Joe Biden și Benjamin Netanyahu, convorbire despre conflictul dintre Israel și Hamas. Statele Unite susțin o încetare a focului

Joe Biden și Benjamin Netanyahu, convorbire despre conflictul dintre Israel și Hamas. Statele Unite susțin o încetare a focului
Președintele SUA, Joe Biden. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 18/05/2021, 10:09

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, au avut luni o convorbire telefonică referitoare la conflictul dintre Israel și gruparea Hamas, conflict care se desfășoară în principal în Fâșia Gaza.

Biden i-a spus lui Netanyahu că susține o încetare a focului în regiune, dar nu i-a solicitat șefului Guvernului israelian încetarea imediată a atacurilor aeriene lansate asupra enclavei palestiniene, atacuri care au dus la moartea a peste 200 de persoane, informează France 24.

Biroul lui Joe Biden a transmis un comunicat referitor la convorbirea dintre cei doi lideri, a doua de la începutul conflictului, iar France24 notează că Administrația de la Washington este sub presiune în acest moment, fiind prinsă între sprijinul pe care SUA l-au oferit în mod tradițional Israelului și nevoia de a se îndepărta de conflictele din Orientul Mijlociu.

Joe Biden, acuzat de lipsă de fermitate

Declarațiile lui Biden din timpul convorbirii au fost similare celor anterioare, în sensul că Administrația sa susține încetarea focului. Dar presa din Statele Unite notează lipsa de fermitate a lui Biden în această privință, în contrast cu cererile venite din partea a zeci de parlamentari democrați privind încetarea imediată a conflictului de către ambele părți.

Cu toate acestea, declarațiile președintelui american denotă îngrijorarea în creștere a Casei Albe cu privire la situația dintre Israel și Hamas.

Liderul american „a încurajat Israelul să depună toate eforturile pentru a asigura protecția civililor nevinovați”, se arată în comunicatul transmis de Casa Albă.

Continuă conflictul în Fâșia Gaza

Situația din Fâșia Gaza continuă să fie extrem de tensionată. Cel puțin 200 de palestinieni și zece israelieni au fost uciși începând de luni, când a izbucnit conflictul în regiune.

Nemulțumiți de decizia autorităților israeliene de a evacua mai multe familii palestiniene din Ierusalimul de Est, dar și de conflictele apărute din această cauză între palestinienii din Cisiordania și autoritățile israeliene, membrii grupării Hamas au lansat o serie de atacuri cu rachete din Gaza către teritoriul israelian.

În replică, Israelul a lansat o serie de atacuri aeriene în Fâșia Gaza.

Joi, Israelul a anunțat că a comasat trupe la granița cu Fâșia Gaza și că se află „în diverse stadii de pregătire a operațiunilor terestre”.

Anunțul a fost făcut de către un purtător de cuvânt al Armatei israeliene.