Lagarde cere consolidarea independenței energetice a UE / ”Se configurează un nou peisaj geopolitic, marcat de tensiuni care fragmentează economia”

Lagarde cere consolidarea independenței energetice a UE / ”Se configurează un nou peisaj geopolitic, marcat de tensiuni care fragmentează economia”
Publicat: 27/11/2023, 16:59

Uniunea Europeană trebuie să accelereze acțiunile în sensul atingerii independenței energetice, pentru evitarea fluctuațiilor tarifelor la energie, și trebuie să aprofundeze integrarea piețelor de capital și să consolideze cadrul fiscal, afirmă Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, avertizând că tensiunile geopolitice fragmentează economia globală, alimentând incertitudinea și volatilitatea economică.

”Lumea a intrat rapid într-o perioadă marcată de provocări majore. Se configurează un nou peisaj geopolitic, marcat de tensiuni în creștere care fragmentează economia globală. Acest lucru are consecințe economice directe, alimentând incertitudinea și volatilitatea economică. În paralel cu tensiunile geopolitice, se accelerează criza climatică, având ca efect dezastre naturale mai frecvente și fără precedent. Aceste evenimente meteo extreme cauzează șocuri în rețelele de aprovizionare care au efecte asupra economiei mondiale, amplificând provocările deja existente”, a declarat Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), în cursul audierilor în Comisia pentru Afaceri Economice și Monetare a Parlamentului European.

Christine Lagarde le-a recomandat liderilor politici să aibă abordări ”deschise”, subliniind că este ”esențial” ca băncile centrale să furnizeze ”o ancoră de stabilitate”, prin măsuri de stabilizare a prețurilor. Președintele Băncii Centrale Europene a amintit că activitățile economice ale zonei euro ”au stagnat” în ultimele trimestre, subliniind că probabil se vor menține slabe anul acesta.

”PIB-ul real s-a contractat cu 0,1% în trimestrul trei, reflectând impactul mai larg al dobânzilor mai mari, al cererii externe slabe și al reducerii stimulentelor de redeschidere a economiei după pandemie. Producția a continuat să scadă, iar activitățile în sectorul serviciilor se mențin slabe. (…) Dar, chiar dacă perspectivele economice pe termen scurt sunt neperformante, economia urmează să se reconsolideze în următorii ani, în contextul continuării scăderii inflației, al relansării veniturilor reale și al creșterii cererii pentru exporturi din zona euro”, a subliniat Christine Lagarde, potrivit textului discursului, publicat de BCE.

Președintele BCE a dat asigurări că va fi continuată politica monetară ”restrictivă”, pentru atingerea, pe termen mediu, a țintei unei inflații de 2%. Lagarde a atras atenția că, în contextul ”noii ere de tensiuni politice ridicate” și al crizei climatice, sunt necesare eforturi ”pentru a face economiile mai reziliente”.

”Progresele în tranziția ecologică, inclusiv în sensul accelerării independenței energetice a Europei, sunt esențiale pentru a diminua probabilitatea unor prețuri la energie mai mari și mai volatile. Aprofundarea integrării în uniunea piețelor de capital, ajungerea la un acord privind un cadru fiscal sănătos și abordarea barierelor în materie de reglementare sunt, de asemenea, cruciale pentru stimularea investițiilor și pentru accelerarea dezvoltării energiilor regenerabile. BCE își va îndeplini sarcina sa, în primul rând prin asigurarea că inflația revine la ținta de 2% pe termen mediu. Nu este momentul să începem proclamarea victoriei. Trebuie să rămânem atenți la diversele forțe care afectează inflația și să menținem ferm mandatul stabilității prețurilor”, a subliniat Christine Lagarde.

Foto: Profimedia

Citește și:

Analist: Netanyahu este supus unor presiuni imense pentru prelungirea armistițiului / Armata israeliană a comis o ”eroare strategică”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto