Uniunea Europeană îndeamnă Rusia să evite orice intervenţie în Belarus

Uniunea Europeană îndeamnă Rusia să evite orice intervenţie în Belarus
Uniunea Europeană îndeamnă Rusia să evite orice intervenţie în Belarus. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29/08/2020, 01:52

Uniunea Europeană a îndemnat, vineri, Rusia să evite o intervenţie în Belarus şi să respecte „alegerile democratice” ale poporului din această țară.

Apelul Uniunii Europene vine în contextul în care preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că a pregătit o unitate specială care ar putea fi mobilizată în caz de necesitate, după cum informează agenția MEDIAFAX.

„Dacă Rusia respectă independenţa şi suveranitatea unei naţiuni, trebuie să respecte şi dorinţele şi alegerile democratice ale poporului belarus. Am auzit de nenumărate ori Rusia anunţând că ceea ce se întâmplă în Belarus este o afacere internă şi că nu vrea interferenţe externe. Presupun că acest lucru este valabil şi în privinţa sa”, a declarat vineri Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi, într-un interviu acordat postului Rossiya 1TV, că omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, i-a cerut să îi pună la dispoziţie „o unitate de rezervă a poliţiei”, precizând că a făcut acest lucru.

„Am stabilit să nu folosim această unitate decât dacă situaţia va fi scăpată de sub control”, a precizat Vladimir Putin.

Situația din Belarus rămâne tensionată

În Belarus au izbucnit proteste masive după scrutinul prezidenţial desfăşurat pe 9 august. Opoziţia contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul a fost fraudat.

Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.

Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Peste 7.000 de persoane au fost arestate, iar cel puțin cinci au murit. Multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase