Noi proteste împotriva lui Vladimir Putin au avut loc sâmbătă în Rusia

Redactor:
Daniel Matei

Mii de persoane au protestat sâmbătă în orașul Khabarovsk, din Extremul Orient Rus, pentru al patrulea weekend consecutiv, împotriva modului în care președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis să gestioneze o criză politică locală.

Cetățenii din Khabarovsk, localitate aflată la 6.110 kilometri și șapte fusuri orare de Moscova, sunt nemulțumiți de decizia de arestare a guvernatorului regiunii, Serghei Furgal, acuzat de crimă, informează Reuters.

Furgal a fost arestat pe 9 iulie. Guvernatorul respinge acuzațiile de crimă formulate la adresa sa.

Reținerea sa, despre care manifestanții susțin că a fost motivată politic, a declanșat proteste în stradă, creând o nouă problemă pentru Kremlin, care încearcă să găsească soluții pentru scăderea bruscă a veniturilor provocată de pandemia de COVID-19.

În pofida ploii, mii de oameni au participat la protest, scandând mesaje precum „Libertate!” sau „Am venit aici din propria noastră voință”.

Unii protestatari au adus cu ei bannere pe care scria „Rusia fără Putin”, iar manifestanții i-au cerut demisia liderului de la Kremlin.

Mulți au purtat pancarte cu mesaje de solidaritate pentru Furgal, pe unele dintre ele scriind „Sunt Serghei Furgal”. Unii participanți au purtat măști cu același slogan.

Protestatarii spun că arestarea guvernatorului este motivată politic

Autoritățile locale au estimat că aproximativ 3.500 de persoane au luat parte la protest. Unele instituții mass-media locale au estimat numărul participanților la aproximativ 10.000, dar au spus că numărul de persoane care au participat sâmbătă la protest este mai mic decât în urmă cu o săptămână.

Susținătorii lui Furgal, membru al partidului naționalist LDPR, consideră că acesta este pedepsit pentru că l-ar fi învins în alegerile din 2018 pe candidatul partidului aflat la guvernare, Rusia Unită.

Astfel de proteste sunt neobișnuite în Rusia, așa cum este și faptul că autoritățile încă nu au luat măsuri pentru înăbușirea acestora.

Putin a numit un guvernator interimar în locul lui Furgal, dar protestatarii spun că acesta nu are nicio legătură cu regiunea și i-au cerut să demisioneze.

×

Urmăriți Gândul LIVEAu apărut imagini noi, cutremurătoare, de la incidentul din localitatea Văcărești, de lângâ Târgoviște, acolo unde doi polițiști au fost tăiați cu coasa de doi frați scandalagii. Pe imagini se vede cum unul dintre polițiști este rănit la antebrațul stâng, iar celălalt este bandajat și primește îngrijiri până la sosirea ambulanței. Colegii lor, care au sosit, au fost sfătuiți de localnici să nu intervină și să cheme mascații. https://bit.ly/30B3uzr Printre invitații Emmei Zeicescu de astăzi se numără Marius Chirca- Asociația Kola Kariola, Răzvan Pascu, consultant turism și Cristian Barbu, vicepreședinte ALDE Bucuresti.

Publicată de Gandul pe Marţi, 11 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide