La o zi după trecerea la etapa a doua a Brexit, Marea Britanie pune deja condiții: Vrem un acord comercial diferit

La o zi după trecerea la etapa a doua a Brexit, Marea Britanie pune deja condiții: Vrem un acord comercial diferit
Publicat: 16/12/2017, 16:43
Actualizat: 16/04/2018, 20:32

„Avem un nivel al comerțului și al integrării comerciale cu UE 27 care este diferit de situația oricărui alt partener comercial al UE. Prin urmare, este foarte probabil că vom dori să negociem aranjamente specifice, acorduri personalizate. Așadar, mă aștept că vom dezvolta ceva care nu reprezintă nici modelul Canadei, nici modelul Spațiului Economic European, ci un acord care se bazează pe forța relației noastre actuale”, a precizat Hammond, prezent la o conferință la Beijing.

Liderii Uniunii Europene au acordat, vineri, mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuțiile privind relațiile viitoare, a anunțat președintele Consiliului European, Donald Tusk. Negocierile pot avansa la relația pe termen lung dintre Marea Britanie și UE, din punct de vedere comercial și al securității.

Primul aspect care va fi discutat, încă de săptămâna viitoare, va fi stabilirea unei perioade de tranziție după ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar, în martie 2019. Tranziția ar putea dura aproximativ doi ani.

O perioadă de tranziție este considerată ca fiind esențială pentru investitori și companii, care se tem că un Brexit „pe marginea prăpastiei” ar perturba fluxurile comerciale și ar crea haos pe piețele financiare.

China este una dintre țările cu care Marea Britanie speră să semneze un acord comercial de liber schimb odată cu părăsirea Uniunii Europene, iar Londra și Beijingul vor să demonstreze că retragerea Marii Britanii din Blocul comunitar nu va afecta legăturile.

Philip Hammond a încercat să ofere asigurări companiilor chineze în privința situației de după luna martie a anului 2019.

„Nu vom mai fi din punct de vedere tehnic sau legal în Uniunea Vamală sau în Piața Unică, dar ne-am angajat – ca rezultat al înțelegerii pe care am încheiat-o săptămâna aceasta – să creăm un mediu care să reproducă în mod eficient situația de fapt actuală”, a spus ministrul britanic de Finanțe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase