Încă o țară INTERZICE TikTok pe telefoanele guvernamentale

Încă o țară INTERZICE TikTok pe telefoanele guvernamentale
Publicat: 17/03/2023, 07:25

Marea Britanie urmează să interzică aplicația TikTok pe telefoanele mobile ale miniștrilor și funcționarilor publici, o măsură similară fiind luată și în Statele Unite ale Americii.

Decizia marchează o întorsătură bruscă față de poziția anterioară a Regatului Unit și a venit la câteva ore după ce TikTok a declarat că proprietarului său, ByteDance, i s-a transmis de la Washington să vândă aplicația. În caz contrar, el se va confrunta cu o posibilă interdicție în țară.

Anunțul guvernului britanic a fost făcut joi de Oliver Dowden, ministrul Cabinetului, în Comune. El a spus că interdicția se aplică „cu efect imediat”, scrie The Guardian.

Decizia se aplică doar în cazul telefoanelor de serviciu

Decizia vine după o analiză a TikTok de către experții guvernamentali în securitate cibernetică, care a început în noiembrie, a spus Dowden, și se va aplica telefoanelor de serviciu ale miniștrilor și funcționarilor publici, dar nu și telefoanele lor personale. „Aceasta este o mișcare proporțională bazată pe un risc specific cu dispozitivele guvernamentale”, a adăugat el.

Biroul Cabinetului din Regatul Unit a spus că TikTok le-a cerut utilizatorilor să acorde permisiunea aplicației de a accesa datele stocate pe dispozitiv, care sunt apoi colectate și stocate de companie. Acest lucru oferă companiei acces la o serie de date, inclusiv contacte, conținut de utilizator și date de localizare geografică. Dowden a spus că acest lucru a justificat interdicția.

Cel puțin doi miniștri din cabinet folosesc TikTok. Michelle Donelan, secretarul pentru știință și tehnologie, și Grant Shapps, secretarul pentru securitatea energetică, au un cont în aplicație, care este folosită de milioane de tineri și de multe celebrități și influenceri.

TikTok: „Aceste interdicții s-au bazat pe concepții greșite fundamentale”

Decizia luată de Marea Britanie se aliniază cu măsura guvernului SUA și a Comisia Europeană (Citește informații complete despre subiect aici…). Ambele au anunțat interdicții similare asupra TikTok în ultima lună și demonstrează cât de repede s-a deteriorat încrederea occidentală în China și TikTok în ultimele luni.

Aceasta marchează, însă, o schimbare bruscă față de poziția anterioară a Regatului Unit. În urmă cu două săptămâni, Donelan a spus că Regatul Unit nu va urma alte guverne și că decizia de a instala aplicația îi va aparține fiecărui politician sau ministru. „Ca și conservator, cred cu tărie în alegerea personală”, a spus ea.

Un purtător de cuvânt al TikTok a spus că decizia Marii Britanii este dezamăgitoare. „Credem că aceste interdicții s-au bazat pe concepții greșite fundamentale și sunt determinate de o geopolitică mai largă, în care TikTok și milioanele noștri de utilizatori din Marea Britanie nu joacă niciun rol. Rămânem angajați să colaborăm cu guvernul pentru a răspunde tuturor grijilor.”

Compania a declarat că a început să lucreze la „un plan cuprinzător” pentru a proteja datele utilizatorilor europeni, inclusiv stocarea datelor utilizatorilor din Marea Britanie în centrele sale de date europene și supravegherea independentă de către terți a aplicației. TikTok a recunoscut că datele personale din Marea Britanie merg în străinătate, inclusiv în China, pentru ca personalul său global să îndeplinească anumite „funcții importante”.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase