Joe Biden: Marea Britanie trebuie să își respecte obligațiile privind Irlanda de Nord, altfel nu va exista un acord de liber schimb cu SUA

Redactor:
Andrei Vacaru
Joe Biden: Marea Britanie trebuie să își respecte obligațiile privind Irlanda de Nord, altfel nu va exista un acord de liber schimb cu SUA
Joe Biden: Marea Britanie trebuie să își respecte obligațiile privind Irlanda de Nord, altfel nu va exista un acord de liber schimb cu SUA. Sursa foto: Shutterstock

Candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din Statele Unite, Joe Biden, a avertizat Marea Britanie să își respecte angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Belfast (cunoscut și sub numele de Acordul din Vinerea Mare, n. red.) în legătură cu Irlanda de Nord.

Biden avertizează că, în caz contrar, dacă el va deveni președinte, Statele Unite nu vor fi de acord cu semnarea unui acord de liber schimb cu Marea Britanie, potrivit Reuters.

„Nu putem permite ca Acordul din Vinerea Mare, care a adus pace în Irlanda de Nord, să devină o victimă a Brexit. Orice acord de liber schimb între Statele Unite și Marea Britanie va fi condiționat de respectarea Acordului și evitarea unei granițe convenționale. Punct”, a scris Biden pe Twitter.

Declarația candidatului democrat vine în contextul în care Guvernul de la Londra a prezentat săptămâna trecută un proiect de lege care ar urma să înlăture din legislația britanică o parte din prevederile Acordului de Retragere semnat atunci când țara a părăsit Uniunea Europeană, gest despre care chiar Guvernul britanic recunoaște că încalcă legislația internațională.

Boris Johnson, nemulțumit de atitudinea UE

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că Uniunea Europeană, prin atitudinea sa, ameniță unitatea Regatului Unit.

Astfel, el spune că Marea Britanie ar trebui să aibă posibilitatea de a încălca unele dintre prevederile Acordului de Retragere în legătură cu Irlanda de Nord.

Uniunea Europeană susține că orice încălcare a Acordului ar afecta puternic negocierile între Londra și Bruxelles referitoare la un eventual acord de liber schimb.

Autoritățile de la Bruxelles i-au cerut premierului Boris Johnson să renunțe la propunere, cunoscută ca „Legea privind piața internă”, susținând că această lege va afecta puternic discuțiile privind viitoarele relații dintre Uniunea Europeană și Regat, țară care a rămas încă în Piața Unică europeană până la finalul perioadei de tranziție post-Brexit, care expiră pe 1 ianuarie.

Premierul Johnson a refuzat acest lucru.

Recent, el a declarat că proiectul este esențial pentru a contracara amenințările „absurde” de la Bruxelles, printre care acelea că Londra ar putea fi obligată să impună controale între Marea Britanie și Irlanda de Nord, ceea ce, spune Johnson, ar amenința unitatea Regatului.

Mai multe surse diplomatice de la Bruxelles au declarat pentru Reuters că în cazul în care documentul va fi adoptat de Parlamentul Marii Britanii în forma sa actuală, Uniunea Europeană simte că nu va putea semna un acord cu Londra.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Stare de RĂZBOI! E ALERTĂ. Panica domneşte pe străzi! Unde s-a anunţat în urmă cu...
FOTO. Sandra, soția lui Adrian Mutu, imagini răvășitoare într-un costum de baie minuscul! Cum arăta...
Bani în plus de la stat pentru acești angajați! Care este condiția
Gigi Becali are o avere uriașă! Ce loc ocupă în topul celor mai bogați români...
Detaliul surprinzător pe care îl va avea noul iPhone 13. Cumpărătorii vor crede că s-au...
Pro şi contra paşaportului Covid. Tot mai mulţi lideri europeni sunt de acord cu ideea,...
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Studiu îngrijorător: Pacienții vindecați de COVID se întorc în spital cu alte boli, iar unul...
Stare de RĂZBOI! E ALERTĂ. Panica domneşte pe străzi! Unde s-a anunţat în urmă cu...
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Ce se întâmplă chiar acum, imediat după înmormântarea lui Bogdan Stanoevici. Fiul său a luat...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea șoc a momentului în România: Cunoscuta prezentatoare TV A MURIT
5 motive să faci amor dimineața
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul necunoscut al României. Cum a ajuns de la vânzarea de îngheţată în anii '90...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Inchide