MAE monitorizează evoluțiile din Africa privind Ebola. „Nu au fost informații privind români afectați”

MAE monitorizează evoluțiile din Africa privind Ebola. Nu au fost informații privind români afectați
Publicat: 10/08/2014, 17:41
Actualizat: 03/09/2019, 04:51

Potrivit unui comunicat remis duminică agenției MEDIAFAX, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice în Africa de Vest, monitorizează în permanență evoluția impactului virusului Ebola.

„De asemenea, ambasadele României din Africa de Vest participă constant alături de partenerii din Uniunea Europeană la numeroase întâlniri de lucru pe această temă, existând o cooperare permanentă inclusiv pe acest subiect. De asemenea, MAE este în contact permanent cu autoritățile locale din această zonă. În acest context, informăm că Guineea a închis temporar granițele cu Liberia și Sierra Leone. Autoritățile declară că măsura a fost luată preventiv, pentru a împiedica propagarea epidemiei dinspre cele două state vecine”, se arată în comunicatul MAE.

Potrivit comunicatului, Ministerul Sănătății din Nigeria a pus în aplicare un plan de măsuri, procedând la verificarea persoanelor care intră în țară prin toate punctele de frontieră (porturi, aeroporturi și graniță terestră). Personalul medical din această țară verifică prin mijloace speciale starea de sănătate a persoanelor care sosesc în Nigeria.

Misiunile diplomatice ale României în Africa de Vest au extins demersurile de verificare a existenței unor cazuri a virusului Ebola la cetățenii români aflați nu numai în zonele afectate, ci și la nivelul statelor învecinate, depunând eforturi substanțiale de intrare în posesie a unor informații concrete și verificate inclusiv prin intermediul consulilor onorifici ai României în Africa, precizează MAE.

„Precizăm că ambasadele României din Africa de Vest mențin legătura cu cetățenii români aflați în zonă care au dorit să își anunțe prezența în zonă, precum și cu cei înregistrați voluntar la misiunile diplomatice ale României. Menționăm că până în prezent, ambasadele României din Africa de Vest nu au primit solicitări de asistență pentru repatriere din partea unor cetățeni români și nici nu au fost informate cu privire la existența unor cetățeni români afectați de virusul Ebola în statele din Africa de Vest”, se arată în comunicatul MAE.

Sursa precizează că „înregistrarea cetățenilor români este reglementată prin dispozițiile art. 5 lit. d) din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, care stipulează că în cazul stabilirii reședinței sau a domiciliului în străinătate, cetățenii români au obligația de a informa cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României”.

„Ambasadele României în Africa de Vest sunt pregătite să acorde asistență consulară cetățenilor români aflați în această zonă. În egală măsură, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe s-au luat măsuri pentru tratarea cu maximă atenție a fiecărei cereri de viză provenite din partea cetățenilor străini care solicită viza română la misiunile diplomatice române din Africa de Vest”, se mai arată în comunicat.

Țările vest-africane au intensificat, în ultimele zile, eforturile pentru limitarea răspândirii virusului Ebola, care a provocat moartea a circa 1.000 de persoane. Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau cu țesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă și diaree. Rata mortalității bolii este cuprinsă între 25 și 90% în cazul oamenilor și nu există un vaccin omologat.

Un tratament preventiv împotriva Ebola, dezvoltat de laboratorul britanic GSK, va fi testat clinic în septembrie și, dacă se va dovedi eficient, ar putea fi disponibil din anul 2015, a declarat Jean-Marie Okwo Bélé, director al Departamentului pentru Imunizare din cadrul OMS.

Autoritățile din România au declanșat o anchetă epidemiologică în cazul unui român suspectat de infectare cu virusul Ebola, urmând să fie verificate, din punct de vedere medical, toate persoanele cu care acesta a intrat în contact după revenirea în țară.

Conform procedurilor în astfel de cazuri, pacientul a fost izolat și transferat în condiții speciale de siguranță de la Spitalul Județean Ploiești la Institutul „Matei Balș” din Capitală.

Bărbatul suspect de Ebola are 51 de ani, este din Ploiești și s-a întors din Nigeria la 25 iulie. Potrivit Ministerului Sănătății, el s-a prezentat, sâmbătă dimineață, la Spitalul Județean Ploiești, cu simptomele febră, greață, vărsături și diaree hemoragică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Vremea de Florii. Prognoza după episodul ploios din ultima săptămână
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”