Masacrul din Orlando. Atacatorul a fost de două ori pe radarul FBI. Mărturii: „Sună la Poliție, voi muri”. UPDATE

Masacrul din Orlando. Atacatorul a fost de două ori pe radarul FBI. Mărturii:  „Sună la Poliție, voi muri. UPDATE
Publicat: 13/06/2016, 18:58

„Un act de teroare și un act de ură”, a calificat președintele Barack Obama atacul în urma căruia 49 de persoane au fost ucise și 53 rănite. Șeful administrației de la Washington a spus că nu se știu exact motivele trăgătorului, însă acesta era o persoană„plină de ură”. Atacator, identificat ca fiind Omar Mateen, un cetățean american de origine afgană, în vârstă de 29 de ani, ar fi sunat înainte de masacru la 911, identificându-se și declarându-și susținerea față de Statul Islamic, informează autoritățile americane, conform Washington Post. În cadrul aceluiași apel, Matten a făcut referire și la atacul cu bombă din 2013, de la maratonul din Boston. De altfel, agenția oficială a jihadiștilor, Amaq, a susținut că atacul a fost pus în practică de un combatant ISIS.

FBI a avut cunoștință de existența lui când a făcut unele afirmații colegilor săi care au dat de gândit că ar avea eventuale legături cu teroriști, a explicat Ronald Hopper în cursul unei conferințe de presă, precizând că a fost interogat în două rânduri. El a atras din nou atenția FBI pentru legături cu un kamikaze american.

Tatăl atacatorului a insistat însă asupra faptului că religia nu a avut nimic de-a face cu acțiunea fiului său și s-a declarat șocat de cele întâmplate. În schimb, acesta a declarat că Mateen a fost mânat de furia resimțită după ce a văzut doi bărbați sărutându-se în Miami, cu câteva luni în urmă: „Mateen a văzut doi bărbați care se sărutau în fața soției și fiului lui și s-a înfuriat. Mi-a spus în felul următor: ‘Se sărutau și se atingeau în fața fiului meu! Și apoi, când eram la baie, am văzut iar bărbați în timp ce se pupau'”.

Supraviețuitori ai atacului sângeros povestesc clipele de groază prin care au trecut.

„Eram în club și mă distram și am auzit niște sunete ca la fosurile de artificii sau când spargi baloanele și am crezut că face parte din spectacol. Apoi am auzit oamenii țipând și au început să fugă. Am realizat că nu este un show. Oamenii țipau și alergau, însă împușcăturile nu se opreau”, a spus un supraviețuitor.

Mama unui tânăr de 30 de ani care și-a pierdut viața în club a prezentat ultimele sms-uri transmise de fiul său. Ea i-a trimis acestuia un mesaj să-l întrebe dacă este în regulă, însă răspunsul a fost înfiorător. „Sunt blocat în baie”. După ce l-a întrebat în ce club este, răspunsul a fost „Pulse. Sună la Poliție”. Ultimul mesaj este cutremurător: „Voi muri”

UPDATE 22:26:Președintele SUA Barack Obama a susținut că atacul din Orlando „este un act de teroare si un act de ură”.

„Nu știm exact care au fost motivele trăgătorului, însă un lucru este clar, era o persoană plină de ură”, a spus Obama.

UPDATE 22:17:Organizația teroristă Stat Islamic revenidcă atacul de la clubul de gay, susținând, potrivit agenției Amaq, afiliată SI, că acesta a fost executat de un combatant ISIS.

UPDATE 21:11:Atacatorul ar fi sunat înaintea atacului la 911, identificându-se și declarându-și susținerea față de Statul Islamic, informează autoritățile americane, conform Washington Post. În cadrul aceluiași apel, Matten a făcut referire și la atacul cu bombă din 2013, de la maratonul din Boston.

Mateen a fost investigat de FBI în 2014, însă lipsa de probe le-a făcut pe autorități să oprească investigația.

UPDATE 19:37: Un medic chirurg de la spitalul din Orlando, unde au fost aduși cei răniți în masacrul din clubul Pulse, descrie agitația ce a urmat după aducerea victimelor: „Ne așteptam de la bun început să primim cel puțin 20 de pacienți. Trei dintre chirurgii spitalului au venit imediat. În momentul în care am realizat cu ce ne confruntam, am mai chemat alți trei pentru a ne ajuta în operațiunea de salvare a victimelor și am deschis șase săli de operații, față de cele două în care operăm, de obicei, noaptea. Cele mai multe victime fuseseră împușcate în piept, abdomen și extremitățile corpului”.

UPDATE 19:12: Autorul atacului armat, care ar fi avut „înclinații spre ideologia islamistă radicală”, potrivit FBI, a fost identificat ca fiind Omar Saddiqui Mateenl. Cetățean american, în vârstă de 29 de ani, de origine afgană, Omar nu se afla în vizorul autorităților americane. Acesta locuia în Portul Sfânta Lucia, la două ore distanță de Orlando.

Tatăl atacatorului a insistat asupra faptului că religia nu a avut nimic de-a face cu acțiunea fiului său și s-a declarat șocat de cele întâmplate. În schimb, acesta a declarat că Mateen a fost mânat de furia resimțită după ce a văzut doi bărbați sărutându-se în Miami, cu câteva luni în urmă: „Mateen a văzut doi bărbați care se sărutau în fața soției și fiului lui și s-a înfuriat. Mi-a spus în felul următor: ‘Se sărutau și se atingeau în fața fiului meu! Și apoi, când eram la baie, am văzut iar bărbați în timp ce se pupau'”.

Potrivit informațiilor, de până la această oră, Mateen s-a născut la New York, însă familia lui este din Afghanistan. Acesta nu avea antecedente criminale, notează NBC.

UPDATE 18:50: Rudele și prietenii celor răniți așteaptă noutăți despre starea acestora în fața spitalului din Orlando, potrivit AP.

UPDATE 18:20: Suspectul a fost identificat ca fiind Omar Saddiqui Mateen, notează CNN.

UPDATE 18:08: Cum arată casca unui polițist lovită de unul dintre gloanțele trase de atacator:

UPDATE 17:50: Potrivit șefului poliției locale, arma de asalt, pe care suspectul o avea, era un AR-15.

UPDATE 17:30: Numărul persoanelor decedate a urcat la 50, printre acestea numărându-se și atacatorul, iar cel al victimelor spitalizate la 53, potrivit AP. Masacrul a fost calificat drept cel mai sângeros atac din istoria SUA.

UPDATE 17:00: Autoritățile au catalogat atacul drept un „act de terorism intern”, potrivit CNN.

UPDATE 16:50: Casa Albă a emis un comunicat de presă în cadrul căruia sunt exprimate regretul președintelui SUA față de cele întâmplate și solidaritatea cu familiile victimelor: „Gândurile și rugăciunile noastre merg către familiile victimelor. Președintele a cerut să primească notificări regulate cu privire la mersul anchetei, în timp ce FBI și alți oficiali federali lucrează cu poliția din Orlando pentru a strânge cât mai multe informații„, se precizează în comunicatul de presă.

UPDATE 16:46: Suspectul este bănuit a fi cetățeanul american, Omar Mateen, în vârstă de 29 de ani. Acesta nu se afla în vizorul autorităților, potrivit BBC.

UPDATE 16:35: Poliția din Orlando susține că atacatorul ar fi avut prins de corp un dispozitiv suspect, notează CNN.

UPDATE 15:30: Atacatorul nu locuia în Orlando, notează CNN.

UPDATE 15:19: Atacatorul a deschis focul la 02:00, iar poliția a intervenit la scurt timp, trăgând mai multe focuri de armă în exteriorul clubului. „Atacatorul a ținut mai multe persoane ostatice în club”, a relatat șeful poliției locale. În acest timp, autoritățile primeau telefoane de la persoanele din interiorul clubului, care nu se aflau în apropierea atacatorului. În urma apelului polițiștilor, numărul forțelor de ordine, de la fața locului, s-a mărit, aceștia intevenind în forță și spârgând ușa. Imediat după, polițistii au reușit să îl împuște pe bărbat, care a murit, potrivit CNN.

Atacatorul ar fi avut „înclinații spre ideologia islamistă radicală”, susține un reprezentant FBI, luând în considerare ipoteza unui atac terorist, potrivit BBC News online. „Avem anumite indicii că acest individ ar fi avut înclinații spre ideologia islamistă radicală”, a declarat Ronald Hopper din cadrul FBI.

UPDATE 14:38: Un purtător de cuvânt al FBI a declarat că atacul armat va fi investigat ca un act de terorism. Potrivit acestuia, autoritățile cercetează pentru a afla dacă este vorba de un act de teroare planificat la nivel local sau internațional, și dacă a fost vorba de un singur atacator, transmite Associated Press.

Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional!

UPDATE14:30: Poliția din Florida susține că ar fi vorba de cel puțin 20 de morți, care se află în interiorul clubului, și 42 de răniți, care au fost transportați la spital, notează CNN.

UPDATE 14:25: Ofițerul John Mina confirmă că mai multe persoane decedate se află în interiorul clubului și că o parte dintre răniți au fost transportați la spital. Potrivit acestuia, bărbatul era înarmat cu o armă de asalt, un pistol și un dispozitiv suspect.

UPDATE 13:49: Poliția cere ajutorul martorilor și îi roagă să se prezinte la secție pentru a da informații despre cele întâmplate.

Mai multe focuri de armă s-au auzit, la primele orele ale dimineții, duminică, într-un club de noapte din Florida. La scurt timp, angajații clubului au postat pe Facebook următorul mesaj: „Toată lumea să iasă din Pulse și să fugă”, postare care a fost urmată de o avalanșă de avertizări asemănătoare pe rețelele de socializare.

La rândul său, poliția a avertizat locuitorii să nu se apropie de zonă printr-un mesaj postat pe contul de Twitter, declarând că „mai multe persoane au fost rănite”, în urma atacului care a produs numeroase pagube.

Potrivit informațiilor de la fața locului, încă neconfirmate oficial de autorități, douăzeci de persoane ar fi fost rănite în urma incidentului.

Autoritățile au declarat că o explozie controlată a avut loc, ulterior, în interiorul clubului, după ce poliția a intervenit, atacatorul sfârșind prin a fi ucis.

Potrivit unui martor, care s-ar fi aflat în interiorul clubului în momentul atacului, oamenii țipau că mai multe persoane au fost omorâte. Totodată, un alt martor a declarat, pentru SkyNews, că peste 100 de oameni se aflau în local în momentul în care un bărbat înarmat a intrat în club și a început să tragă în mulțime.

Într-o postare pe Facebook, Richard Negroni a relatat momentele de groază prin care a trecut: „Am auzit împușcăturile, la două dimineața, care au ținut mai puțin de un minut, deși nouă ni s-a părut o eternitate. Când au încetat, am luat-o la fugă. Cu toții din încăpere se aruncaseră cu fața la pâmânt. La un moment dat, cineva era pe mine și nu am reușit să văd câți bărbați înarmați erau. Tot ce pot să vă spun e că localul era plin, peste 100 de persoane. Cei care se aflau în apropierea barului și a ușii au reușit să iasă rapid de acolo”.

Un alt martor a povestit, pentru Sky News, că era în afara clubului când a auzit focurile de armă și că bănuiește că ar fi vorba de mai mulți bărbați înarmați. Acesta spune că împușcăturile ar fi durat între 15 și 20 de minute.

Atacul vine la doar două zile după ce cântăreața, Christina Grimmie, a fost împușcată în timp ce semna autografe pentru fanii săi, după un concert susținut în Orlando.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic