Noi proteste în Polonia față de legea care interzice aproape total avorturile

Noi proteste în Polonia față de legea care interzice aproape total avorturile
Noi proteste în Polonia față de legea care interzice aproape total avorturile. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 24/10/2020, 19:58

Mii de oameni au protestat sâmbătă în Polonia, pentru a treia zi la rând, față de interdicția aproape totală a avortului adoptată de autoritățile de la Varșovia.

Protestele vin în contextul în care Polonia avea deja una dintre cele mai restrictive legi privind avortul din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

Tribunalul Constituțional al Poloniei a interzis joi întreruperile de sarcină chiar și în cazul unei malformații grave a fătului, o decizie care, deși este a priori definitivă, este contestată atât de către opoziție, cât și de organizațiile pentru apărarea drepturilor femeilor din Polonia.

Mii de oameni s-au strâns la Varşovia, cu mesaje precum „Acesta este un război” şi „Distanţare de 1,5 m de uterul meu”, pentru a protesta împotriva deciziei. În ciuda restricţiilor care limitează adunările publice, estimările presei poloneze spun că la protest au participat peste 15.000 de oameni, în oraşe precum Poznan, Varşovia şi Cracovia.

„Femeile nu sunt respectate în această ţară. Nimeni nu ne ascultă”, a declarat Magda, în vârstă de 34 de ani.

Oamenii din stradă cer retragerea legilor restrictive privind avortul.

„Am fost speriată iniţial, din cauza coronavirusului. Mi-e teamă pentru fiica mea, nu avem de ales, trebuie să protestăm”, a spus o protestatară în vârstă de 46 de ani.

Decizia, care este conformă cu dorinţa partidului ultracatolic naţionalist aflat la putere, Lege şi Justiţie (PiS), restrânge dreptul la avort doar la cazurile în care viaţa femeii însărcinate este în pericol sau sarcina este rezultatul unui viol ori al unui incest.

Decizia autorităților privind avorturile, criticată dur

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a reacţionat joi la decizia Tribunalului Constituţional, denunţând într-un comunicat o „încălcare a drepturilor omului”.

La rândul său, liderul Partidului Popular European (PPE), fostul președinte al Consiliului European și fost premier al Poloniei, Donald Tusk, s-a declarat dezamăgit de decizia autorităților de la Varșovia și a declarat că aceasta nu reprezintă decât „o ticăloșie politică”.

Conform unor ONG-uri, numărul de avorturi practicate clandestin în Polonia sau în clinici din străinătate ar putea fi aproape de 200.000 pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase