Liderul opoziției din Belarus se va adresa Consiliului de Securitate al ONU

Liderul opoziției din Belarus se va adresa Consiliului de Securitate al ONU
Liderul opoziției din Belarus se va adresa Consiliului de Securitate al ONU. Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 31/08/2020, 14:47

Svetlana Tikhanovskaya, liderul opoziției din Belarus, aflată în exil, a fost invitată să se adreseze vineri Cosiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Ea va susține un discurs video, la invitația Estoniei, care este membru nepermanent al Consiliului, informează BBC.

Tikhanovskaya a fost nevoită să părăsească Belarusul luna aceasta, după ce a pierdut alegerile prezidențiale din 9 august în fața lui Aleksandr Lukașenko.

În urma scrutinului prezidențial, despre care activiștii pro-democrație susțin că a fost fraudat, au fost organizate proteste de amploare în Belarus, manifestanții solicitând demisia lui Lukașenko.

Protestatarii au anunțat că vor ieși în stradă săptămânal, până când președintele va demisiona.

Duminică, zeci de mii de oameni au ocupat centrul capitalei Minsk, pentru a treia săptămână la rând, petru a protesta față de rezultatele alegerilor, iar zeci de protestatari au fost arestați, atât la Minsk, cât și în alte orașe.

Cel puțin patru oameni au murit și sute au fost răniți luna aceasta în Belarus în urma protestelor.

Estonia, Lituania și Letonia vor anunța luni sancțiuni împotriva a 30 de oficiali bieloruși, inclusiv împotriva lui Lukașenko.

Lukașenko conduce fosta republică sovietică încă din 1994, păstrând relații apropiate cu Rusia, de care Belarusul depinde pentru a se aproviziona cu energie.

Tikhanovskaya se va adresa și Consiliului Europei

Echipa de presă a Svetlanei Tikhanovskaya a anunțat că aceasta va vorbi în fața Consiliului de Securitate al ONU pe 4 septembrie și se va adresa și Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pe 8 septembrie.

Lunea trecută, Tikhanovskaya a susținut un discurs și în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. La acea dată, ea a declarat că încercările de intimidare ale Guvernului de la Minsk nu îi vor opri pe protestatari.

„Nu vom renunța. Cerem respectarea drepturilor noastre. Cerem eliberarea tuturor celor închiși din motive politice”, a spus Tikhanovskaya, aflată în exil în capitala Lituaniei, Vilnius.

Important de notat este că Rusia, care îl susține pe Lukașenko, este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, însă nu este clar în acest moment dacă reprezentanții Moscovei vor face ceva pentru a împiedica discursul Svetlanei Tikhanovskaya.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agențieiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase