Miliardarul George Soros: „În prezent, ideologia dominantă la nivel global este naționalismul”

Miliardarul George Soros: „În prezent, ideologia dominantă la nivel global este naționalismul
Publicat: 15/01/2018, 12:40

Soros a vorbit, într-un interviu pentru Financial Times, despre atacurile recente la adresa sa și organizația Fundația pentru o Societate Deschisă (OSF), lansate de „inamicii agendei sale liberale”. Miliardarul a sublinat că nu va înceta „să lupte contra naționalismului”.

„Este un deja vu, dar cu o mare schimbare – ideologia dominantă în lume este acum naționalismul”, a spus Soros, potrivit Business Insider. „Uniunea Europeană este pe cale să se prăbușească. Rusia este puterea renăscută, bazată pe naționalism”, a declarat miliardarul de origine maghiară.

OSF, fundația lui Soros, controlează miliarde de dolari din averea acestuia și activează în 140 de țări, oferind finanțare pentru diverse proiecte de dezvoltare. Societatea susține construirea „unor democrații vibrante și tolerante”, potrivit site-ului oficial și a donat circa 14 miliarde de dolari, din anul înființării, 1979 și până în prezent. Circa 20 de consilii semi-autonome decid ce se întâmplă cu banii „injectați” în această organizație.

Soros, un evreu supraviețuitor al celui de-al Doilea Război Mondial, are o avere de cel puțin 25 miliarde de dolari și este supranumit în Marea Britanie „omul care a falimentat Banca Angliei”, după ce a pariat masiv împotriva lirei sterline, în 1992 și a obținut peste un miliard de dolari.

Recent, Soros a fost ținta atacurilor naționaliștilor, care denunță implicarea sa în cauze liberale.

Soros consideră că președintele rus Vladimir Putin s-ar afla în spatele atacurilor împotriva sa. Putin „nu mă place”, a declarat miliardarul, care critică în mod frecvent regimul de la Kremlin. În 2015, organizația lui Soros a fost expulzată din Rusia, pe motive de securitate.

În octombrie 2017, guvernul ungar a lansat o „consultare națională” cu privire la Soros, acuzat că dorește să desființeze granițele, pentru a face loc refugiaților.

Într-o discuție cu Financial Times, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat că Soros „nu a fost ales niciodată de nimeni, de organizații, ONG-uri, grupuri ce militează pentru protecția drepturilor omului”.

„Se implică în mod clar în influențarea deciziilor politice. Și o asemenea atitudine este greșită”, a spus Kovacs.

Soros a fost un „avocat” al instalării refugiaților în Europa, încă de la începutul crizei acestora, în 2015 și a spus că atacurile la persoana sa reprezintă „o conspirație”.

Tensiunile au escaladat anul trecut și în Macedonia, unde sediile beneficiarilor de finanțări OSF au fost vandalizate, ca răzbunare împotriva colapsului guvernului de dreapta, scrie Business Insider.

„Cred că am noroc, dacă țin cont de dușmanii mei. Mă determină să fiu mai mult decât pregătit și să lupt pentru ceea ce este corect”, a mai spus Soros.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase