Joe Biden a discutat cu RISHI SUNAK despre conflictul din Orientul Mijlociu /Casa Albă reafirmă sprijinul pentru crearea unui STAT palestinian

Publicat: 22/01/2024, 22:14
Actualizat: 23/01/2024, 07:47

Președintele SUA, Joe Biden, a discutat cu premierul britanic, Rishi Sunak, despre situația de securitate din zona Mării Roșii și despre conflictul israelo-palestinian, anunță John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, subliniind că, în pofida ”dificultăților”, Washingtonul continuă eforturile pentru avansarea procesului de creare a unui stat palestinian.

”Președintele a avut o discuție cu premierul Marii Britanii, Rishi Sunak. Au vorbit în primul rând despre situația din Marea Roșie, pledând pentru continuarea unei abordări internaționale și multilaterale pentru a distruge și a destructura capabilitățile militanților huthi. În mod evident, au avut șansa de a discuta și despre situația din Gaza, evidențiind necesitatea de a reduce în continuare numărul victimelor civile și de a suplimenta asistența umanitară în Fâșia Gaza”, a declarat John Kirby, într-o conferință de presă.

Reprezentantul Casei Albe a precizat că Joe Biden și Rishi Sunak au discutat și despre continuarea sprijinului pentru Ucraina, în eforturile de respingere a invaziei militare ruse.

”Au discutat și despre Ucraina, despre nevoile urgente ale Ucrainei în materie de fonduri suplimentare și susținere pentru abilitatea de a se apăra pe câmpul de luptă”, a subliniat John Kirby.

Întrebat despre eforturile de avansare a procesului de pace israelo-palestinian, John Kirby a reiterat că, în pofida ”dificultăților”, președintele Biden susține soluția coexistenței a două state, israelian și palestinian.

”Opinia președintelui este că soluția a două state este cea mai bună cale de avansare, pentru populația Fâșiei Gaza, pentru poporul palestinian, cât și pentru poporul israelian. Și, așa cum președintele a semnalat, pot fi adăugate multe elemente în această construcție. Când ne referim la soluția a două state, ce înseamnă acest lucru? Sunt multe interpretări, sunt diverse modalități, iar președintele menține deschise modalitățile, așa cum a semnalat permanent. În același timp, nu își face iluzii asupra dificultăților de a ajunge la această soluție, mai ales în contextul acestui conflict din Gaza”, a continuat John Kirby.

Oficialul american a subliniat că o soluție de avansare a procesului diplomatic în sensul înființării unui stat palestinian este printr-un acord amplu de normalizare a relațiilor între Israel și Arabia Saudită.

”Vom menține discuțiile cu omologii noștri israelieni, cu Mahmoud Abbas (președintele Autorității Palestiniene – n.red.), cu omologii din regiune, în speranța că vor fi înregistrate progrese. O modalitate semnificativă care ne-ar ajuta în acest sens este efortul de a obține normalizarea relațiilor între Israel și Arabia Saudită, iar noi credem în continuare că acest lucru este posibil (…) ”, a insistat John Kirby.

Uniunea Europeană insistă pentru avansarea perspectivelor de creare a unui stat palestinian

La rândul său, Uniunea Europeană insistă pentru avansarea procesului politic pentru înființarea unui stat palestinian. Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, a notat că este evident că planul Israelului de a distruge grupul islamist Hamas nu funcționează.

”Ceea ce vrem este construirea soluției a două state. Trebuie să discutăm despre acest lucru. De acum înainte, eu nu voi mai vorbi despre procesul de pace, ci vreau un proces care să prevadă clar soluția a două state”, a afirmat Borrell, cu ocazia reuniunii miniștrilor de Externe din statele membre UE.

Anterior, Borrell a sugerat că Israelului i-ar putea fi impusă de comunitatea internațională crearea unui stat palestinian. ”O astfel de soluție ar putea fi impusă din exterior”, în lipsa acordului Israelului. ”Fără o intervenție internațională, spirala urii va continua să se transmită din generație în generație. Cele două părți sunt într-o opoziție prea mare pentru a ajunge la un acord în mod autonom. Dacă toată lumea este favorabilă unei astfel de soluții, comunitatea internațională va trebui să o impună”, a afirmat Borrell într-un discurs rostit vineri la Universitatea din Valladolid, în Spania.

La rândul său, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a afirmat, luni, că soluția coexistenței a două state este singura variantă viabilă pentru oprirea conflictului israelo-palestinian.

”Israelul poate avea securitate doar dacă palestinienii vor putea trăi în securitate și în demnitate, iar palestinienii vor putea trăi în demnitate, în securitate și în libertate doar dacă Israelul va avea securitate. De aceea, soluția coexistenței a două state este singura soluție, iar cei care nu vor să știe de această soluție nu au prezentat nicio variantă alternativă”, a declarat Baerbock.

Conform unor surse diplomatice, națiuni arabe au lansat o inițiativă pentru un armistițiu permanent între Israel și grupurile islamiste palestiniene, prin eliberarea ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza, în cadrul unui plan amplu care ar oferi statului evreu normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită dacă acceptă progrese ”ireversibile” în sensul creării unui stat palestinian.

Netanyahu consideră că un stat palestinian ar fi ”un pericol existențial” pentru Israel

Premierul Benjamin Netanyahu se opune ferm înființării unui stat palestinian, avertizând că ar genera ”un pericol existențial” pentru Israel și semnalând intenția de a menține controlul în materie de securitate asupra Cisiordaniei și asupra Fâșiei Gaza după înlăturarea de la putere a grupului islamist palestinian Hamas.

”Oricine vorbește despre ziua post-Netanyahu vorbește despre crearea unui stat palestinian împreună cu Autoritatea Palestiniană. Toate deceniile de conflict nu sunt rezultatul absenței unui stat palestinian, ci sunt asociate existenței unui stat, statul evreu. Ne confruntăm cu terorism din partea tuturor teritoriilor pe care le evacuăm”, a declarat Netanyahu.

Liderul israelian le-a transmis luni rudelor ostaticilor că intenționează să mențină presiunile militare asupra grupului islamist Hamas până va obține eliberarea acestora. În același timp, Guvernul israelian continuă negocierile cu Hamas, prin intermediul Qatarului, Egiptului și Statelor Unite, pentru a obține eliberarea celor aproximativ 125 de ostatici israelieni din Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

Germania cere Israelului să accepte crearea unui STAT palestinian, iar ideea este susținută de UE și de SUA /”Este singura soluție”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?