LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 25. Raidurile aeriene au continuat în mai multe zone ale țării / Armata rusă a bombardat o școală din Mariupol

LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 25. Raidurile aeriene au continuat în mai multe zone ale țării / Armata rusă a bombardat o școală din Mariupol
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 20/03/2022, 09:25
Actualizat: 20/03/2022, 17:19

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 25-a zi, iar orașele țării sunt în continuare ținta unor atacuri tot mai puternice.

În noaptea de sâmbătă spre duminică au avut lor raiduri aeriene în mai multe zone ale țării. În Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, bombardamentele au continuat, mai multe clădiri rezidențiale fiind lovite sâmbătă.

Președintele Ucrainei a anunțat restricții privind activitatea a 11 partide politice din țară, inclusiv unele acuzate că au legături cu statul rus. Restricțiile vor fi în vigoare în perioada în care legea marțială este în vigoare.

Printre partidele vizate de interdicții se numără și Platforma Opoziției – Pentru viață, unul dintre cele mai mari partide pro-ruse cu reprezentanți în Parlamentul Ucrainei.

Iată cele mai importante evoluții din ultimele ore:

  • Oficialii din Mariupol spun că mii de locuitori au fost duși cu forța de trupele ruse în orașe din Rusia în ultima săptămână, dar informațiile nu au putut fi confirmate independent
  • Orașul Mariupol a fost supus unor bombardamente intense toată săptămâna, iar localnicii rămân blocați, fără electricitate, gaz sau apă curentă
  • Forțele ruse au avansat în acest oraș, iar primarul a declarat pentru BBC că luptele împiedică, de asemenea, eforturile de salvare a supraviețuitorilor prinși sub rămășițele teatrului bombardat joi
  • Sâmbătă, o rachetă rusă a lovit o unitate militară în care se aflau 200 de soldați
  • Președintele ucrainean a cerut din nou Rusiei să se angajeze la negocieri de pace
  • De asemenea, Ucraina a cerut Chinei să ia atitudine împotriva agresiunii Rusiei.
  • Un înalt oficial al Guvernului chinez spune că sancțiunile impuse Rusiei de către națiunile occidentale sunt din ce în ce mai „revoltătoare”
  • Aproximativ 3,3 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începutul războiului
  • Biroul ONU pentru drepturile omului spune că cel puțin 847 de civili, inclusiv 64 de copii, au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei.

Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

UPDATE ORA 17:15: Sondaj: Peste 90% din ucraineni cred că vor câștiga războiul cu Rusia. Cât de prietenoasă consideră ei că este România

Un al cincilea sondaj de opinie realizat la nivel național arată că 93% din ucraineni, cel mai mai mare procent de până acum, cred în victoria în fața Federației Ruse, care le-a invadat teritoriul acum 25 de zile, dar un procent mai mic consideră că acest conflict se va sfârși repede.

UPDATE ORA 17:00 – Ucraina spune că 6 generali ruși au fost eliminați până acum. Podoliak: „Armata rusă este total nepregătită”

Șase generali ruși au fost omorâți în războiul pornit de ruși pe teritoriul Ucrainei, susține Mykhailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean și negociator în discuțiile Federația Rusă.

UPDATE ORA 16:05 – Fostul șef al spionajului britanic analizează armata rusă: „Trupele au fost prost pregătite, inadecvate și blocate”

Planurile întocmite la Kremlin au dovedit, încă o dată, că „socoteala de acasă nu se potrivește cu aceea din târg”, iar Vladimir Putin încearcă să își ascundă iritarea chiar și prin organizarea unor spectacole amintind de vremurile sovietice.

Mareșalul aerian Philip Osborn – fost șef al serviciilor de informații pentru apărare din Regatul Unit – a făcut o scurtă analiză, potrivit Sky News, concluzionând că armata Federației Ruse este blocată, de mai multe zile, tocmai fiindcă trupele nu au fost atât de bine pregătite cum se spunea, iar tactica aleasă de Moscova nu a fost una câștigătoare, cel puțin până în momentul de față.

UPDATE ORA 15:32 – Rusia a lansat împotriva Ucrainei noi atacuri cu rachete de croazieră de pe nave din Marea Neagră și Marea Caspică

Rusia a lansat, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, mai multe rachete de croazieră de pe nave aflate în Marea Neagră și în Marea Caspică spre Ucraina.

Totodată, pentru a doua zi la rând, forțele ruse au folosit rachete balistice hipersonice, de această dată pentru a distruge un depozit de combustibili al Armatei ucrainene, în regiunea de sud a țării.

UPDATE ORA 15:30 – Primarul Kievului, mesaj dur pentru Vladimir Putin: „Sunt gata să mor pentru patria mamă. Pleacă din Ucraina, întoarce-te acasă!”

Fost campion mondial la box, Vitali Klitschko – primar al Kievului – i-a transmis un nou mesaj ferm liderului de la Kremlin, avertizându-l pe acesta că rezistența va continua, chiar și cu prețul sacrificiului suprem.

Armata rusă trebuie să se retragă din Ucraina, a spus Vitali Klitschko, potrivit news.yahoo.com, iar faptul că „operațiunea militară specială” pusă la punct în biroul de la Kremlin a ajuns în cea de-a 25-a zi reprezintă practic, dovada că ucrainenii nu renunță la a-și apăra patria.

UPDATE ORA 14:30 – Serviciile secrete din Ucraina: „Elita rusă, scenarii pentru înlăturarea lui Vladimir Putin”

După venirea sa la putere, Vladimir Putin s-a înconjurat de oameni care îi susțin punctele de vedere și scenariile – chiar belicoase, așa cum este „operațiunea militară specială” din Ucraina -, încercând să se debaraseze, încetul cu încetul, de persoanele care i s-au opus.

Totuși, serviciile secrete ale Ucrainei transmit că încă există o „elită” rusă care ia în considerare câteva modalități prin care liderul de la Kremlin ar putea fi înlăturat de la putere, iar mitul invincibilității sale ar fi distrus.

UPDATE ORA 13:40 – Putin se pregătește să folosească minori în războiul împotriva Ucrainei? Ordinul semnat de ministrul rus al Apărării

Potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, Vladimir Putin ar intenționa să folosească și tineri care nu au împlinit încă 18 ani în războiul din Ucraina. Din cauza lipsei de soldați care să îngroașe rândurile armatei ruse, conducerea Kremlinului ia în considerare posibilitatea implicării minorilor în ostilități.

UPDATE ORA 12:45 – Viceprim-ministrul ucrainean pentru integrarea europeană cere o „coaliție împotriva războiului”

Olha Stefanishyna – viceprim-ministrul ucrainean pentru integrarea europeană și euro-atlantică – a declarat că este nevoie de o „coaliție împotriva războiului”, la nivel mondial, pentru ca armata Federației Ruse să fie înfrântă, iar planurile lui Vladimir Putin date peste cap.

Olha Stefanishyna spus, pentru The Guardian, că Rusia nu a reușit, până acum, să-și pună în practică obiectivele militare și că ”eșuează”. Însă viceprim-ministrul ucrainean pentru integrarea europeană și euro-atlantică a avertizat și că Ucraina, singură, nu va putea rezista la nesfârșit împotriva armatei ruse.

UPDATE ORA 11:20 – Armata rusă a bombardat o școală de arte din Mariupol. În clădire se refugiaseră peste 400 de femei, copii și bătrâni

Bombardamentele armatei ruse continuă în orașul Mariupol și – potrivit ultimelor informații – o școală de arte a fost lovită. Atacul survine după ce săptămâna trecută a fost bombardată și clădirea Teatrului Dramatic din Mariupol.

Peste 400 de persoane, femei, copii și bătrâni, se refugiaseră în școala respectivă, înainte de a fi bombardată, a anunțat postul TV Sky News, deocamdată nefiind obținute informații referitoare la numărul victimelor, dar foarte mulți oameni sunt prinși sub dărâmâturi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA