LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 275. Jens Stoltenberg: Nu va exista o pace „durabilă” dacă Rusia câştigă războiul din Ucraina/Noi bombardamente în apropierea orașelor Zaporojie și Nikopol

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 275. Jens Stoltenberg: Nu va exista o pace durabilă dacă Rusia câştigă războiul din Ucraina/Noi bombardamente în apropierea orașelor Zaporojie și Nikopol
Jens Stoltenberg, secretarul general NATO | Foto - Profimedia Images
Publicat: 25/11/2022, 15:38
Actualizat: 25/11/2022, 23:23

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că nu va exista o pace „durabilă” dacă Rusia câştigă războiul din Ucraina și a subliniat că negocierile depind de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă, motiv pentru care Alianţa va continua să fie alături de Ucraina.

Mesajul este transmis cu trei zile înainte ca șeful NATO să ajungă în România. „NATO va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Nu vom da înapoi”, a declarat Jens Stoltenberg  într-o conferinţă de presă susţinută înaintea reuniunii miniştrilor de externe din Alianţă care va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti. El a anunţat că NATO îşi va spori ajutorul „neletal” pentru Ucraina.

„Multe războaie se încheie prin negocieri, dar ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, a spus Stoltenberg, potrivit antena3.ro.

UPDATE 23:00 – UE va furniza Ucrainei generatoare de curent din rezerva de urgență găzduită în România

Uniunea Europeană (UE) va oferi Ucrainei sprijin pentru restabilirea și menținerea energiei și încălzirii, inclusiv cu generatoare din stocurile rescEU găzduite de România, a declarat vineri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat, după un apel telefonic cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că Executivul UE pregătește livrarea către Ucraina a unor donații mari de la țările UE și din rezervele Comisiei, relatează Reuters.

Declarațiile vin după un nou val de atacuri cu rachete rusești asupra infrastructurii critice ucrainene, în urma cărora milioane de ucraineni erau, vineri fără căldură sau energie electrică, după cele mai devastatoare atacuri aeriene rusești asupra rețelei energetice de până acum, locuitorii fiind avertizați să se pregătească pentru noi atacuri și să se aprovizioneze cu apă, mâncare și îmbrăcăminte groasă.

UPDATE 22:55 – Fotografia cu o fetiță care și-a conectat inhalatorul la generatorul unei benzinării din Ucraina a devenit virală

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o fotografie, pe Twitter, cu o fetiță care a venit într-o benzinărie din Kiev pentru ca inhalatorul ei să poată fi conectat la o priză.

„Kiev, după recentul atac terorist. Familia a venit la benzinărie să încarce inhalatorul de care are nevoie copilul”, se arată în postarea Ministerului ucrainean.

UPDATE 12:00 – Olena Zelenska: ”Cu toții înțelegem că fără victorie nu va exista pace. Ar fi o pace falsă și nu ar dura mult timp”

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat în cadrul unui interviu pentru BBC că Ucraina va rezista în iarna care vine, în ciuda frigului și a penei de curent provocate de rachetele rusești, și va continua să lupte în ceea ce ea descrie ca fiind un război al viziunilor lumii, deoarece „fără victorie nu poate exista pace”.

„Vom rezista. Suntem pregătiți să îndurăm”, afirmă Olena Zelenska la începutul interviului care a fost ținut într-un complex puternic securizat.

„Am avut parte de atât de multe provocări teribile, am văzut atât de multe victime, atât de multe distrugeri, încât pana de curent nu este cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla”, a mai declarat Olena, citând un sondaj recent în care 90 % dintre ucraineni au declarat că sunt gata să trăiască cu penurii de electricitate timp de doi-trei ani dacă ar putea vedea perspectiva de a adera la Uniunea Europeană.

„Știți, este ușor să alergi un maraton atunci când știi câți kilometri sunt”, spune ea. În acest caz, însă, ucrainenii nu cunosc distanța pe care trebuie să o parcurgă. „Uneori poate fi foarte dificil. Dar există unele emoții noi care ne ajută să rezistăm”.

Toți ucrainenii vor deveni mai puternici din cauza acestui război, prezice cu stoicism prima doamnă a Ucrainei, potrivit adevărul.ro.

UPDATE ora 10:30 – Oficiali ucraineni: Jumătate din Kiev a rămas fără curent electric

Aproximativ 50% din capitala Ucrainei, Kiev, rămâne fără curent electric vineri dimineață, în urma loviturilor rusești asupra infrastructurii critice care au dus la întreruperi generalizate de energie electrică, potrivit autorităților ucrainene.

Administrația militară a orașului Kiev a declarat pe Telegram că alimentarea că apă a fost complet restabilită și că echipele de urgență lucrează rapid pentru a restabili căldura în oraș.

Instituția a adăugat că „de îndată ce sistemul energetic se va stabiliza, comunicațiile vor apărea în toate cartierele din Kiev”, după ce întreruperile de curent au afectat rețelele de telefonie mobilă.

Faptul că Rusia a vizat miercuri infrastructura critică a dus la oprirea temporară a majorității centralelor electrice din Ucraina și a lăsat majoritatea oamenilor fără electricitate. Forțele armate ucrainene au declarat că 70 de rachete rusești au fost lansate miercuri după-amiază și 51 au fost doborâte, împreună cu cinci drone de atac.

UPDATE ora 08:00 – Armata rusă a lansat noi atacuri aeriene în apropierea orașelor ucrainene Zaporojie și Nikopol

Rusia a atacat periferia orașului Zaporojie din sudul Ucrainei în cursul nopții, a declarat vineri pe Telegram Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale locale, conform CNN.

„Detaliile incidentului sunt în curs de investigare. Aveți grijă de voi înșivă!”, a scris el.

Regiunea Dnipropetrovsk, situată peste râu de centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, a raportat, de asemenea, bombardamente.

„Peste noapte, au bombardat Marhanets și Nikopol cu rachete ‘Grad’ și artilerie grea. Cel puțin 70 de obuze rusești au căzut în orașe și sate”, a scris vineri pe Telegram Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk.
El a precizat că nu există victime, dar detaliile bombardamentelor sunt încă în curs de clarificare.

Atacurile vin după ce miercuri un tir de rachete rusești a vizat infrastructura critică a Ucrainei, provocând o pană de curent, a declarat anterior ministrul său al energiei la televiziunea națională. Șeful organismului de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite a declarat joi că oferă sprijin la fața locului pentru alte patru centrale nucleare din Ucraina, după ce întreruperile de curent le-au deconectat de la rețea.

Sky News raportează că mai multe persoane au fost ucise în timp ce Hersonul suferă cel mai puternic bombardament de când orașul a fost eliberat. Patru persoane au fost ucise în fața unei cafenele, iar o femeie a fost ucisă lângă casa ei din sudul orașului, au declarat martori pentru reporterii Associated Press.

În total, autoritățile locale au declarat că șapte persoane au fost ucise și 21 rănite în atac.

A fost cel mai intens atac asupra Hersonului de când orașul a fost eliberat de forțele ucrainene, în urmă cu două săptămâni.

Pe de altă parte, sistemul de apărare antiaeriană a fost declanșat în orașul Armiansk din Crimeea, a anunțat agenția de știri TASS, citând un primar local, potrivit Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Vremea de Florii. Prognoza după episodul ploios din ultima săptămână
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”