Joe Biden: Marea Britanie trebuie să își respecte obligațiile privind Irlanda de Nord, altfel nu va exista un acord de liber schimb cu SUA

Joe Biden: Marea Britanie trebuie să își respecte obligațiile privind Irlanda de Nord, altfel nu va exista un acord de liber schimb cu SUA
Joe Biden: Marea Britanie trebuie să își respecte obligațiile privind Irlanda de Nord, altfel nu va exista un acord de liber schimb cu SUA. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17/09/2020, 15:52

Candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din Statele Unite, Joe Biden, a avertizat Marea Britanie să își respecte angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Belfast (cunoscut și sub numele de Acordul din Vinerea Mare, n. red.) în legătură cu Irlanda de Nord.

Biden avertizează că, în caz contrar, dacă el va deveni președinte, Statele Unite nu vor fi de acord cu semnarea unui acord de liber schimb cu Marea Britanie, potrivit Reuters.

„Nu putem permite ca Acordul din Vinerea Mare, care a adus pace în Irlanda de Nord, să devină o victimă a Brexit. Orice acord de liber schimb între Statele Unite și Marea Britanie va fi condiționat de respectarea Acordului și evitarea unei granițe convenționale. Punct”, a scris Biden pe Twitter.

Declarația candidatului democrat vine în contextul în care Guvernul de la Londra a prezentat săptămâna trecută un proiect de lege care ar urma să înlăture din legislația britanică o parte din prevederile Acordului de Retragere semnat atunci când țara a părăsit Uniunea Europeană, gest despre care chiar Guvernul britanic recunoaște că încalcă legislația internațională.

Boris Johnson, nemulțumit de atitudinea UE

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că Uniunea Europeană, prin atitudinea sa, ameniță unitatea Regatului Unit.

Astfel, el spune că Marea Britanie ar trebui să aibă posibilitatea de a încălca unele dintre prevederile Acordului de Retragere în legătură cu Irlanda de Nord.

Uniunea Europeană susține că orice încălcare a Acordului ar afecta puternic negocierile între Londra și Bruxelles referitoare la un eventual acord de liber schimb.

Autoritățile de la Bruxelles i-au cerut premierului Boris Johnson să renunțe la propunere, cunoscută ca „Legea privind piața internă”, susținând că această lege va afecta puternic discuțiile privind viitoarele relații dintre Uniunea Europeană și Regat, țară care a rămas încă în Piața Unică europeană până la finalul perioadei de tranziție post-Brexit, care expiră pe 1 ianuarie.

Premierul Johnson a refuzat acest lucru.

Recent, el a declarat că proiectul este esențial pentru a contracara amenințările „absurde” de la Bruxelles, printre care acelea că Londra ar putea fi obligată să impună controale între Marea Britanie și Irlanda de Nord, ceea ce, spune Johnson, ar amenința unitatea Regatului.

Mai multe surse diplomatice de la Bruxelles au declarat pentru Reuters că în cazul în care documentul va fi adoptat de Parlamentul Marii Britanii în forma sa actuală, Uniunea Europeană simte că nu va putea semna un acord cu Londra.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Vestea așteptată de toți pensionarii. Data la care vor fi virați banii pe luna mai
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului