Julian Assange ar fi suferit un atac vascular cerebral în închisoare, în prima zi a audierilor privind extrădarea în Statele Unite. Apelul logodnicei sale

Julian Assange ar fi suferit un atac vascular cerebral în închisoare, în prima zi a audierilor privind extrădarea în Statele Unite. Apelul logodnicei sale
Foto: Profimedia
Publicat: 12/12/2021, 14:29

Julian Assange a suferit un atac cerebral în închisoarea Belmarsh din sud-estul Londrei, în octombrie, în prima zi a audierilor de la Înalta Curte a Angliei privind extrădarea în Statele Unite ale Americii, după cum a dezvăluit, sâmbătă, logodnica sa, Stella Moris. Ea a făcut apel, duminică, la adresa ministrului de Externe al Australiei, să facă ceva pentru a opri ceea ce numește „torturarea până la moarte” a cetățeanului ei, de către guvernul american. Fondatorul WikiLeaks, în vârstă de 50 de ani, din arestul preventiv în închisoarea de maximă securitate şi riscă să fie extrădat într-o închisoare din Statele Unite, după ce o instanță din Londra a decis, vineri, să dea câștig de cauză SUA și să anuleze o decizie de acum 11 luni a unui judecător din Londra, care împiedica extrădarea.

„Ministrul de Externe al Australiei, Marise Payne, se întâlnește cu guvernul SUA, care îl torturează pur și simplu pe cetețeanul ei Julian Assange până la moarte, chiar acum. Ce va face ea în legătură cu asta? Trebuie să oprească acest lucru. Acum. Înainte de a fi prea târziu”, a scris Stella Moris, duminică după-amiază, pe contul de Twitter.

Marise Payne se află sâmbătă și duminică la Liverpool, la invitația organizatorilor adunării statelor G7, conform comunicatului oficial al Ministerului de Externe australian. Referindu-se la apelurile de a interveni pentru eliberarea fondatorului WikiLeaks Guvernul Australiei a anunțat, după decizia instanței britanice, că urmărește cazul lui Julian Assange, cetățean australian, îndeaproape, dar că „va continua să respecte procesul legal din Marea Britanie – inclusiv apelurile făcute în baza legii britanice”, subliniind că Australia nu este parte a acestui caz, potrivit The Guardian.

Stella Moris a spus, conform articolului publicat sâmbătă, 11 decembrie de DailyMail, că Julian Assange a suferit un atac vasculat cerebral în 27 octombrie, în timpul unei audieri, online, la Înalta Curte din Londra și, în urma acestuia ar fi rămas cu pleoapa dreaptă căzută, probleme de memorie şi semne de afectare neurologică. Potrivit sursei citate, el crede că „mini-atacul vascular cerebral” a fost provocat de stresul declanșat de apelul SUS împotriva sa. De la incident, Assange ar fi făcut un RMN şi ia medicamente împotriva atacului cerebral.

„Julian se luptă şi mă tem că acest mini-AVC ar putea fi precursorul unui atac mai important. Aceasta crește temerile noastre cu privire la capacitatea sa de a supravieţui, cu cât această lungă bătălie juridică se prelungeşte”, a declarat Stella Morris, de profesie avocat, pentru DailyMail.

Decizie în favoarea SUA

Vineri, Înalta Curte din Londra a dat vineri câştig de cauză Washingtonului la apelul pentru extrădarea lui Julian Assange, după ce, acum 11 luni, un judecător din Londra a decis ca să nu fie extrădat în SUA, întrucât există riscul să se sinucidă după gratii, relatează Reuters. Judecătorul s-a declarat satisfăcut cu un pachet de asigurări din partea SUA cu privire la condițiile de detenție, inclusiv o promisiune că nu va merge la o închisoare de maximă securitate din Colorado și că ar putea fi transferat în Australia pentru executarea pedepsei. Stella Moris a anunţat că va contesta decizia privind posibiltatea de extrădare cât de repede va fi posibil. Apelul va merge la Curtea Supremă a Marii Britanii.

SUA vrea să îl judece pe Assange pentru 18 capete de acuzare, între care încălcarea unei legi împotriva spionajului şi complicitate la accesul ilegal în computere ale administraţiei federale. WikiLeaks a pus în pericol vieţi omeneşti prin publicarea, în 2010, a unui volum important de dosare militare confidenţiale şi telegrame diplomatice americane, susține reclamanta. Julian Assange riscă să fie condamnat la 175 de ani de închisoare în SUA. Julian Asssange şi-a exprimat, în vară, dorinţa să-şi execute pedeapsa în ţara sa natală, Australia, în cazul în care va fi condamnat la închisoare pentru spionaj.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia