LIVE UPDATE. Război Israel-Hamas. Guvernul israelian și grupul Hamas stabilesc detaliile eliberării ostaticilor din Fâșia Gaza

Publicat: 22/11/2023, 08:09
Actualizat: 22/11/2023, 22:19
22:17

Washingtonul îndeamnă grupul Hamas să respecte acordul cu Israelul

Administrația SUA a cerut, miercuri seară, grupului islamist Hamas să respecte termenii acordului cu Israelul privind eliberarea ostaticilor și a dat asigurări că va continua eforturile diplomatice.

Citește articolul AICI

21:20

Cel puțin 14.532 de morți în urma bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza a ajuns la 14.532 de morți, iar alte peste 35.000 de persoane au fost rănite, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

Cel puțin 7.000 de persoane sunt date dispărute în Fâșia Gaza.

20:19

Grupul G20 cere eforturi internaționale pentru evitarea extinderii conflictului

Grupul națiunilor puternic dezvoltate și emergente (G20) a salutat, miercuri, acordul dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, dar a cerut intensificarea eforturilor internaționale pentru evitarea extinderii conflictului din Orientul Mijlociu.

Citește articolul AICI

19:44

Armata israeliană anunță distrugerea cartierului general al agențiilor de spionaj subordonate grupului Hamas

Armata israeliană a distrus, miercuri, sediul serviciului de informații al mișcării islamiste Hamas, situat în orașul Gaza.

Imobilul a fost distrus printr-un atac aerian efectuat după percheziții efectuate de militari israelieni.

17:49

Directorul Mossadului se află în Qatar, pentru finalizarea acordului dintre Israel și grupul Hamas

David Barnea, directorul Serviciului israelian de informații Mossad, s-a deplasat miercuri în Qatar, pentru a stabili detaliile acordului dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas.

Citește articolul AICI

16:28

Guvernul israelian a publicat lista celor 300 de deținuți palestinieni care ar urma să fie dați la schimb pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas

300 de deținuți palestinieni aflați în închisorile din Israel ar urma să fie eliberați la schimb cu aproximativ 50 de ostatici israelieni, captivi în mâinile teroriștilor Hamas. Potrivit BBC, majoritatea deținuților – 274 din 300 – sunt bărbați.

Pe listă se află și mai mulți copiii de până la 14 ani, dar cei mai mulți deținuți palestinieni au vârste cuprinse între 17 și 18 ani. Intervalul general de vârstă a deținuților palestinieni care urmează a fi eliberați este cuprins în intervalul 14-59 ani.

Citește integral articolul – AICI

15:33

Aproximativ 400 de tuneluri ale teroriștilor Hamas au fost identificate și distruse în Fâșia Gaza de la începutul ostilităților

Soldații israelieni continuă luptele în Fâșia Gaza. Până în prezent, IDF spune că a descoperit și distrus aproximativ 400 de puțuri de tuneluri teroriste.

Sursa/ IDF

Unitatea de forțe speciale Yahalom din cadrul Corpului de luptă a jucat un rol semnificativ în descoperirea și distrugerea acestor puțuri, folosind diverse metode, transmite Tzahal-ul.

În imaginile video de mai jos se poate vedea cum Israelul utilizează diferite tehnologii militare pentru a putea intra și a distruge tunelurile Hamas din Gaza.

Potrivit aceleași surse, Hamas și-a înglobat rețeaua de tuneluri sub centrele de populație din întreaga Fâșie Gaza. Multe dintre puțurile care duc la rețeaua sa de tuneluri sunt situate în spitale, școli și locuințe civile.

Sursa/ IDF
14:53

Cel puțin șase morți în confruntări militare în Cisiordania

Cel puțin șase palestinieni au fost uciși în schimburi de focuri cu militari israelieni produse într-o tabără de refugiați din orașul Tulkarem.

Citește articolul AICI

14:53

Națiunile Unite salută acordul dintre Israel și grupul Hamas, dar solicită acțiuni suplimentare

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a salutat, miercuri, acordul dintre Israel și grupul islamist Hamas, cerând însă acțiuni suplimentare pentru îmbunătățirea situației umanitare în Fâșia Gaza.

Citește articolul AICI

13:51

Hamas anunţă când începe armistiţiul cu Israelul

Moussa Abu Marzouk, unul dintre oficialii Hamas, a vorbit despre începerea armistițiului temporar dintre Israel și tabăra palestiniană.

Potrivit The Times of Israel, armistiţiul temporar dintre Hamas şi Israel, care va permite eliberarea unui număr considerabil de prizonieri din ambele tabere, va intra în vigoare joi, 23 noiembrie, la orele 10:00.

Acordul de încetare temporară a focului a fost aprobat de cabinetul israelian în cursul nopţii de marți spre miercuri, 22 noiembrie.

În interviul acordat postului Al Jazeera, Abu Marzouk a precizat că prizonierii care vor fi eliberaţi au cetăţenie străină, dar nu a precizat cine sunt aceștia sau dacă deţin şi paşapoarte israeliene. Referitor la acest subiect, Israelul a transmis că toţi ostaticii sunt cetăţeni sau rezidenţi israelieni.

09:30

Trupele terestre israeliene au efectuat „raiduri țintite” în Sheikh Za'id, în nord-vestul Jabalia.

Tzahal-ul anunță că continuă să opereze în Fâșia Gaza, inclusiv să lovească infrastructura teroristă, să ucidă teroriști și să localizeze arme. În cursul zilei trecute, trupele IDF au dirijat avioane pentru a lovi infrastructura teroristă din care s-a tras asupra forțelor. Un număr de teroriști au fost uciși în urma atacului, transmite armata.

În ultimele zile, armata israeliană spune că a efectuat raiduri țintite în zona Beit Hanoun. În timpul operațiunii, trupele au localizat numeroase arme, puști AK-47, topoare și muniție depozitate în interiorul unei reședințe civile. De asemenea, trupele IDF s-au angajat în luptă și au eliminat mai multe celule teroriste.

Sursa/ IDF

Potrivit aceleași surse, în această dimineață, armata israeliană a neutralizat un puț de tunel terorist din care un terorist Hamas a ieșit și a tras asupra soldaților. În plus, trupele IDF au identificat teroriști și au localizat arme într-o structură folosită de organizația teroristă Hamas. Trupele i-au ucis pe teroriști și au distrus structura, anunță armata.

În plus, în cursul zilei trecute, ca parte a asistenței acordate trupelor terestre, forțele marinei israeliene au lovit mai multe ținte militare ale Hamas, inclusiv o structură din care a tras un lunetist islamic asupra trupelor, precum și mai multe posturi militare situate de-a lungul coastei, mai precizează Tzahal-ul, miercuri dimineața.

Sursa/ IDF

Israelul şi Hamas au convenit asupra unui armistiţiu de patru zile, în urma căruia gruparea palestiniană ar urma să elibereze zeci de ostatici luaţi pe 7 octombrie, au anunţat ambele părţi, potrivit presei internaţionale.

Astfel, Israelul și Hamas au convenit asupra unui armistițiu de patru zile, care ar urma să înceapă joi, 23 noiembrie, la orele 10:00, potrivit unui anunț făcut de tabăra palestiniană.

Se pare că, în cadrul discuțiilor, s-a ajuns la un acord privind eliberarea a 50 de ostatici israelieni din Gaza, dar și a 150 de palestinieni încarcerați în Israel.

De asemenea, Israelul ar urma să permită accesul ajutorului umanitar în Gaza.

Oficialii din Qatar, care au mediat aceste negocieri secrete, dar și SUA, Israel și Hamas, au dat de înțeles de câteva zile că un acord în acest sens este iminent, arată Reuters.

Potrivit autorităților israeliene, gruparea Hamas a luat aproximativ 200 de ostatici în urma atacurilor de pe teritoriul Israelului, în 7 octombrie.

Un comunicat al Biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu arată că 50 de femei și copii vor fi eliberați în decursul acestor patru zile.

Pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberați, pauza va fi prelungită cu încă o zi, se arată în comunicat. Documentul nu face, însă, referire la eliberarea prizonierilor palestinieni.

„Guvernul israelian s-a angajat să aducă toți ostaticii acasă. În această seară, a fost aprobat acordul propus, ca primă etapă pentru atingerea acestui obiectiv”, se arată în comunicat.

Hamas a transmis că cei 50 de ostatici vor fi eliberați în schimbul a 150 de femei și copii palestinieni care sunt deținuți în închisorile israeliene. Acordul va permite, de asemenea, ca sute de camioane cu ajutor umanitar, medical și combustibil să intre în Gaza, a anunțat gruparea într-un comunicat.

Avertismentul lui Benjamin Netanyahu privind acest armistițiu

Între timp, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, atrage atenția că războiul împotriva Hamas nu s-a încheiat și nu se va încheia până când forțele israeliene nu își vor atinge scopul, cel de a elimina organizația teroristă din Gaza.

„Suntem în război și vom continua războiul până când ne vom atinge toate obiectivele. Să distrugem Hamas, să ne recuperăm toți ostaticii și să ne asigurăm că nicio entitate din Gaza nu poate amenința Israelul”, a spus el într-un mesaj înregistrat la începutul ședinței de Guvern.

La rândul său, Hamas a avertizat că nu consideră acest armistițiu ca fiind o incetare definitivă a conflictului.

„Pe măsură ce anunțăm încheierea unui acord de armistițiu, afirmăm că degetele noastre rămân pe trăgaci, iar luptătorii noștri vor lupta pentru a-și apăra poporul și pentru a învinge ocupația”, mai arată Hamas în comunicat.

Sursa VIDEO-FOTO/ IDF

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?