Mesajul lui Joe Biden, la 20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie: „Am descoperit că unitatea este acel lucru care nu trebuie niciodată să fie pierdut”

Mesajul lui Joe Biden, la 20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie: „Am descoperit că unitatea este acel lucru care nu trebuie niciodată să fie pierdut”
Președintele american Joe Biden / Sursa foto - ARHIVĂ: Profimedia
Publicat: 11/09/2021, 10:46
Actualizat: 11/09/2021, 15:27

Președintele american Joe Biden a transmis un mesaj video, în noaptea de vineri spre sâmbătă, prin care îndeamnă la unitate la comemorarea a 20 de ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie.

„Îi onorăm pe toți cei care și-au riscat și care și-au dat viețile în minutele, orele, luni și orele de după atacuri. Nu contează cât de mult timp a trecut. Acest comemorări ne fac să simțim durerea la fel de intens ca și cum s-ar fi întâmplat acum”, a spus președintele Biden, într-un clip video.

Sâmbătă, 11 septembrie 2021, urmează să aibă loc evenimente de comemorare a tragediei care au șocat și schimbat întreaga planetă. A fost cel mai grav atac terorist din istorie, în urma căruia au murit 2.977 de oameni (2.996 victime din 90 de țări, inclusiv cinci români + 19 teroriști sinucigași) și peste 6.000 de răniți, relatează BBC.

Printre cei decedați s-au numărat 246 de pasageri din cele patru avioane, 2.603 de morți în New York (în clădiri și la sol), 125 la Pentagon, dar și 343 de pompieri, 72 de polițiști și 55 de militari. Alte 24 de persoane sunt încă date dispărute.

Biden nu s-a ferit să precizeze că există și „forțe întunecate ale naturii umane, frică și furie, resentimente și violență”, care au fost direcționate împotriva americanilor musulmani după atacuri, dar – astfel – „unitatea rămâne cel mai mare avantaj al Statelor Unite”.

„Am descoperit că unitatea este acel lucru care nu trebuie niciodată să fie pierdut”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Cronologia atacurilor teroriste din 11 Septembrie 2001

În acea zi neagră pentru omenire, 11 septembrie 2001, două avioane cu pasageri la bord au fost deturnate de teroriști și apoi au lovit în plin cele două turnuri gemene ale complexului World Trade Center.

Un alt avion cu pasageri s-a prăbușit peste Pentagon, iar o altă aeronavă a căzut pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii au încercat să preia controlul aeronavei. Se presupune că țintă finală a acesteia ar fi fost fie clădirea Capitoliului sau chiar Casa Albă.

  • La ora locală 08.45 (15.45, ora României-n.r.), un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines a lovit Turnul de nord (cu 110 etaje) al complexului World Trade Center din New York.
  • Câteva minute mai târziu, la ora 09.03, un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines, a lovit cel de-al doilea turn, Turnul de Sud.
  • Un alt grup de terorişti a prăbușit zborul American Airlines 77 peste Pentagon, la ora 09:37 AM.
  • Apoi, turnul de sud (WTC 2) s-a prăbuşit aproximativ la ora 09:59 AM, după ce a ars timp de 56 de minute într-un incendiu cauzat de impactul cu avionul.
  • Un al patrulea zbor, United Airlines 93, a cărui ţintă finală se presupune că ar fi fost Capitoliul sau Casa Albă, s-a prăbușit pe un câmp de lângă localitatea Shanksville, Pennsylvania, la 10:03 AM, după ce pasagerii au intrat în luptă cu teroriștii, în încercarea de a prelua controlul aeronavei.
  • Turnul de nord (WTC 1) s-a prăbuşit la ora 10:28 AM, după ce a ars timp de aproximativ 102 minute.

Ce se află acum pe locul „turnurilor gemene”

La „Ground Zero” din New York, locul atentatelor din 11 septemberie 2001, zona a devenit un adevărat altar.

La data de 18 noiembrie 2006, au început lucrările de construcție⁠ la One World Trade Center, pe locul fostului World Trade Center, clădire inaugurată oficial pe 3 noiembrie 2014.

De asemenea, s-au construit numeroase monumente și memoriale, între care Memorialul și Muzeul Național 11 Septembrie⁠ din New York City, Memorialul Pentagon⁠ din comitatul Arlington, Virginia, și Memorialul Național al Zborului 93⁠, pe câmpul de lângă Shanksville, Pennsylvania.


CITEȘTE ȘI:


Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase