Joe Biden: Marea Britanie trebuie să își respecte obligațiile privind Irlanda de Nord, altfel nu va exista un acord de liber schimb cu SUA

Redactor:
Andrei Vacaru
Joe Biden: Marea Britanie trebuie să își respecte obligațiile privind Irlanda de Nord, altfel nu va exista un acord de liber schimb cu SUA
Joe Biden: Marea Britanie trebuie să își respecte obligațiile privind Irlanda de Nord, altfel nu va exista un acord de liber schimb cu SUA. Sursa foto: Shutterstock

Candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din Statele Unite, Joe Biden, a avertizat Marea Britanie să își respecte angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Belfast (cunoscut și sub numele de Acordul din Vinerea Mare, n. red.) în legătură cu Irlanda de Nord.

Biden avertizează că, în caz contrar, dacă el va deveni președinte, Statele Unite nu vor fi de acord cu semnarea unui acord de liber schimb cu Marea Britanie, potrivit Reuters.

„Nu putem permite ca Acordul din Vinerea Mare, care a adus pace în Irlanda de Nord, să devină o victimă a Brexit. Orice acord de liber schimb între Statele Unite și Marea Britanie va fi condiționat de respectarea Acordului și evitarea unei granițe convenționale. Punct”, a scris Biden pe Twitter.

Declarația candidatului democrat vine în contextul în care Guvernul de la Londra a prezentat săptămâna trecută un proiect de lege care ar urma să înlăture din legislația britanică o parte din prevederile Acordului de Retragere semnat atunci când țara a părăsit Uniunea Europeană, gest despre care chiar Guvernul britanic recunoaște că încalcă legislația internațională.

Boris Johnson, nemulțumit de atitudinea UE

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că Uniunea Europeană, prin atitudinea sa, ameniță unitatea Regatului Unit.

Astfel, el spune că Marea Britanie ar trebui să aibă posibilitatea de a încălca unele dintre prevederile Acordului de Retragere în legătură cu Irlanda de Nord.

Uniunea Europeană susține că orice încălcare a Acordului ar afecta puternic negocierile între Londra și Bruxelles referitoare la un eventual acord de liber schimb.

Autoritățile de la Bruxelles i-au cerut premierului Boris Johnson să renunțe la propunere, cunoscută ca „Legea privind piața internă”, susținând că această lege va afecta puternic discuțiile privind viitoarele relații dintre Uniunea Europeană și Regat, țară care a rămas încă în Piața Unică europeană până la finalul perioadei de tranziție post-Brexit, care expiră pe 1 ianuarie.

Premierul Johnson a refuzat acest lucru.

Recent, el a declarat că proiectul este esențial pentru a contracara amenințările „absurde” de la Bruxelles, printre care acelea că Londra ar putea fi obligată să impună controale între Marea Britanie și Irlanda de Nord, ceea ce, spune Johnson, ar amenința unitatea Regatului.

Mai multe surse diplomatice de la Bruxelles au declarat pentru Reuters că în cazul în care documentul va fi adoptat de Parlamentul Marii Britanii în forma sa actuală, Uniunea Europeană simte că nu va putea semna un acord cu Londra.

FOTO-ŞOC! Şi-a înşelat iubita însărcinată, cu o bombă sexy de doar 18 ani. Cum arată...
În sfârșit vești bune pentru români! Nimeni nu se aștepta la o asemenea minune
FOTO. Cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut Alexandra Stan! A lăsat la vedere...
Ce avere uriașă avea Sean Connery! Cine sunt cei doi moștenitori ai faimosului actor
România, sancțiune GRAVĂ dacă nu termină cu poluarea! Termenul pe care ni l-a dat Europa
VIDEO Ciocniri în centrul Barcelonei între protestatari şi poliţie în urma restricţiilor de circulaţie
Marea Britanie intră în carantină timp de o lună. Boris Jonhson: Nimeni nu își dorește...
În sfârșit vești bune pentru români! Nimeni nu se aștepta la o asemenea minune
A intrat în baie peste soție și a găsit-o așa! Ce făcea femeia? Nici n-a...
Sexul din spatele porţilor lagărului de la AUSCHWITZ era ”răsplata” naziştilor pentru deţinuţi. Existau, desigur,...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
CARANTINĂ în România, din decembrie?! Vestea venită chiar în această seară
Klaus Iohannis, ANUNȚ ȘOC! Toți românii sunt vizați
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
„Suntem două mame cu trei copii.” Când banii câştigaţi în corporaţie nu au mai fost...
Top 3 cele mai pasionale zodii din horoscop. Sunt partenerii de viață ideali
Inchide