie unul dintre obstacolele principale în procesul de pace cu palestinienii.

Vicepremierul israelian Sylvan Shalom avertiza în urmă cu câteva ore că Israelul nu mai are practic nicio obligație conform Acordurilor de la Oslo: „Președintele palestinian Mahmoud Abbas nu a rămas fidel angajamentelor asumate de predecesorul său, Yasser Arafat, prin Acordurile de la Oslo (1993), care interziceau inițiativele unilaterale. Încălcarea acestor acorduri oferă și Israelului dreptul la inițiative unilaterale precum aplicarea suveranității israeliene în teritorii”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto